21.7 C
Athens

Αυστρία – Τουρκία 1-2: Πρόκριση στα προημιτελικά με ήρωες Ντεμιράλ και Γκιουνόκ

O... αναπληρωματικός του τιμωρημένου Ακαϊντίν, Μερίχ Ντεμιράλ, σκόραρε δυο φορές, ο Μερτ Γκιουνόκ έκανε την απόκρουση της διοργάνωσης στην εκπνοή και κάπως έτσι οι Τούρκοι πήραν το εισιτήριο για τους «8» του Euro 2024

Μια πορεία ανάλογη με αυτή του 2008 ονειρεύεται η Τουρκία και είναι πολύ κοντά να το πετύχει! Η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα παρά την άσχημη παράδοση των τελευταίων διοργανώσεων και τη μέτρια (ως κακή αμυντικά) εικόνα στη φάση των ομίλων (πέρασε ως 2η), επικράτησε με 2-1 της Αυστρίας στη Λειψία και έγινε η τελευταία ομάδα που προκρίνεται στα προημιτελικά του Euro 2024, 16 χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία στα νοκ άουτ (έφτασε ως τους «4»).

 

Για να γράψει ιστορία η Τουρκία όμως χρειάστηκε να επιστρατευθεί ο Ντεμιράλ στην αρχική ενδεκάδα απόντος του τραγικού Ακαϊντίν που ήταν τιμωρημένος. Ο πρώην στόπερ της Αταλάντα και της Γιουβέντους – που ένας Θεός ξέρει για ποιον λόγο ο Μοντέλα τον κρατούσε στον πάγκο για να παίζει ο επικίνδυνος Ακαϊντίν – ήταν καταπληκτικός στην άμυνα και σκόραρε και τα δύο γκολ που χάρισαν μια ιστορική στιγμή στην Τουρκία.

 

Ο Ιταλός προπονητής ίσως και να πήρε το μάθημά του και να αντιλήφθηκε πώς θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή τη συμπαγή εικόνα στην άμυνα.

Οι Αυστριακοί που κατάφεραν να βγουν πρώτοι σε όμιλο με Γαλλία και Ολλανδία τα έδωσαν όλα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ματς στην παράταση όταν ο Γκιουνόκ με ασύλληπτη επέμβαση έδιωξε στην τελευταία φάση του αγώνα την μπάλα στην κεφαλιά του Μπαουμγκάρντνερ με την ομάδα του Ραλφ Ράνγκνικ να μην πιστεύει στην αδιανόητη επέμβαση!

 

Οι Τούρκοι προηγήθηκαν στα 57″ όταν μετά από λάθος του Πεντς και ασυνεννοησία στην άμυνα των Αυστριακών ο Ντεμιράλ πετάχτηκε και έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1, με τον κεντρικό αμυντικό της Αλ Αχλί να σκοράρει το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των νοκ άουτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το δεύτερο πιο γρήγορο στο φετινό Euro!

 

Το ιδανικό ξεκίνημα για τους Τούρκους αλλά και τους ουδέτερους αφού ο ρυθμός ανέβηκε αμέσως με την Αυστρία να απειλεί άμεσα με τους Σμιντ και Μπαουμγκάρντνερ στο 3′ και στο 6′ αντίστοιχα. Ο τελευταίος έχασε ευκαιρία και στο 45′ όπου έστειλε την μπάλα άουτ.

Η είσοδος του Γκρέγκοριτς άλλαξε τα δεδομένα με την Αυστρία να πιέζει περισσότερο και να δημιουργεί επικίνδυνες φάσεις με τον φορ της Φράιμπουργκ χωρίς ωστόσο να έρθει το γκολ. Αντίθετα, η Τουρκία έφτασε στο δεύτερο γκολ με ποιον άλλον; Τον Ντεμιράλ.

Ο πρώην στόπερ της Αταλάντα με το δεύτερο προσωπικό του γκολ έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην Τουρκία. Κόντρα στη ροή του αγώνα, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γκιουλέρ, ο Ντεμιράλ νίκησε στον αέρα τον Ντάνσο και με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 0-2.

 

Η Αυστρία αναπτέρωσε προσωρινά το ηθικό της στο 66′ όταν από στημένη φάση και κεφαλιά-πάσα του Πος, ο αμαρκάριστος Γκρέγκοριτς που είχε περάσει αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και πλάσαρε με τη μία για το 1-2.

 

Παρότι οι Τούρκοι οχυρώθηκαν πίσω, ήταν αρκετά πιο επικίνδυνοι στους ανοιχτούς χώρους, σε μια αναμέτρηση που η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς σχεδόν σε όλο το δεύτερο μέρος. Δεν βρήκαν τρίτο γκολ για να τελειώσουν το ματς, οι Αυστριακοί όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν καθαρές ευκαιρίες ούτε να απειλήσουν από κόρνερ.

Η φάση του Μπαουμγκάρντερ στο 94′ πάγωσε τους πάντες στο γήπεδο με την απίθανη απόκρουση του Γκιουνόκ και η Αυστρία γνώρισε τον αποκλεισμό με αποτέλεσμα να μη βρεθεί στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της παρότι η διασταύρωση ήταν άκρως ευνοϊκή.

ΑΥΣΤΡΙΑ (Ραλφ Ράνγκνικ): Πεντς, Πος, Ντάνσο, Λίνχαρτ (64′ Βέμπερ), Εμουένε (46′ Πρας), Σάιβαλντ, Ζάμπιτσερ, Λάιμερ (64′ Γκρίλιτς), Σμιντ (46′ Γκρέγκοριτς), Μπαουμγκάρντνερ, Αρναούτοβιτς

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσέντζο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μίλντιρ, Μπαρντακτσί, Ντεμιράλ, Καντιόγλου, Γιουκσέκ (58′ Ετσκάν), Αϊχάν, Γκιουλέρ (78′ Γιοκουσλού), Γιλντίζ (78′ Ακτούρκογλου), Κεκτσού (83′ Καχβετσί), Γιλμάζ

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς