22.5 C
Athens

Ρουμανία – Ολλανδία 0-3: Σίφουνας με Χάκπο – Μάλεν, αεράτη στα προημιτελικά του Euro μετά από 16 χρόνια

Η Ολλανδία υπενθύμισε στους Ρουμάνους ποια είναι η... θέση τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παίρνοντας με επιβλητικό τρόπο την πρόκριση για τα προημιτελικά χάρη στο ρεσιτάλ των Χάκπο και Μάλεν

Το 2012 αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Το 2016 δεν βρέθηκε καν στο τελικό ραντεβού. Το 2020 έφτασε ως τους «16».

Αν και φέτος στον όμιλο δεν έπεισε με αποτέλεσμα να προκριθεί ως μια από τις καλύτερες τρίτες, η Ολλανδία έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και με μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στη Ρουμανία (0-3) εξασφάλισε το προτελευταίο εισιτήριο για τους «8» του Euro 2024, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (10/7) τον νικητή του Αυστρία – Τουρκία στο Ντόρτμουντ με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

 

Η Ρουμανία είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες αφού πέρασε πρώτη από τον όμιλό της και με καλές εμφανίσεις ωστόσο απέναντι στην Ολλανδία εμφανίστηκε για μεγάλο διάστημα φοβική και προβλέψιμη με αποτέλεσμα να μην πετύχει την υπέρβαση – πρόκριση στα προημιτελικά – μετά από 24 χρόνια.

Καλή κυκλοφορία μπάλας, υπέροχη εκτέλεση και προβάδισμα για την Ολλανδία κόντρα στη Ρουμανία στο 20ό λεπτό έπειτα από ένα διάστημα που οι Ολλανδοί ισορρόπησαν. Οι Οράνιε έπαιξαν κάθετα με πάσες στον χώρο, με τον Σχάουτεν να περνά στον Σίμονς, ο οποίος άνοιξε αριστερά στον Χάκπο κι αυτός συνέκλινε και έπιασε το δυνατό σουτ για να στείλει την μπάλα στη δεξιά γωνία του Νίτα.

Με αυτό το γκολ ο επιθετικός της Λίβερπουλ έφτασε τα τρία στη διοργάνωση και είναι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με άλλους τρεις παίκτες (Μικαουτάτζε, Σχραντς, Μουσιάλα), με τον τελευταίο να είναι ο μοναδικός που συνεχίζει στη διοργάνωση.

 

Η Ρουμανία με εξαίρεση την πίεση στα πρώτα λεπτά που προκάλεσε κάποια προβλήματα στην ανάπτυξη των παικτών του Ρόναλντ Κούμαν, δεν έκανε τίποτα περισσότερο επιθετικά.

Ο Σίμονς από πλεονεκτική θέση έχασε την ευκαιρία για δεύτερο γκολ στο φινάλε του πρώτου μέρους, με τον Ντεπάι στο 53′ και τον Φαν Ντάικ στο 58′ (η μπάλα βρήκε στο δοκάρι στην κεφαλιά που επιχείρησε) να μη σταματούν να βομβαρδίζουν την εστία του Νίτα. Οι παίκτες του Κούμαν έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη αφού και ο Φέρμαν έστειλε την μπάλα άουτ στο 73′.

Η πρόκριση κλείδωσε στο 83ο λεπτό σε μια φάση που ο Χάκπο έκανε μαγική ενέργεια από τα αριστερά και παρότι πήγε να πέσει στο μαρκάρισμα του Ντραγκούσιν κράτησε την κατοχή της μπάλας και με τη μία βρήκε τον Ολλανδό επιθετικό της Ντόρτμουντ που έκανε το 0-2.

 

Μετά το δεύτερο γκολ, ο Ντεπάι και ο Σίμονς άγγιξαν το γκολ απέναντι σε μια Ρουμανία που κατέρρευσε και το πλήρωσε και με το τρίτο γκολ που δέχθηκε σε μια αντεπίθεση από κόρνερ των παικτών του Ιορντανέσκου!

Ο Μάλεν έκανε την κούρσα στην τελευταία φάση του αγώνα, έφτασε απέναντι από τον Νίτα και με φανταστικό πλασέ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στους Ολλανδούς που έφτασαν τα επτά γκολ σε τέσσερα παιχνίδια και έδειξαν να βρίσκονται σε τρομακτική κατάσταση ενόψει της συνέχειας.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Έντι Ιορντανέσκου): Νίτα, Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρκα, Μόγκος (38′ Ρακοβίταν), Μάριους Μάριν (72′ Τσικαλντάου), Μαν, Ραζβάν Μάριν, Στάντσιου (88′ Ολάρου), Χάτζι (72′ Άλιμπετς), Ντράγκους (72′ Μιχάιλα)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε (69′ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν (69′ Φέρμαν), Σίμονς, Ράιντερς, Μπέρχβαϊν (46′ Μάλεν), Χάκπο (84′ Βέγκχορστ), Ντεπάι (90+2′ Μπλιντ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς