35.3 C
Athens

Ελβετία: Η εμφάνιση καριέρας του Βάργκας, ο ηγετικός Τζάκα και μια ομάδα που κοιτάζει ψηλότερα από τους «8»

Η Ελβετία εκθρόνισε την Ιταλία και είναι στους «8» του Euro για δεύτερη σερί φορά στην ιστορία της: Ο αρχηγός Τζάκα που μύρισε αίμα και ο Βάργκας που ακολούθησε με την εμφάνιση της ζωής του

Η Ελβετία έγραψε ιστορία και προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της και μάλιστα συνεχόμενη στα προημιτελικά του Euro.

Δεν είχαν άδικο όσοι θεωρούσαν τους Ελβετούς φαβορί απέναντι στην Ιταλία. Βέβαια αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος μιας και ποιος μπορεί να ξεγράψει τη Σκουάντρα Ατζούρα που μέχρι και χθες είναι να μείνει εκτός οκτάδας στο Euro από το 2004, όταν και αποχαιρέτησε από τους ομίλους.

Ωστόσο η φετινή της παρουσία έδειχνε πως δύσκολα θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ειδικά από τη στιγμή που οι διασταυρώσεις την έφεραν πάνω στην Ελβετία. Μια ομάδα που ήταν εξαιρετική στους ομίλους του Euro και έχει δείξει πως δε φοβάται από «μεγάλα» ονόματα, με το καλύτερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα το ακριβώς προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου στους «16» πέταξε εκτός το απόλυτο φαβορί Γαλλία.

Προφανώς η Ιταλία δεν ήταν η Γαλλία του 2021 (Euro 2020), αλλά κι πάλι δεν μπορείς να την υποτιμήσεις. Βέβαια ίσως και οι ίδιοι οι Ιταλοί να υποτίμησαν τον εαυτό τους. Ο «φόβος» τους από το πρώτο λεπτό κόντρα στην Ελβετία δεν κρυβόταν, κάτι που κατάλαβε αμέσως ο εμπειρότατος Τζάκα και έδωσε το σύνθημα στους συμπαίκτες του. Η αλήθεια είναι ότι και η Ελβετία μπήκε κάπως δειλά στο παιχνίδι, κάτι που άλλαξε γρήγορα και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο αρχηγός της, με χαρακτηριστική εικόνα περίπου στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης να ζητάει από τους συμπαίκτες του να ανεβάσουν ρυθμό.

Ο Τζάκα μύρισε αίμα και οι υπόλοιπο ακολούθησαν. Ο 31χρονος χαφ όντας πρωταθλητής με τη Λεβερκούζεν βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κλείσει αυτή η μαγική σεζόν με μια ιστορική επιτυχία με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας.

Από την αρχή του τουρνουά αποτελεί τον πραγματικό ηγέτη της Ελβετίας και όχι απλά στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Δεν είναι τυχαίο και δεν του χαρίστηκε το βραβείο του MVP σε δύο ματς των ομίλων. Μπορεί να το έπαιρνε και χθες αν δεν υπήρχε ο εκπληκτικός Βάργκας να κάνει την εμφάνιση της ζωής του.

Αλλά ας μείνουμε για ακόμα λίγο στον Τζάκα που κόντρα στην Ιταλία μέτρησε 94/98 (96%) επιτυχημένες μεταβιβάσεις! Ο 31χρονος κινήθηκε παντού μέσα στο γήπεδο, αλλά χωρίς να χρειαστεί να δώσει τις ίδιες μάχες με τα προηγούμενα παιχνίδια απέναντι σε μια φοβισμένη και μπερδεμένη Ιταλία.

Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν αυτό που προαναφέραμε. Έδωσε το σύνθημα στους συμπαίκτες τους και το «πάρτι» ξεκίνησε με πρώτο και καλύτερο τον Ρούμπεν Βάργκας. Ο 25χρονος εξτρέμ της Άουγκσμπουργκ πραγματοποίησε εμφάνισης καριέρας, από αυτές που όταν γίνονται σε μεγάλα τουρνουά μπορούν εύκολα να σου εξασφαλίσουν μεταγραφή.

Γκολ, ασίστ, MVP της αναμέτρησης και όχι μόνο! Αρχικά ας σταθούμε στο τέρμα που πέτυχε το οποίο είναι σπάνιας ομορφιάς. Αυτό όμως είναι το λιγότερο, καθώς η δυσκολία να σκοράρει με τον τρόπο που το έκανε αποτυπώνεται στην αξία που είχε η μοναδική τελική που έκανε στο παιχνίδι, η οποία ήταν μόλις 0.03 xGoals.

 

Από εκεί και πέρα είχε δύο πάσες κλειδιά στο παιχνίδι, από τις οποίες η μία μετατράπηκε σε ασίστ ενώ οι ενέργειες του με την μπάλα ήταν 42 και μάλιστα οι περισσότερες επιτυχημένες.

Το εντυπωσιακό νούμερο με 26/29 επιτυχημένες μεταβιβάσεις και η ωριμότητα στο παιχνίδι του παρά το γεγονός πως όλα πήγαιναν καλά. Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός πως δοκίμασε μόλις δύο φορές να ντριμπλάρει αντίπαλο του, με τη μία να στέφεται με επιτυχία.

Αμυντικά δε χρειάστηκε να κάνει πολλά πράγματα ωστόσο είχε ένα κλέψιμο, ένα τάκλιν και μια απομάκρυνση από δύσκολη κατάσταση.

Η Ελβετία περιμένει στα ημιτελικά τον νικητή του Αγγλία – Σλοβακία. Κακά τα ψέματα τα Λιοντάρια παρά την άσχημη εικόνα τους είναι το μεγάλο φαβορί κόντρα στους Σλοβάκους. Ωστόσο η Ελβετία δε φοβάται και έχει δείξει έτοιμη να πάει ένα βήμα παραπέρα και να γράψει ιστορία!

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς