27.5 C
Athens

20 χρόνια από το έπος του 2004: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Ελλάδα σόκαρε την Ευρώπη και έβγαλε όλη τη χώρα στους δρόμους για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Euro

4 Ιουλίου του 2004. Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια γραφόταν η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Πώς να το πιστέψεις; Ακόμα και σήμερα το λέμε και τσιμπιόμαστε.

«Ο Μπασινάς το κόρνερ στο 57’…». Αρκούσε αυτή η φράση για να γραφτεί ιστορία. Μία κεφαλιά, μία σφιγμένη γροθιά, μία αγκαλιά με τον άγνωστο στις πλατείες. Τόσα συναισθήματα που δεν πρόκειται να σβηστούν ποτέ από τη μνήμη και την καρδιά. Στις 4 Ιουλίου του 2004 δεν κέρδισε μόνο η Ελλάδα την Πορτογαλία. Κέρδισε το ποδόσφαιρο τον ρομαντισμό του.

Μια πορεία βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα του καθενός, μια πορεία που ξεκίνησε και τελείωσε κόντρα στην οικοδέσποινα του Euro Πορτογαλία. Αρκούσε μόνο η νίκη της πρεμιέρας για να ταράξει η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ τα νερά της Ευρώπης, ποιος να φανταζόταν τι θα συμβεί μετά.

Ακολούθησε η Ισπανία. Το γκολ του Μοριέντες έβαλε δύσκολα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που όμως είχε σφυγμό και δεν τα παράτησε τόσο εύκολα. Η καταπληκτική μπαλιά του Τσιάρτα προς τον Χαριστέα σημάδεψε το ματς, με τον δεύτερο να μην αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη και να σκοράρει για το 1-1 που ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Η εθνική παραλίγο να πετάξει στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων με τη Ρωσία όσα κέρδισε με κόπο τα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Η εικόνα δεν ήταν καλή απέναντι σε μια βαθμολογικά αδιάφορη ομάδα και το γρήγορο 2-0 ήρθε μοιραία. Τελικά το γκολ του Βρύζα που διαμόρφωσε το τελικό 2-1 αρκούσε, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προκρίθηκε στους «8» επικρατώντας στην ισοβαθμία με την Ισπανία.

Η πορεία μέχρι εκείνο το σημείο ήταν απόλυτα επιτυχημένη αλλά οι Έλληνες διεθνείς είχαν να δώσουν ακόμη πράγματα. Μπορεί η νίκη στην πρεμιέρα απέναντι στην Πορτογαλία να άφησε τους πάντες έκπληκτους, όμως το σοκαριστικό για την Ευρώπη ήταν ότι η Ελλάδα με ένα γκολ του Άγγελου Χαριστέα μετά από εκπληκτική ενέργεια του Θοδωρή Ζαγοράκη πέταξε εκτός Euro την κάτοχο του τροπαίου αλλά και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1998 Γαλλία.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο πιο δύσκολο παιχνίδι της διοργάνωσης για την εθνική, τον ημιτελικό κόντρα στην Τσεχία. Οι Τσέχοι κεραυνοβολούσαν χωρίς υπερβολή την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη, όμως η Ελλάδα άντεχε. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση και «να έμπαινε ένα γκολ εδώ ε;». Το γκολ μπήκε! Ο Δέλλας στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης σκόραρε με το κεφάλι μετά από κόρνερ του Τσιάρτα και το παιχνίδι τελείωσε. Στην κυριολεξία, μιας και ο κανόνας του ασημένιου γκολ στην παράταση πίσω στο 2004 έδινε τη δυνατότητα στην ομάδα που σκοράρει και θα κερδίσει τον αντίπαλο στο πρώτο μέρος της παράτασης να πανηγυρίσει και τη νίκη χωρίς να υπάρχει το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.

Ώρα τελικού και ξανά Πορτογαλία. Οι Πορτογάλοι μπροστά στον κόσμο τους δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως θα χάσουν το τρόπαιο παρά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ελλάδα. Θεωρούσαν την ομάδα τους ακλόνητο φαβορί, όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τους υπενθύμισε όπως και στην πρεμιέρα πως τίποτα δεν είναι σίγουρο στο ποδόσφαιρο.

Στο 57′ ο Άγγελος Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ, ο Άγγελος Χαριστέας πηδάει πιο ψηλά απ’ όλους και 1-0. Αυτό που έμοιαζε απίστευτο ήθελε μόλις λίγα παραπάνω από 30 λεπτά να συμβεί. Και συνέβη, παρά την πίεση των Πορτογάλων, η Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Η χώρα μεθυσμένη πολιτεία, κάηκε από άκρη σε άκρη και όχι μόνο το βράδυ της 4ης Ιουλίου αλλά και για μέρες ολόκληρες μέχρι την υποδοχή ηρώων στους ποδοσφαιριστές του Ότο Ρεχάγκελ.


Μια ανεπανάληπτη επιτυχία που δε θα ξεχαστεί ποτέ, που όσα χρόνια κι αν περάσουν δύσκολα θα βρεθεί κάποια ομάδα να κάνει τον άθλο της Ελλάδας του 2004!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς