33.3 C
Athens

Μεντιλίμπαρ: Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας και στόχος είναι το πρωτάθλημα

Η συνέντευξη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην «AS» τα είχε όλα: Ατάκες, μεταγραφικά ζητήματα, ανάλυση στόχων για τη νέα σεζόν και φυσικά αναφορά στις δύο ευρωπαϊκές κούπες που κέρδισε με Σεβίλλη και Ολυμπιακό

Για όλους και για όλα μίλησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «AS».

Ο Βάσκος τεχνικός μίλησε για τους στόχους δίνοντας μεταξύ άλλων και τρομερή ατάκα: «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας». Κάπως έτσι εξήγησε πως στόχος των Ερυθρολεύκων τη νέα σεζόν είναι το πρωτάθλημα.

Επιπλέον ανέφερε πως μπορεί να υπάρξουν μεταγραφικοί στόχοι από την Ισπανία και ότι θέλει-πιστεύει, πως το 80 με 90% του ρόστερ θα είναι ολοκληρομένο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Όσο για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, στάθηκε στην εμπιστοσύνη που του έδειξε από την αρχή ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, ενώ μίλησε και για τον Ελ Κααμπί αποκαλύπτοντας ποιο ήταν το κουμπί για να ξεκλειδώσει τον Μαροκινό που έκανε πράγματα και θαύματα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πώς νιώθει ένας προπονητής που κατακτά δύο ευρωπαϊκούς τίτλους μετά τα 60 του: «Νιώθω το ίδιο, δεν το σκέφτομαι έτσι. Είναι αλήθεια ότι το λέει ο κόσμος και τότε μόνο λέω στον εαυτό μου ότι πέτυχα κάτι δύσκολο, κάτι που λίγοι προπονητές έχουν καταφέρει».

Για την υποδοχή του κόσμου στο χωριό του: «Είναι αλήθεια ότι μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη και τώρα του Europa Conference με τον Ολυμπιακού ο κόσμος με βλέπει διαφορετικά, μου ζητούν φωτογραφίες και αυτόγραφα. Αλλά θα προτιμούσα να με αντιμετωπίζουν όπως πριν. Μου είπαν ότι θέλουν να μου κάνουν και κάποια τιμητική εκδήλωση τον Ιούλιο».

Για το λόγο που διάλεξε την Ελλάδα, ως πρώτη εμπειρία του στο εξωτερικό: «Όταν φύγαμε από τη Σεβίλλη δεν είχαμε όρεξη να κάνουμε προπόνηση. Είχαμε προτάσεις, αλλά τις απορρίψαμε. Όταν ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό, εκτός της κατάστασης στην οποία βρισκόταν έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές, σκεφτήκαμε ότι θα υπήρχε καλό υλικό για να πετύχουμε. Είχαμε τον στόχο της Ευρώπης, αλλά και την πρόκληση να κατακτήσουμε ένα πρωτάθλημα στο εξωτερικό, κάτι που δεν πετύχαμε».

Αν είχε πρόβλημα προσαρμογής στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό: «Όχι, καθόλου. Είναι μια κουλτούρα πολύ κοντά στην ισπανική, επίσης έχουμε αρκετούς στην ομάδα που μιλούν ισπανικά. Τον πρώτο μήνα μείναμε σε ξενοδοχείο και κατόπιν σε διαμέρισμα. Μένουμε πολύ κοντά τα μέλη του τεχνικού επιτελείου και αυτό βοηθάει. Περνάμε πολλές ώρες στον σύλλογο».

Και πώς το πήρε η οικογένειά σου;

«Έχω προπονήσει πολλές ομάδες και σπάνια έχουν παρέμβει για να πάω σε σύλλογο ή το αντίθετο. Επίσης, αυτό ήταν πολύ γρήγορο. Ο εκπρόσωπός μου μου είπε: «Πρέπει να αποφασίσουμε τώρα, δεν μπορούμε να το σκεφτούμε πολύ».

Για το τι του είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν υπέγραψε: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλή σχέση μαζί του, δεν βλεπόμαστε πολύ, είναι και το θέμα της γλώσσας. Όταν υπογράψαμε, μας μετέφερε την εμπιστοσύνη του, μας είπε για τις απαιτήσεις που υπάρχουν, ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Μας άφησε ελευθερία να κάνουμε τη δουλειά μας. Τον μήνα που φτάσαμε, μετά την ήττα με 4-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήθελε να μας ανανεώσει. Του είπα να περιμένει, ότι ήταν νωρίς. Επέμενε και τελικά υπογράψαμε λίγο αργότερα».

Για το πως βρήκε το κλειδί για να επιστρέψει στις επιτυχίες ο Ολυμπιακός:

«Είναι μια καλή ομάδα, με καλούς παίκτες. Μου θυμίζει τη Σεβίλλη σε όλα. Ίσως το κλειδί είναι ότι ζητάω από τον παίκτη απλά πράγματα και όταν ο παίκτης είναι καλός, ξέρει πώς να το κάνει και αυτό έχει δουλέψει. Από την αρχή τα πήγαμε καλά με την πλειοψηφία της ομάδας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό».

Για το αν ήταν έκπληξη η κατάκτηση του Europa Conference League: «Νομίζω ότι το σημείο-κλειδί ήταν ο αποκλεισμός της Μακάμπι. Χάσαμε 4-1 εντός έδρας και μετά νικήσαμε με 6-1. Τότε σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι σημαντικό. Επιβεβαιώθηκε στον πρώτο ημιτελικό με την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι, όπου όλος ο κόσμος πίστευε λογικά ότι ήταν το φαβορί».

Για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί: «Είναι ένα κάπως αποτραβηγμένο, ντροπαλό, πολύ ήσυχο αγόρι. Μας ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Φαινόταν σαν να μας έλεγχε συνεχώς. Αλλά μόλις καταφέρουμε να συνδεθούμε μαζί του, είναι εξαιρετικά ευγνώμων και πολύ εμπλεκόμενος σε αυτό που του ζητάς. Από τότε που φτάσαμε εμείς, έχει σκοράρει 11 γκολ στην Ευρώπη και εννέα στο πρωτάθλημα και έχουμε παίξει 23 παιχνίδια, 14 στο πρωτάθλημα και εννέα στο Conference League. Όταν κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει άλλα πράγματα για να ανεβάσει την απόδοσή του, η αποτελεσματικότητά του εκτοξεύτηκε και έδωσε ζωή στην ομάδα».

Για το αν ο στόχος της νέας σεζόν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος: «Ο Ολυμπιακός είναι η Ρεάλ Μαδρίτης της Ελλάδας και στόχος είναι το πρωτάθλημα. Είναι εύκολο να το λες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα καλό ρόστερ, να μείνουν οι παίκτες που ήταν σημαντικοί για εμάς και μετά να δουλέψουμε για να υπάρχει η ομαλότητα που χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο».

Για το αν θα πάρει παίκτες από την Ισπανία στον Ολυμπιακό: «Μπορεί να γίνει. Με το Euro οι κινήσεις στο μεταγραφικό πεδίο θα είναι πιο αργές και αυτό είναι το χειρότερο για τους προπονητές. Εμείς αρχίζουμε στις 10 Ιουλίου και η διοργάνωση δεν θα έχει τελειώσει. Θα πρέπει να περιμένουμε για τις μεταγραφές. Περιμένω ότι πριν από τις 15 Ιουλίου θα έχουμε κλείσει το 80-90% του ρόστερ».

Για το αν παίζει ρόλο η ηλικία στους προπονητές : 

«Λοιπόν, η ηλικία δεν παίζει ρόλο και αν τα κάνεις καλά, με επαγγελματισμό και πίστη στη δουλειά σου, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείς, αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρεις. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πρόοδοι, αλλά άλλες φορές είναι θετικές και άλλες όχι τόσο. Φαίνεται ότι θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο και δεν ξέρω αν είναι καλό σε αυτό το σημείο. Είμαι της ιδέας ότι στους φιλάθλους, κυρίως, αρέσει το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, και σίγουρα τους ενοχλεί να περιμένουν δύο ή τρία λεπτά για να μάθουν αν ένα γκολ ισχύει ή όχι, για παράδειγμα».

Για το αν θέλει να ακολουθήσει καριέρα στην Ελλάδα ή να επιστρέψει στην Ισπανία όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του: «Δεν σκέφτομαι τι θα κάνω μετά, πάντα πήγαινα χρόνο με τον χρόνο, συμβόλαιο με συμβόλαιο. Όταν έχω βολευτεί σε ένα κλαμπ, δεν έχω φύγει ποτέ με τη θέλησή μου. Αντιμετωπίζω τη νέα σεζόν με όλο τον ενθουσιασμό και με μεγάλες απαιτήσεις και μετά θα γίνουν εκδηλώσεις για εμάς».

Για τους στόχους που είχε με τις ομάδες του: «Πάντα λέω ότι ένας προπονητής θα μπορεί να πετύχει κάποιους στόχους ή άλλους ανάλογα με την ομάδα που έχει. Εάν τα καταφέρει, είναι επειδή έχει κερδίσει με αξία, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το παράδειγμά μου είναι ξεκάθαρο: προπονώ 20 χρόνια, τις περισσότερες φορές με ομάδες που στόχος τους είναι η σωτηρία και έχουμε πετύχει σημαντικούς στόχους. Γι’ αυτό λέω ότι καλός προπονητής δεν είναι μόνο αυτός που κατακτά τίτλους. Αν κερδίσεις στην Τρίτη κατηγορία, είσαι καλός προπονητής. Και όταν αρχίζεις να σκαρφαλώνεις και φτάνεις στην κορυφή, όχι μόνο πρέπει να είσαι μεγάλος επαγγελματίας, αλλά πρέπει να σου προσφέρουν και καλό ανθρώπινο κεφάλαιο».

Για τον Ντε Λα Φουέντε και για την πορεία της Ισπανίας στο Euro: «Είμαστε και οι δύο από την ίδια χρονιά, το 1961, περάσαμε δύο-τρία χρόνια μαζί στη θυγατρική της Αθλέτικ, εκείνος ανέβηκε από τους Juvenil και εγώ από το Juvenil of the Cultural de Durango. Ήταν πάντα ένας υπερμορφωμένος άνθρωπος, ακόμα και από παιδί ξεχώριζε για αυτό. Ήταν καλός παίκτης, ξεκίνησε από την αριστερή πτέρυγα και νομίζω ότι ήταν ο Χάβι Κλεμέντε που τον καθιέρωσε αριστερό μπακ. Πριν φτάσει στην Ομοσπονδία, είχε ήδη την καριέρα του ως προπονητής και έχει κερδίσει να είναι εκεί που είναι, γιατί είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας που έχει πολλές επιτυχίες στις χαμηλότερες κατηγορίες της Εθνικής ομάδας και γιατί έχει δείξει ότι έχει μια σπουδαία προσωπικότητα με το ρόστερ, παίρνοντας παίκτες που κανείς δεν σκέφτηκε και άφησε έξω άλλους που συμπεριλαμβάνονταν πολλοί. Είναι πολύ συνεπής σε ό,τι κάνει.

Το ντεμπούτο, φυσικά, ήταν υπέροχο, αλλά ο όμιλος είναι περίπλοκος, ας δούμε τι θα γίνει την Πέμπτη με την Ιταλία, που είναι πάντα αντίπαλος για να νικήσει, και την Αλβανία, που έχει δείξει ότι αγωνίζεται πολύ καλά και σχεδόν τρομάζει τους Ιταλούς. Η Ισπανία είναι ένα από τα φαβορί λόγω όσων έχει κάνει και λόγω των παικτών που έχει, αλλά υπάρχουν πολύ καλές ομάδες»

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς