Ισπανία – Ιταλία 1-0: Προκρίθηκε ως πρώτη στους «16» με απολαυστική εμφάνιση

Ο Καλαφιόρι έγινε ο δεύτερος Ιταλός στην ιστορία που πετυχαίνει αυτογκόλ σε Euro ή Μουντιάλ και ο άνθρωπος που έστω και άθελά του απέδωσε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, καταδικάζοντας την τραγική ομάδα του Σπαλέτι σε ήττα από τους πολύ ανώτερους Ισπανούς

Ισπανία από τα… παλιά έκανε μια χαψιά την Ιταλία στο μεγάλο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Euro 2024. Οι Ίβηρες επικράτησαν με 1-0 και το σκορ είναι κολακευτικό για την εικόνα της (απερχόμενης;) πρωταθλήτριας Ευρώπης που δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Σιμόν και η εμφάνιση ήταν άκρως αποκρουστική.

 

Από πολύ νωρίς η Ισπανία επέβαλε τον αγαπημένο τρόπο παιχνιδιού τους, ανακτούσε διαρκώς την μπάλα και δεν άφηνε καλά καλά τους Ιταλούς να περάσουν τη μεσαία γραμμή. Είναι ενδεικτικό πως ένα σουτ της απελπισίας – του Κιέζα στις καθυστερήσεις – ήταν το μόνο που είχαν να επιδείξουν οι Ατζούρι στο πρώτο μέρος απέναντι σε μια ομάδα που μετρά επτά νίκες στις τελευταίες έντεκα συναντήσεις των δύο.

Μέσα στα πρώτα 10′ οι Ισπανοί είχαν δύο καθαρές ευκαιρίες με τις κεφαλιές του Πέδρι (4′) και Νίκο Γουίλιαμς (10′) όπου στην πρώτη περίπτωση εκτινάχθηκε και έσωσε ο Ντοναρούμα.

Ο Ιταλός σταμάτησε σε πλάγιο τετ α τετ τον Μοράτα, έβγαλε με το ένα χέρι εντυπωσιακά το τρομερό φαλτσαριστό σουτ του Ρουίθ, με τους Γιαμάλ και Γουίλιαμς να δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα με τις πλαγιοκοπήσεις τους.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους η Ιταλία προχώρησε σε διπλή αλλαγή αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Ο Πέδρι έχασε την πρώτη μεγάλη φάση των Ισπανών για να ακολουθήσει το 1-0.

Το γκολ της Ισπανίας σημειώθηκε στο 55ο λεπτό όταν ο Νίκο Γουίλιαμς από τα αριστερά έβγαλε σέντρα… ξυράφι για τον Μοράτα που βρήκε ίσα ίσα την μπάλα με το κεφάλι, ο Ντοναρούμα βρήκε την μπάλα με το ένα χέρι αλλά ο Καλαφιόρι με το γόνατο την έσπρωξε άθελά του στα δίχτυα με αποτέλεσμα να γίνει το 1-0.

Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο αυτογκόλ που πετυχαίνει σε μεγάλη διοργάνωση η Ιταλία μετά από εκείνο του Τζακάρντο στο Μουντιάλ του 2006!

 

Τα τρομερά σουτ από Γιαμάλ και Μοράτα δεν κατάφεραν να φέρουν δεύτερο γκολ, ενώ το ίδιο συνέβη και στο 70′ με το τρομερό φαλτσαριστό του Νίκο Γουίλιαμς που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.

Οι Ατζούρι δεν είχαν κουράγιο, πάλεψαν να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν κάτι αλλά μόνο μια αδύναμη κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στον Σιμόν, με την Ισπανία να είναι κυρίαρχη και να πέφτει πάνω σε έναν εξαιρετικό Ντοναρούμα που σταμάτησε δις τον Αγιόθε Πέρεθ σε τετ α τετ.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (90+4′ Μερίνο), Πέδρι (71′ Μπαένα), Γιαμάλ (71′ Φεράν Τόρες), Νίκο Γουίλιαμς (78′ Αγιόθε Πέρεθ), Μοράτα (78′ Ογιαρθάμπαλ)

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Ζορζίνιο (46′ Κριστάντε), Μπαρέλα, Φρατέζι (46′ Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (82′ Ρασπαντόρι), Κιέζα (64′ Τζακάνι), Σκαμάκα (64′ Ρετέγκι)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ / Β’ ΟΜΙΛΟΣ

Κροατία – Αλβανία 2-2 (74′ Κράμαριτς, 76′ αυτ. Γιασούλα / 11′ Λάτσι, 90+5′ Γιασούλα)

Ισπανία – Ιταλία 1-0 (55′ αυτ. Καλαφιόρι)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ισπανία 6 (4-0)
  2. Ιταλία 3 (2-2)
  3. Αλβανία 1 (3-4)
  4. Κροατία 1 (2-5)

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Αυτοί έμειναν εκτός από την επτάδα των ξένων του Ολυμπιακού για τις εγχώριες διοργανώσεις

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις επιλογές του για την επτάδα των ξένων του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δικαίωμα για τρεις αλλαγές στον πρώτο γύρο της Basket League

Λιμνιάτης: Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την προπονητική προσωπικότητα που έχει ο Ολυμπιακός

Το Περιστέρι θα δοκιμαστεί με τον Ολυμπιακό στον δεύτερο...

Έφτασε στην Ελλάδα ο Γιαζιτζί, ολοκληρώνεται η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό

Ο 27χρονος Τούρκος διεθνής έφτασε στην Αθήνα και εντός της ημέρας -εφόσον περάσει τις ιατρικές εξετάσεις- θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Κυπελλούχους Ευρώπης

Αταμάν: Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, δεν κάναμε καλή προετοιμασία

Το σχόλιο του Τούρκου τεχνικού των Πρασίνων για την «κακή προετοιμασία» της ομάδας του το καλοκαίρι και το ξεχωριστό «ευχαριστώ» στον Δ. Γιαννακόπουλο για την επένδυσή του

Μπαρτζώκας: Δεν υπάρχει ήσυχη βραδιά σε αυτούς τους 10 μήνες, να κρατήσουμε ζωντανό το κίνητρο όλων

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, αφού ξεκαθάρισε ότι στους 10 μήνες μίας απαιτητικής σεζόν «δεν υπάρχει ήσυχη βραδιά», μίλησε και για τη διαχείριση των ξένων παικτών που για την ώρα δεν τον δυσκολεύει

Παπανικολάου: Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε ως αρχηγός του Ολυμπιακού στη...

Αυτοί έμειναν εκτός από την επτάδα των ξένων του Ολυμπιακού για τις εγχώριες διοργανώσεις

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις επιλογές του για την επτάδα των ξένων του Ολυμπιακού στις εγχώριες διοργανώσεις, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δικαίωμα για τρεις αλλαγές στον πρώτο γύρο της Basket League

Μαρινέλλα: Το κρίσιμο τρίτο 24ωρο – Ποια είναι τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της

Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση για τη Μαρινέλλα,...

Λιμνιάτης: Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την προπονητική προσωπικότητα που έχει ο Ολυμπιακός

Το Περιστέρι θα δοκιμαστεί με τον Ολυμπιακό στον δεύτερο...

Ίντερ: Συμφωνία με Ντάμφρις για νέο συμβόλαιο μέχρι το 2028

Δεν κράτησαν πολύ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ίντερ και...