28.9 C
Athens

Ελβετία – Ιταλία 2-0: Αποκαθήλωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και με περίπατο πέρασε στους «8» του Euro

Η εξαιρετική Ελβετία έκανε περίπατο κόντρα στο φάντασμα των απερχόμενων πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι επιστρέφουν σπίτι τους έχοντας κάνει μια από τις χειρότερες εμφανίσεις τους σε τελική φάση Euro

Η Ελβετία για δεύτερη φορά στην ιστορία της βρίσκεται σε προημιτελική φάση Euro! Μετά από 31 χρόνια, σε μια από τις… σπάνιες συναντήσεις της με την Ιταλία πανηγύρισε τεράστια νίκη με 2-0 και εκθρόνισε την απογοητευτική πρωταθλήτρια Ευρώπης που έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της σύγχρονης ιστορίας της σε μεγάλη διοργάνωση.

 

Οι Ιταλοί για πρώτη φορά μετά το 2004 (έπειτα από τέσσερις διοργανώσεις με δύο τελικούς και ένα τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση) μένουν εκτός οχτάδας και σίγουρα δεν άξιζαν τίποτα περισσότερο αφού έδειξαν να είναι μια ομάδα χωρίς πλάνο που δεν μπορεί να κάνει ούτε βασικά πράγματα στο χορτάρι.

Μπορεί οι Ελβετοί να μην έχουν το τρομερό ρόστερ όμως αν μη τι άλλο έδειξαν από τους ομίλους που είναι μια ομάδα που δεν χαρίζεται και αδίκως γνώρισε τόσο σκληρή κριτική ο Μουράτ Γιακίν. Το μαχητικό σύνολο που έφτιαξε έκανε πραγματικό περίπατο απέναντι στην Ιταλία που στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ τον Ζόμερ να ανησυχήσει.

 

Η Ελβετία περιμένει στα προημιτελικά τον νικητή του Αγγλία – Σλοβακία και με την εικόνα που δείχνει (αλλά κυρίως με την εικόνα που έχει δείξει ως τώρα η Αγγλία που είναι το φαβορί αν περάσει), είναι ικανή να φτάσει στην τετράδα.

Με μόλις μία αλλαγή αναγκαστική (αντί του τιμωρημένου Βίντμερ έπαιξε ο Βάργκας που ήταν ο πρωταγωνιστές) και με μερικές εσωτερικές ανακατατάξεις, η Ελβετία υπηρέτησε το πλάνο της και κράτησε την μπάλα που της άφησε με χαρά η Ιταλία (η οποία παρατάχθηκε με διαφορετική διάταξη και αρκετές αλλαγές.

Η πρώτη καθαρή ευκαιρία ανήκε στους Ελβετούς, με τον Εμπολό στο 24′ να φεύγει τετ α τετ αλλά να νικιέται από τον Ντοναρούμα σε αδιανόητο τετ α τετ. Μία ήταν η προειδοποίηση αφού ακολούθησε το γκολ.

Οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν με υπομονή και κάθετα την μπάλα, στα αριστερά ο Βάργκας έβγαλε μια σέντρα στην περιοχή για τον Φρόιλερ που έκανε κίνηση στην περιοχή και ο χαφ της Νότιγχαμ (από 1/7 παίκτης της Μπολόνια) με τρομερή εκτέλεση έκανε το 1-0 στο 37′.

 

Οι Ιταλοί έμοιαζαν αποσβολωμένοι και παραλίγο να το πληρώσουν στο φινάλε του πρώτου μέρους όταν η εκτέλεση φάουλ του Ρίντερ κατέληξε στο δοκάρι.

Οι Ατζούρι μπήκαν παθητικά (παρά την αλλαγή του Ελ Σαράουι με τον Τζακάνι) και οι Ελβετοί βρήκαν γρήγορα δεύτερο γκολ με τη σέντρα στο δεύτερο μέρος. Κυκλοφόρησαν την μπάλα από τα αριστερά, ο Τζάκα περίμενε τον Έμπισερ κι αυτός βρήκε τον Βάργκας που με αρκετό χώρο μπροστά του έπιασε ένα φοβερό φαλτσαριστό σουτ και έγραψε το 2-0.

 

Οι Ιταλοί είχαν δύο δοκάρια, το ένα από κεφαλιά του Σερ σε προσπάθεια να απομακρύνει στο 52′ ενώ στο 74′ στην προβολή του Τζακάνι (εκεί φάνηκε να είναι εκτεθειμένος), με την Ιταλία να διατηρεί την ανούσια κατοχή.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν δεν αισθάνθηκε απειλή, άγγιξε το τρίτο γκολ με τον Τσούμπερ (πρώτη συμμετοχή στο Euro 2024) τη σπουδαία πρόκριση.

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Έμπισερ (90+2′ Στέφεν), Φρόιλερ, Τζάκα, Ρίντερ (72′ Στεργίου), Εντόι (77′ Σιέρο), Βάργκας (72′ Τσούμπερ), Εμπολό (77′ Ντούα)

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Μαντσίνι, Μπαστόνι, Νταρμιάν (75′ Καμπιάζο), Ντι Λορέντσο, Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Φατζόλι (86′ Φρατέζι), Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι), Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι), Σκαμάκα, Κιέζα

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς