33.5 C
Athens

Κερατέα: Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν 6 οικισμοί

Ανεξέλεγκτη είναι εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στην Κερατέα νοτιοδυτικά του οικισμού Πλάκα, κι ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα, είναι ιδιαίτερα δυσχερείς λόγω των ισχυρών ανέμων.

Βίντεο δείχνουν σπίτια να βρίσκονται μέσα στις φλόγες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται κτίρια πίσω από το νεκροταφείο της Πλάκας. Η φωτιά κινείται προς το Μαρκάτι, ενώ ξέσπασε και νέα εστία πάνω από την Πλάκα, όπου υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Είναι η τρίτη φωτιά που εκδηλώνεται στην περιοχή μέσα σε 10 ημέρες. Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να μην επεκταθεί ακόμη περαιτέρω το μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι Αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς σε δάσος με πεύκα. Οι άνεμοι πνέουν με ένταση έως και 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλαπλές εστίες, την ώρα που οι φλόγες καίνε τα πάντα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 39 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.

Ήδη, η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει 112 για εκκένωση έξι περιοχών και συγκεκριμένα των περιοχών Μαρκάτι, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Πανόραμα, Παλαιοκαμάριζα και Πλάκα, ενώ λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι έστειλε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους του Αγίου Κωνσταντίνου Λαυρίου.

Παράλληλα, διενεργούνται εκτροπές οχημάτων στα εξής σημεία:

Παλαιά Λ. Λαυρίου και Λ. Πλάκας από την πλευρά ΤΟΓΑΝΙ
Παλαιά Λ. Λαυρίου και Λ. Πλάκας από είσοδο για Μαρκάτι
Λεωφόροι Αθηνών – Σουνίου και Καραμανλή
Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης
Επαρχιακή Οδός Κερατέας – Αναβύσσου

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς