26.9 C
Athens

Πορτογαλία – Σλοβενία 0-0 (3-0 πεν.): Ο απίθανος Ντιόγκο Κόστα έστειλε τους Ίβηρες στα προημιτελικά

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε ό,τι μπορούσε για να μην... περάσει η Πορτογαλία, ο Σέσκο έχασε την ευκαιρία της ζωής του λίγο πριν το φινάλε της παράτασης και τελικά ανέλαβε ο απίθανος Ντιόγο Κόστα να καθαρίσει με 3/3 αποκρούσεις στα πέναλτι των «λιπόθυμων» Σλοβένων

Τα χρειάστηκε αλλά είχε… κέρβερο κάτω από τα δοκάρια και προκρίθηκε στους «8» του Euro 2024 η Πορτογαλία. Οι Ίβηρες με δραματικό τρόπο – στη διαδικασία των πέναλτι – απέκλεισαν τη Σλοβενία που με τέσσερις ισοπαλίες στη διοργάνωση και με συνολικά καλή εικόνα παρά την έλλειψη ποιότητας σε αρκετές θέσεις, έδειξε καλά δουλεμένη ομάδα και έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που ζει σε… καθεστώς ομηρίας Κριστιάνο Ρονάλντο!

 

Ο 40χρονος Πορτογάλος σταρ έκανε ό,τι μπορούσε για να… χαλάσει το παιχνίδι της ομάδας του: όχι για το πέναλτι στο 115′ που απέκρουσε ο Όμπλακ αλλά γιατί δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος, είχε απογοητευτικά τελειώματα και ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ τον κρατούσε εμμονικά μέσα μη και… βρει τον μπελά του.

 

Το 0-0 στα 90′ αποδείχθηκε δίκαιο, το ίδιο και στην παράταση εκεί που η Σλοβενία έμεινε ζωντανή, είχε χαμένο τετ α τετ με τον Σέσκο στο 115′ και στα πέναλτι κατέρρευσε αφού έπεσε πάνω σε έναν απίστευτο Ντιόγκο Κόστα που έπιασε και τις τρεις εκτελέσεις την ώρα που οι Πορτογάλοι ευστόχησαν στις δικές τους και πέταξαν στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία σε ένα τεράστιο παιχνίδι.

 

Οι ευκαιρίες δεν ήταν μοιρασμένες όμως η Σλοβενία και στα 90′ όποτε έβρισκε την ευκαιρία έτρεχε στον χώρο. Ειδικά στο πρώτο μέρος η Πορτογαλία δεν έμοιαζε να έχει ιδέες στο παιχνίδι της αν και πόνταρε πολλά στην έκρηξη του Λεάο στο πρώτο βήμα.

Οι περισσότεροι αναλώθηκαν σε σέντρες με στόχο τον Ρονάλντο που όμως δεν ήταν αποτελεσματικός ενώ μόνο μία από τις εκτελέσεις φάουλ που επιχείρησε κατέληξε οριακά άουτ.

Ο Πορτογάλος έχασε τη μεγαλύτερη φάση του προς το φινάλε της κανονικής διάρκειας όταν ο Όμπλακ τον σταμάτησε, με την ομάδα του Ματίας Κεκ να το παλεύει αλλά να έχει απογοητευτικά τελειώματα.

Η παράταση δεν ξεκίνησε με κάποια αλλαγή, αλλά ούτε και κάποια σημαντική φάση. Οι Σλοβένοι έμοιαζαν να έχουν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας αμυντικά (κυρίως χάρη στις αλλαγές) και για καλή τους τύχη η φάση του 105ου λεπτού δεν έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Πορτογάλων που είχαν τη μεγαλύτερη φάση για να σκοράρουν.

Ο Ορσάτο υπέδειξε πέναλτι για τη σύγκρουση γόνατο με γόνατο του Ντρούκιτς με τον Ζότα και ο VAR επιβεβαίωσε την παράβαση. Ο Ρονάλντο ανέλαβε να εκτελέσει αλλά ο Όμπλακ έπεσε εντυπωσιακά στην αριστερή του γωνία και απομάκρυνε.

 

Μάλιστα, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Πορτογάλος σταρ ξέσπασε σε κλάματα και οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν.

 

Η Πορτογαλία δεν έδειχνε να το πιστεύει, δεν είχε ιδέες στο παιχνίδι της και τα όποια κόρνερ πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Αντ’ αυτού η Σλοβενία είχε την ευκαιρία να βρει γκολ στο 115′ σε μια ανεπανάληπτη φάση.

Ο Πέπε έχασε την κατοχή της μπάλας υπό την πίεση του Σέσκο, ο Σλοβένος φορ έφυγε ολομόναχος απέναντι από τον Κόστα αλλά ο Πορτογάλος τερματοφύλακας απομάκρυνε με το πόδι σε μια απίθανη φάση που ουσιαστικά θα ήταν μισή πρόκριση για τους Σλοβένους.

Πορτογαλία – Σλοβενία: Τα ιστορικά ρεκόρ του ανεπανάληπτου Ντιόγκο Κόστα

Το 0-0 δεν άλλαξε και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι εκεί όπου ο Ντιόγκο Κόστα έπιασε από νωρίς δουλειά και έπιασε και τα τρία πρώτα των Σλοβένων (Ίλιτσιτς, Μπάλκοβετς, Βέρμπιτς) και με τρεις εύστοχες εκτελέσεις οι Πορτογάλοι πέρασαν στους «8» όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ο Κόστα σταματά τον Ίλιτσιτς
1-0 Ρονάλντο
Ο Κόστα σταματά τον Μπάλκοβετς
2-0 Φερνάντες
Ο Κόστα σταματά τον Βέρμπιτς
3-0 Μπερνάρντο Σίλβα

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (117′ Σεμέντο), Πέπε (117′ Ρουμπέν Νέβες), Ρούμπεν Ντίας, Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65′ Ζότα), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λεάο (76′ Κονσεϊσάο)

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίας Κεκ): Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Μπίγιολ, Ντρούκιτς, Μπάλκοβετς, Στογιάνοβιτς (87′ Βέρμπιτς), Έλσνικ (106′ Ίλιτσιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (74′ Στάνκοβιτς), Σπόραρ (74′ Τσέλαρ), Σέσκο

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς