31.6 C
Athens

Τσεχία – Τουρκία 1-2: Ο Μπαράκ την καταδίκασε στο 20′, οι Τούρκοι πέρασαν στα νοκ άουτ του Euro

Έναν βαθμό χρειαζόταν, αλλά πήρε και νίκη στις καθυστερήσεις απέναντι στην Τσεχία και πέρασε στους «16» ως δεύτερη η Τουρκία (1-2) γνωρίζοντας πως τώρα έχει μπροστά της το εμπόδιο της Αυστρίας!

 

Η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα μετά από 16 χρόνια προκρίθηκε σε νοκ άουτ και ελπίζει σε κάτι περισσότερο, την ώρα που η απογοητευτική στο φετινό Euro, Τσεχία, έμεινε εκτός συνέχειας με έναν βαθμό σε τρία παιχνίδια.

Ο Ιβάν Χάσεκ έδωσε ευκαιρία στον Μπαράκ να βοηθήσει στο αρχικό σχήμα αλλά ουσιαστικά τα έκανε μαντάρα και στέρησε κάθε ελπίδα της ομάδας του να διεκδικήσει τη νίκη που θα της έδινε την πρόκριση.

Ο Τσέχος μέσος της Φιορεντίνα ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στο Euro και ουσιαστικά… καταδίκασε την ομάδα του με δύο κίτρινες κάρτες που αντίκρισε σωστά σε διάστημα 9′. Ο Κόβατς τον απέβαλε και εκείνος πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια στο 20′.

 

Το αριθμητικό πλεονέκτημα των Τούρκων πέρασε ανεκμετάλλευτο στο πρώτο ημίχρονο, αφού οι Τσέχοι δεν αισθάνθηκαν απειλή και μάλιστα είχαν εκείνοι την κορυφαία ευκαιρία για να προηγηθούν. Ο Γιουράσεκ έκανε κίνηση από τα αριστερά και βγήκε απέναντι από τον Γκιουνόκ αλλά δεν τον νίκησε με το πλασέ του.

Η Τουρκία στο δεύτερο μέρος μπήκε με επιθετική διάθεση και ο Γιλμάζ δοκίμασε απευθείας τα αντανακλαστικά του Στάνεκ στο 46′ πριν γίνει το 0-1 στο 51′, σε μια φάση που ο Τσέχος τερματοφύλακας έκανε ό,τι μπορούσε για να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Ο τερματοφύλακας της Σλάβια Πράγας έδιωξε εντυπωσιακά δύο σουτ αλλά δεν κατάφερε στην τρίτη (και όντας τραυματίας στον ώμο) να σταματήσει τον Τσαλχάνογλου που εκτέλεσε με τη μία και έκανε το 0-1.

 

Οι Τσέχοι έφτασαν στην ισοφάριση – παρά το αριθμητικό μειονέκτημα – στο 66′ όταν από εκτέλεση φάουλ ο Σούτσεκ με κεφαλιά κέρδισε τη μονομαχία στον αέρα από τον Γκιουνόκ, άντεξε στην πίεση του αντίπαλου αμυντικού και έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1, σε μια φάση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των Τούρκων.

Η φάση εξετάστηκε από τον VAR που συμφώνησε με τον Κόβατς ότι δεν υπάρχει φάουλ στον Γκιουνόκ και το 1-1 παρέμεινε.

 

Οι Τσέχοι πάλεψαν όσο μπορούσαν, βγήκαν μπροστά κυνηγώντας το γκολ και άφησαν χώρους με αποτέλεσμα να το πληρώσουν στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι Τούρκοι είχαν κερδίσει μέτρα και απειλούσαν με σουτ για να έρθει στο 94′ ο Τσενκ Τοσούν και να αποτελειώσει τους Τσέχους για το 1-2.

 

Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί ξεκίνησαν, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν την πρόκριση αλλά ταυτόχρονα να ξεσπά και ένταση που έφερε ως αποτέλεσμα κάρτες, αποβολές (απευθείας κόκκινη στον Χόρι) και κάποιες άσχημες σκηνές.

ΤΣΕΧΙΑ (Ιβάν Χάσεκ): Στάνεκ (55′ λ. τρ. Κοβάρ), Χόλες, Χράνατς, Κρέιτσι, Τσούφαλ, Σούτσεκ, Πρόβοντ (75′ Λινγκρ), Νταβίντ Γιουράσεκ (81′ Ματέι Γιουράσεκ), Μπαράκ, Χλόζεκ (55′ Χόρι), Χίτιλ (55′ Κούχτα)

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσέντζο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μίλντιρ, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Καντιόγλου, Ετσκάν (46′ Αϊχάν), Γιουκσέκ (63′ Γιοκουσλού), Γκιουλέρ (75′ Τοσούν), Γιλντίζ (75′ Ακτούρκογλου), Τσαλχάνογλου (87′ Κεκτσού), Γιλμάζ

EURO 2024 / 6ος ΟΜΙΛΟΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Τσεχία – Τουρκία 1-2 (66′ Σούτσεκ / 51′ Τσαλχάνογλου, 90+4′ Τοσούν)

Γεωργία – Πορτογαλία 2-0 (2′ Κβαρατσχέλια, 57′ πεν. Μικαουτάτζε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Πορτογαλία 6 (5-3)
  2. Τουρκία 6 (5-5)
  3. Γεωργία 4 (4-4)
  4. Τσεχία 1 (3-5)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς