25.9 C
Athens

Εθνική με οικογενειακό κλίμα και τις μπασκετικές αρχές του Σπανούλη

Η εθνική ομάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης εν αναμονή της ενσωμάτωσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά μπορεί να κοιτά με αισιοδοξία το κοντινό μέλλον και το Προολυμπιακό τουρνουά κυρίως χάρη στον Βασίλη Σπανούλη που είναι αποφασισμένος να την κάνει ξανά «επίσημη αγαπημένη»

Η εθνική Ελλάδας δεν παίζει ακόμα ούτε καν στο 80% των δυνατοτήτων της και περιμένει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για να δει κατά πόσο θα αλλάξει τη στρατηγική και το παιχνίδι της με φόντο το Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ, ωστόσο για την ώρα τα δείγματα Σπανούλη είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά για μία ομάδα-οικογένεια στο παρκέ.

Η εμφατική νίκη επί του Μαυροβουνίου ήταν ένα πρώτο μήνυμα ή αν θέλετε ένα μικρό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει στο παρκέ αυτή η ομάδα, που ακόμα δεν είναι πλήρης. Ο Γιάννης μάλλον θα είναι έτοιμος για το φιλικό με τις Μπαχάμες (απουσίασε λόγω ίωσης κόντρα στο Μαυροβούνιο) και ο Σπανούλης σκέφτεται πώς θα τον αξιοποιήσει δίχως να «χαλάσει» παράλληλα τη χημεία της ομάδας και τον ρόλο του κάθε παίκτη.

Η Ελλάδα βάζει ξανά ως κύρια βάση στο παιχνίδι της την άμυνα. Τη σκληράδα, την επαφή, την αμυντική προσήλωση. Την επίθεση μέσα από την άμυνά της, με λίγα λόγια. Είναι ξεκάθαρα εντολή Σπανούλη, που και στις δηλώσεις του έδειξε πως θέλει να επαναφέρει την καλή αμυντική λειτουργία στο DNA της ομάδας. Εξάλλου είναι στο DNA του Έλληνα να παίζει άμυνα, όπως τόνισε.

Σπανούλης: Ο Έλληνας έχει στο DNA του την άμυνα, έχουμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα

Η εθνική έχει συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού αλλά χωρίς να είναι μονοδιάστατη. Ο Σπανούλης έχει προσαρμόσει πολλά από τα plays του από το Περιστέρι στην «γαλανόλευκη», με την οποία μπορεί να παίξει πιο γρήγορο, ουσιαστικό και εντυπωσιακό μπάσκετ. Έχει και καλύτερα «εργαλεία».

Η ομάδα βγάζει υγεία σε αυτά τα πρώτα πρώιμα δείγματα, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Πρέπει να συνεχίσει έτσι, να βελτιώσει κάποια στοιχεία της κυρίως στα μακρινά σουτ και το κυριότερο: να βάλει τον Γιάννη στην εξίσωση κι όχι τον Γιάννη πάνω απ’ όλους. Βέβαια, με τον Σπανούλη στον πάγκο, το δεύτερο σενάριο δύσκολα θα γίνει πράξη. Η ομάδα είναι πάνω απ’ όλους και δείχνει πως θα βρίσκει τις λύσεις ακόμα κι όταν ο μεγάλος της αστέρας κλείνεται καλά από τους αντιπάλους. Είναι άλλο, βέβαια, να τον περιορίσεις και άλλο να τον βγάλεις εκτός παιχνιδιού.

Η δίψα του Greek Freak είναι τέτοια που δεδομένα θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό -εφόσον τού το επιτρέψει και το κορμί του- για να πάει στην πρώτη του Ολυμπιάδα με την εθνική. Αυτός και τα υπόλοιπα παιδία του Σπανούλη που «θυσιάζουν» το καλοκαίρι τους μετά από μία δύσκολη σεζόν για να τιμήσουν τη γαλανόλευκη. Μόνο γι’ αυτό τους αξίζει το χειροκρότημα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς