27.6 C
Athens

Γαλλία – Βέλγιο 1-0: Η λιγότερο κακή πέρασε στα προημιτελικά του Euro με αυτογκόλ

Το γύρισμα του Κολό Μουανί στο 82' βρήκε τον μοιραίο Φερτόνγκεν, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και οι κακοί Τρικολόρ πήραν την πρόκριση από τους ακόμα χειρότερους Βέλγους

Γαλλία και Βέλγιο μπορούσαν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου θέαμα στο Ντίσελντορφ ωστόσο η εικόνα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτική. Η ομάδα που πέρασε στα προημιτελικά του Euro 2024 ήταν τελικά εκείνη που προσπάθησε να κάνει κάτι, εκείνη που είναι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη για νοκ άουτ παιχνίδια.

Μιλάμε για τη Γαλλία που επικράτησε με 1-0 του Βελγίου σε ένα κακό παιχνίδι που κρίθηκε τελικά στο 85ο λεπτό. Το αυτογκόλ του Φερτόνχεν έδωσε τη λύση στους Τρικολόρ που έχουν την ποιότητα να κάνουν περισσότερα, αρκεί να δουλέψουν υπό καλύτερες προϋποθέσεις με τον προπονητή τους.

 

Το Βέλγιο από την άλλη πέρασε και δεν ακούμπησε στη διοργάνωση, δεν έκανε μια σωστή οργανωμένη επίθεση σε ολόκληρο το ματς με τη Γαλλία όχι γιατί της έλειπε η ποιότητα αλλά γιατί είχε μια ξεκάθαρα αμυντική προσέγγιση χωρίς καθόλου καλό επιθετικό τρανζίσιον.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δοκίμασε αρκετά μακρινά σουτ με την καλύτερη φάση της στο πρώτο μέρος να είναι μια άστοχη κεφαλιά του Τουράμ στο 34′.

Οι Γάλλοι ανέβασαν την απόδοσή τους στο δεύτερο μέρος με τον Τσουαμενί να απειλεί στο 48′ και να υποχρεώνει σε επέμβαση τον Καστέλς ενώ στο 50′ η κεφαλιά που δοκίμασε πάλι ο Τουράμ πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο Εμπαπέ με προσωπική ενέργεια στο 54′ απέφυγε τους προσωπικούς του αντιπάλους αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Το Βέλγιο ξεθάρρεψε ελάχιστα όταν στο 61’ ο Καράσκο έφυγε τετ α τετ από πλάγια θέση ωστόσο ο Τεό Ερναντέζ έπεσε με αυτοθυσία και απομάκρυνε με τάκλιν σε κόρνερ. Η τελευταία φάση της απογοητευτικής ομάδας του Τεντέσκο καταγράφηκε στο 71′ με τον Λουκάκου να σουτάρει και τον Μενιάν να απομακρύνει (όπως έκανε και σε ένα σουτ του Ντε Μπρόινε, όχι τόσο απειλητικό, στο 83′).

Τη λύση για τους Γάλλους την έδωσε ο Κολό Μουανί, ο οποίος ήταν και η μοναδική αλλαγή του Ντεσάν. Από πάσα του Καντέ, ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν γύρισε κι εκτέλεσε από πλάγια θέση, με την μπάλα να βρίσκει στο πόδι του Φερτόνχεν και να αλλάζει πορεία για να καταλήγει στο βάθος της εστίας του Καστέλς υπογράφοντας τη λύτρωση και την πρόκριση με τη Γαλλία να κοιτά πλέον τον αντίπαλο στα προημιτελικά που εκτός δραματικού απροόπτου θα είναι η Πορτογαλία.

 

 

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλίμπα, Τεό Ερναντέζ, Τσουαμενί, Καντέ, Γκριεζμάν, Ραμπιό, Τουράμ (62′ Κολό Μουανί), Εμπαπέ

ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Καστάν (88′ Ντε Κετελάρε), Φας, Φερτόνχεν, Τεάτ, Ντε Μπρόινε, Ονανά, Καράσκο (89′ Λουκεμπάκιο), Οπεντά (63′ Μανγκαλά), Ντοκού, Λουκάκου

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς