28.1 C
Athens

Γερμανία – Δανία 2-0: Η ιστορία γράφτηκε από τον μοιραίο Άντερσεν, η οικοδέσποινα στους «8» περιμένει Ισπανία ή Γεωργία

Η Γερμανία είναι στα προημιτελικά αλλά οι περισσότεροι θα θυμούνται το άσχημο παιχνίδι της μοίρας στον Γιόακιμ Άντερσεν που από σκόρερ και ήρωας μετατράπηκε σε μοιραίο των Δανών μέσα σε λίγα λεπτά

Δεν καταλαβαίνει ούτε από χαλάζι, ούτε από κεραυνούς ούτε από τίποτα η Γερμανία που… βρυχάται για να κατακτήσει το φετινό Euro στο σπίτι της παρέα με τον κόσμο της.

Η οικοδέσποινα της διοργάνωσης μα το φτωχό (αλλά άκρως κολακευτικό για τον αντίπαλο) 2-0 τη Δανία που το πάλεψε αλλά φέτος ήταν ένα επίπεδο κάτω συγκριτικά με προηγούμενες τελικές φάσεις και αποχαιρέτησε χωρίς νίκη.

 

Οι Γερμανοί πέρασαν στα προημιτελικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη με την Ισπανία στη Στουτγκάρδη (αν οι Ίβηρες προκριθούν απέναντι στη Γεωργία).

Από την αρχή οι γηπεδούχοι μπήκαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι και παρότι ακυρώθηκε το γκολ του Σλότερμπεκ στο 3′ για επιθετικό φάουλ του Κίμιχ (δεν φάνηκε να υπάρχει παράβαση), άρχισαν να σφυροκοπούν τον Σμάιχελ.

Ο Δανός πολύπειρος τερματοφύλακας σταμάτησε τον Κίμιχ στο 7′, τον Σλότερμπεκ στο 8′ και τον Άντριχ στο 10′, με την… καταιγίδα και τη χαλαζόπτωση με τους κεραυνούς να ηρεμεί την κατάσταση για τους Σκανδιναβούς που επωφελήθηκαν από την 20λεπτη διακοπή για να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

 

Με την επανεκκίνηση, ο Χάβερτς λίγο έλειψε να χριστεί σκόρερ αλλά τον σταμάτησε ο Άντερσεν και στις καθυστερήσεις οι Δανοί έχασαν διπλή ευκαιρία με τον Χόιλουντ που δεν μπόρεσε να σταματήσει τον Νόιερ.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γιόακιμ Άντερσεν πήγε από τον παράδεισο στην κόλαση με… σαδιστικό τρόπο.

Ο Δανός στόπερ της Κρίσταλ Πάλας άνοιξε το σκορ στο 48ο λεπτό σε μια φάση διαρκείας στα καρέ των Γερμανών ωστόσο μετά από ενδελεχή εξέταση της φάσης από τον Όλιβερ στο VAR, στο 50′ κρίθηκε πως το γκολ είναι αντικανονικό (οφσάιντ έστω και οριακό).

 

Ο Άντερσεν δεν χρίστηκε σκόρερ και δύο λεπτά αργότερα υπέπεσε σε πέναλτι με το απλωμένο χέρι να βρίσκει την μπάλα στη σέντρα του Ράουμ. Ο Χάβερτς ανέλαβε να το εκτελέσει στο 53′ και έκανε το 1-0 για τη Γερμανία. Για την ιστορία είναι ο τρίτος που σκοράρει δύο (ή παραπάνω γκολ) σε δύο διοργανώσεις Euro μετά τους Γκερντ Μίλερ και Μάριο Γκόμεζ.

Μετά το 1-0 είχε και ευκαιρία για δεύτερο γκολ που απώλεσε αλλά η ομάδα του δεν το πλήρωσε στο 66′ όταν ο Νόιερ σταμάτησε τον Χόιλουντ σε τετ α τετ.

 

Όλα όμως τελείωσαν οριστικά στο 68ο λεπτό όταν ο Σλότερμπεκ με φανταστική βαθιά μπαλιά βρήκε τον Μουσιάλα, εκείνος έφυγε ταχύτατα απέναντι από τον Σμάιχελ που δεν βγήκε από την εστία του και το πλήρωσε με το 2-0.

Ο μεσοεπιθετικός της Μπάγερν έγινε ο νεότερος Γερμανός που σκοράρει σε νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης (21 χρονών και 124 ημερών) σπάζοντας το ρεκόρ του Ντίτερ Μίλερ (το κρατούσε από το 1976 όταν ήταν 22 χρονών και 77 ημερών). Παράλληλα, έφτασε τα τρία τέρματα στη φετινή διοργάνωση (σε τέσσερις συμμετοχές) με τον Γουέιν Ρούνεϊ να είναι ο νεότερος που έχει πετύχει κάτι ανάλογο στα 18 του.

 

Μετά το 2-0, η Μανσάφτ ήταν η μοναδική που υπήρχε στο γήπεδο. Το σκορ δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις είτε γιατί υπήρξαν οφσάιντ σε καθαρές φάσεις, είτε γιατί Βιρτς και Χάβερτς δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Σμάιχελ που φέρει ευθύνη μόνο για το δεύτερο γκολ και στο πρώτο μέρος έμοιαζε να παίζει… μόνος κόντρα στα θηρία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιούλιαν Νάγκελσμαν): Νόιερ, Κίμιχ, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ (80′ Χένριτς), Άντριχ (64′ Τζαν), Κρόος, Σανέ (88′ Άντον), Γκουντογκάν (64′ Φίλκρουγκ), Μουσιάλα (81′ Βιρτς), Χάβερτς

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Άντερσεν, Βέστεργκαρντ, Κρίστενσεν (81′ Μπρουν Λάρσεν), Μπα (82′ Κρίστιανσεν), Ντιλέινι (69′ Νόργκαρντ), Χόιμπιεργκ, Μέλε, Σκοβ Όλσεν (69′ Πόουλσεν), Έρικσεν, Χόιλουντ (81′ Βιντ)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς