30 C
Athens

Ισπανία – Γερμανία 2-1: Και στο τέλος κερδίζουν οι Ισπανοί!

Η Γερμανία έστειλε το ματς στην παράταση ισοφαρίζοντας στο 89' αλλά οι Ισπανοί φρόντισαν να ακυρώσουν μια για πάντα το διάσημο ρητό του Γκάρι Λίνεκερ με το χρυσό γκολ του Μερίνο στο 120'

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και η Γερμανία το κατάλαβε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στη Στουτγκάρδη με αποτέλεσμα να γνωρίσει σοκαριστικό αποκλεισμό στο 120′ από την Ισπανία με 2-1 για να προκριθεί στα ημιτελικά για δεύτερη σερί διοργάνωση με στόχο αυτή τη φορά να το πάρει!

 

Οι Ίβηρες ήταν ανώτεροι σε μεγάλο μέρος του αγώνα αλλά κάθισαν πάνω στο 1-0 και το πλήρωσαν, με τη Γερμανία να ισοφαρίζει στο 89′. Το ποδοσφαιρικό σενάριο που γράφτηκε ήταν μυθικό αφού η Ισπανία ουσιαστικά «ξέρανε» τους οικοδεσπότες στο φινάλε της παράτασης για να πανηγυρίσει την πρόκριση στους «4» όπου θα αντιμετωπίσει Γαλλία ή Πορτογαλία.

 

Τελευταία φορά που οικοδέσποινα πανηγύρισε τον τίτλο ήταν η Γαλλία του Μισέλ Πλατινί το 1984 και η παράδοση που θέλει τους διοργανωτές να μη σηκώνουν το Euro συνεχίζεται για ακόμα μια διοργάνωση.

Ήταν μια πραγματική ματσάρα που τα είχε όλα, ένα ματς που θα μπορούσε να είναι ο τελικός. Για την Ισπανία οι οιωνοί δεν ήταν καθόλου καλοί αφού μόλις στο 8′ έχασε τον Πέδρι με τραυματισμό από χτύπημα τους Κρόος.

Ο Τέιλορ δεν τιμώρησε το σκληρό μαρκάρισμα, με τον Πέδρι να αποχωρεί εμφανώς απογοητευμένος για την τροπή που πήρε για τον ίδιο η αναμέτρηση και με τον Όλμο να παίρνει τη θέση του.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί με γκολ και ασίστ, ωστόσο ο χαφ της Μπαρτσελόνα θα είναι τεράστια απώλεια στον ημιτελικό (και σε πιθανό τελικό).

Δεν θα είναι ο μόνος αφού λόγω καρτών θα απουσιάσουν οι Λε Νορμάν (θα αντικατασταθεί από τον Νάτσο) και οι Καρβαχάλ – Μοράτα! Δηλαδή θα λείψουν τέσσερις βασικοί…

 

Παρόλα αυτά, οι Ίβηρες στο πρώτο μέρος ήταν κυριαρχικοί απειλούσαν διαρκώς (έστω και με σουτ εκτός περιοχής) με Γουίλιαμς (12′), Γιαμάλ (15′) και Φαμπιάν Ρουίθ (17′), με τη Μανσάφτ από την πλευρά της να απαντά στο 21′ με μια κεφαλιά του Χάβερτς που μπλόκαρε ο Σιμόν.

Στο 35′ ο ίδιος παίκτης με σουτ δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Ισπανού κίπερ που μπλόκαρε σταθερά την μπάλα. Η Ισπανία είχε τον πρώτο λόγο και κράτησε σε χαμηλά μέτρα τους Γερμανούς που ξεκίνησαν το δεύτερο μέρος με διπλή αλλαγή χωρίς να προλάβουν όμως να βρουν τα πατήματά τους.

Ο Μοράτα προειδοποίησε στο 47′ και στο 51ο λεπτό ήρθε το 1-0 σε μια ωραία φάση με καλή κυκλοφορία μπάλας και τον Γιαμάλ από τα δεξιά να γυρίζει στην περιοχή για τον Όλμο που πρόλαβε να κάνει ωραία το πλασέ για το 1-0.

 

Ως το 70′, οι Ίβηρες έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα την αναμέτρηση παρότι οι Γερμανοί προσπάθησαν να βγουν από το καβούκι τους. Αν έλειψε κάτι από την ομάδα του Ντε Λα Φουέντε είναι μια καλή τελική πάσα, με τον Ισπανό προπονητή πάντως να υπερεκτιμά το σκορ (αυτό το εύθραυστο 1-0) και να αλλάζει όλη τη μεσοεπιθετική γραμμή του!

Ο Φίλκρουγκ από την άλλη έδωσε μια νέα διάσταση στην επίθεση των Γερμανών και το έδειξε και στο 77′ όταν το σουτ του σταμάτησε στο δοκάρι του Σιμόν, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η λόμπα που επιχείρησε ο Χάβερτς με τον Σιμόν μακριά από την εστία του, κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Η γερμανική πίεση απέφερε πάντως καρπούς και ο Νάγκελσμαν στο 89′ δικαιώθηκε για να φτάσει στην ισοφάριση και να στείλει το ντέρμπι της φάσης των «8» στην παράταση.

Με υπομονή κυκλοφόρησε την μπάλα η Μανσάφτ, ο Κίμιχ με κεφαλιά πάσα στη σέντρα του Μίντελσταντ άνοιξε για τον Βιρτς που έπιασε με τη μία το σουτ και έκανε το 1-1.

 

Στην παράταση οι δύο ομάδες ήταν αρκετά πιο προσεκτικές (ο Νάγκελσμαν έβγαλε επιθετικό και πέρασε τρίτο στόπερ τον Άντον) αλλά η Ισπανία είχε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 104′ ο Ογιαρθάμπαλ και στο 105′ ο Βιρτς απείλησαν με επικίνδυνα σουτ.

Οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν στο 109′ για πέναλτι που δεν δόθηκε σε χέρι του Κουκουρέγια και στο 120′ ήρθε η στιγμή της Ισπανίας με τον MVP Ντάνι Όλμο να σεντράρει από τα αριστερά στην περιοχή και τον Μερίνο να πιάνει απίθανη κεφαλιά για να κάνει το 2-1 και να στείλει τους Ίβηρες στον έβδομο ουρανό.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (46′ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (102′ λ. τρ. Χοσέλου), Γιαμάλ (63′ Φεράν Τόρες), Πέδρι (8′ λ. τρ. Όλμο), Νίκο Γουίλιαμς (80′ Μερίνο), Μοράτα (80′ Ογιαρθάμπαλ)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Τα (80′ Μίλερ), Ράουμ (57′ Μίτελσταντ), Τζαν (46′ Άντριχ), Κρόος, Μουσιάλα, Γκουντογκάν (57′ Φίλκρουγκ), Σανέ (46′ Βιρτς), Χάβερτς (91′ Άντον)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς