31.6 C
Athens

Γεωργία – Πορτογαλία 2-0: Ιστορική πρόκριση στους «16» για τη σταχτοπούτα του Euro

Η πρωτάρα σε Euro Γεωργία υπέταξε την μπερδεμένη Πορτογαλία των οχτώ αλλαγών και πανηγύρισε ιστορική πρόκριση στους «16» του Euro με πρωταγωνιστή τον Μικαουτάτζε που έχει συμμετοχή σε όλα τα γκολ της εθνικής του ομάδας έως τώρα στη διοργάνωση

Η Γεωργία γιορτάζει για μια ιστορική πρόκριση! Η ομάδα του Βίλι Σανιόλ έκανε το αδύνατο δυνατό και επικρατώντας με 2-0 της Πορτογαλίας προκρίθηκε στους «16» του Euro στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση.

 

Η ομάδα που απέκλεισε την εθνική Ελλάδας για να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας επιβίωσε σε έναν όμιλο με πολύ πιο βαριά ονόματα και ομάδες με εμπειρία σε Euro. Έτσι πανηγύρισε με 4 βαθμούς την πρόκριση στους «16» ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Είναι μια πρόκριση πέρα για πέρα δίκαια, για μια Γεωργία που ήρθε ισόπαλη με την Τσεχία, επικράτησε της Πορτογαλίας και πάλεψε με νύχια και δόντια κόντρα στην Τουρκία από την οποία ηττήθηκε στις λεπτομέρειες.

Η ιστορική πρόκριση ανήκει προφανώς σε όλο το σύνολο του Βίλι Σανιόλ, ωστόσο τα ονόματα των Μαμαρντασβίλι και Μικαουτάτζε έκλεψαν την παράσταση. Ο τερματοφύλακας της Βαλένθια πραγματοποίησε σε όλα τα παιχνίδια τις καταπληκτικές εμφανίσεις που συνηθίζει και ειδικά κόντρα στην Τσεχία κράτησε όρθια την εθνική του ομάδα. Από την άλλη ο Μικαουτάτζε ήταν το πρώτο βιολί επιθετικά και είχε συμμετοχή σε όλα τα τέρματα της Γεωργίας στον όμιλο, μετρώντας 3 γκολ και 1 ασίστ.

Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση και μάλιστα ως πρώτη, η Πορτογαλία του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με οχτώ αλλαγές. Αυτό φάνηκε από το… καλησπέρα της αναμέτρησης πως θα παίξει τον ρόλο του, καθώς μόλις στο δεύτερο λεπτό υπήρξε λάθος στο κέντρο από τους Πορτογάλους που δεν έμεινε ατιμώρητο.

Ο Μικαουτάτζε κέρδισε την μπάλα, την κουβάλησε ανενόχλητος και στο κατάλληλο σημείο πάσαρε στον Κβαρατσχέλια που με άψογο τελείωμα άνοιξε το σκορ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Από εκεί και πέρα η Πορτογαλία πήρε την μπάλα στα πόδια της, η κατοχή της μπάλας ξεπερνούσε ακόμα και το 80% υπέρ της, αλλά έφτασε λίγες φορές σε πραγματικά καλές ευκαιρίες.

Μία από αυτές ήταν το σουτ του Παλίνια μετά από ωραία ενέργεια του Φέλιξ, αλλά και το σουτ του Ρονάλντο μέσα από την περιοχή στο 40ο λεπτό που κόπηκε σωτήρια από τον Γκβελεσιάνι.

Τα λάθη όλο αυτό το διάστημα δεν περιορίστηκαν και σε ένα από αυτά προήλθε το πέναλτι που έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στους Γεωργιανούς. Πριν από αυτό, η Γεωργία έφτασε κοντά στο 2-0 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με τον σκόρερ της αναμέτρησης, Κβαρατσχέλια, να μην πιάνει όπως θα ήθελε το σουτ από το σημείο του πέναλτι.

Όλα έγιναν μετά από ένα ακόμη λάθος στην άμυνα των Πορτογάλων και άτσαλο μαρκάρισμα του Νταλότ πάνω στον Λοτσοσβίλι. Ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, οι Πορτογάλοι βγήκαν στην επίθεση και απείλησαν, όμως το VAR γύρισε τη φάση πίσω και τελικά ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα.

Ο Μικαουτάτζε ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε για το τρίτο γκολ του στη διοργάνωση και το 2-0.

Από εκεί και πέρα οι Πορτογάλοι είχαν ξανά την μπάλα στα πόδια τους, όμως ο ρυθμός έπεσε αρκετά, οι Γεωργιανοί έκαναν άψογη διαχείριση του προβαδίσματος τους, απείλησαν μάλιστα και στην κόντρα αλλά δεν κατάφεραν κάτι, χωρίς ωστόσο να τους πειράξει αυτό καθώς το 2-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Γεωργίας (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Γκβελεσιάνι (76′ Κβιρκβέλια), Κάσια, Λοτοτσβίλι (63′ Τσιταϊσβίλι), Ντβάλι, Χακβετάτζε (81′ Μεκβαμπισβίλι), Κοχορασβίλι, Κιτεϊσβίλι, Μικαουτάτζε, Κβαρατσχέλια (81′ Νταβιτασβίλι)

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κόστα, Νταλότ, Περέιρα, Σίλβα (66′ Σεμέδο), Ινάσιο, Νέτο (75′ Ζότα), Παλίνια (46′ Ρούμπεν Νέβες), Νέβες (75′ Νούνες), Κονσεϊσάο, Ρονάλντο (66′ Γκονσάλο Ράμος), Φέλιξ

EURO 2024 / 6ος ΟΜΙΛΟΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τσεχία – Τουρκία 1-2 (66′ Σούτσεκ / 51′ Τσαλχάνογλου, 90+4′ Τοσούν)

Γεωργία – Πορτογαλία 2-0 (2′ Κβαρατσχέλια, 57′ πεν. Μικαουτάτζε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Πορτογαλία 6 (5-3)

2. Τουρκία 6 (5-5)

3. Γεωργία 4 (4-4)

4. Τσεχία 1 (3-5)

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς