33.5 C
Athens

Βέλγιο – Σλοβακία 0-1: Πρώτη βόμβα στο Euro από τους Σλοβάκους και με την πλάτη στον τοίχο οι Βέλγοι

Παρά τη διαφορά 45 θέσεων στο ράνκινγκ, η Σλοβακία έκανε το... μπαμ στη Φρανφκούρτη με νίκη επί του Βελγίου, το οποίο είδε δύο γκολ να ακυρώνονται και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

Η πρώτη βόμβα του Euro έχει την υπογραφή της Σλοβακίας, η οποία με μια παλικαρίσια εμφάνιση πανηγύρισαν τη νίκη με 0-1 επί του Βελγίου και τους έβαλαν με την πλάτη στον τοίχο σε έναν εντυπωσιακό 5ο όμιλο.

Μετά την εντυπωσιακή νίκη της Ρουμανίας επί της Ουκρανίας, ο 5ος όμιλος είχε και κερασάκι στην τούρτα. Η Σλοβακία αιφνιδίασε το Βέλγιο όχι με το γρήγορο γκολ που πέτυχε αλλά με τον τρόπο που προσέγγισε από εκεί και πέρα το παιχνίδι και έχοντας «σύμμαχο» και το VAR στο δεύτερο ημίχρονο πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη, η οποία ήταν μόλις η τρίτη της στο Euro μετά από αυτές κόντρα σε Ρωσία το 2016 και Πολωνία το 2021.

Αρκετά προβληματική η εικόνα του Βελγίου στο πρώτο μέρος, ελαφρώς βελτιωμένη στο δεύτερο, όμως αυτό δεν έφτανε μιας και είδε να ακυρώνονται δύο γκολ του Λουκάκου, ο οποίος πέρα από αυτές τις φάσεις σπατάλησε κλασσικές ευκαιρίες και ήταν μοιραίος.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το Βέλγιο να θέλει να δείξει στην πράξη ότι είναι το φαβορί της αναμέτρησης, όμως αυτό άλλαξε γρήγορα. Η υπεροχή της ομάδας Ντομένικο Τεντέσκο δεν κράτησε παραπάνω από λίγα λεπτά, μέσα στα οποία ο Λουκάκου έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ καθώς ο Ντουμπράβκα τον νίκησε εξ επαφής.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους υπήρχε απροσεξία και λάθη από τις δύο ομάδες κι από ένα τέτοιο προήλθε το γκολ της Σλοβακίας. Ο Ντοκού έκανε κάκιστο γύρισμα στην περιοχή και έκανε δώρο την μπάλα στον Μποζένικ, εκείνος με τακουνάκι βρήκε τον Κούτσκα που έκανε το σουτ, με τον Καστέλς να αποκρούει σε πρώτο χρόνο αλλά τον Σχραντς να είναι στην κατάλληλη θέση για να τον νικήσει και να ανοίγει το σκορ για τους Σλοβάκους στο 7ο λεπτό.

 

Μετά το γκολ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως η Σλοβακία θα αφήσει την μπάλα στο Βέλγιο και θα κλειστεί ώστε να διατηρήσει το προβάδισμα αν και νωρίς στο ματς. Ωστόσο ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός από την ομάδα του Φραντσέσκο Καλτσόνα ήταν ότι έκανε ακριβώς το αντίθετο και κράτησε αρκετά την μπάλα στα πόδια της.

Αυτό τη βοήθησε ώστε να μην απειληθεί πολύ από το Βέλγιο και να μη δεχτεί επιθέσεις κατά κύματα. Εκτός αυτού τις έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει και αυτή ευκαιρίες, με τον Χαράσλιν να φτάνει κοντά στο γκολ με ωραίο σουτ αλλά τον Καστέλς να έχει απάντηση.

Από την πλευρά του το Βέλγιο είχε και αυτό τις στιγμές του. Ένα από τα πολλά λάθη ήρθε από τον Ντουμπράβκα, με τον Τροσάρ να αστοχεί ενώ ο τερματοφύλακας της Σλοβακίας ήταν εκτός θέσης. Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου ο Λουκάκου σπατάλησε μία ακόμη ευκαιρία κάνοντας αρχικά κακό κοντρόλ και στη συνέχεια ανοίγοντας αρκετά την μπάλα στην προσπάθεια του να περάσει τον Σλοβάκο τερματοφύλακα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βέλγοι ήταν σαφώς ανώτεροι μετά από ένα πρώτο ισορροπημένο δεκάλεπτο, αλλά πήραν το όσκαρ ατυχίας. Κι αυτό γιατί είδαν δύο γκολ να τους ακυρώνονται, ενώ είχαν και τη μεγαλύτερη στιγμή στο παιχνίδι με τον Χάντσκο να διώχνει πάνω στη γραμμή το πλασέ του Μπακαγιόκο.

Σκόρερ και στα δύο ακυρωμένα τέρματα ο Ρομέλου Λουκάκου. Αρχικά στο 57ο λεπτό ο Βέλγος επιθετικός έσπρωξε την μπάλα μετά από γύρισμα στην κενή εστία αλλά το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR καθώς ήταν σε θέση οφσάιντ.

Στο δεύτερο γκολ δεν ήταν αυτός που έκανε την παράβαση αλλά ο Οπεντά, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που του γύρισε την μπάλα για να σκοράρει με ωραίο τελείωμα. Ωστόσο πριν του τη γυρίσει την είχε υποδεχθεί με το χέρι και το γκολ ακυρώθηκε ξανά μέσω VAR στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης.

Το Βέλγιο προσπάθησε, είχε μία ακόμη φάση με τον Ντε Μπρόινε στις καθυστερήσεις αλλά δεν ήταν η μέρα του και έτσι η Σλοβακία πανηγύρισε τη μεγάλη νίκη.

ΒΕΛΓΙΟ (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς, Καστάν, Ντεμπάστ, Φας, Καράσκο 84΄Λουκεμπάκιο), Ονάνα, Μανγκαλά (57΄Μπακαγιόκο), Τροσάρ (74΄Τίλεμανς), Ντοκού (83΄Οπεντά), Ντε Μπρόινε, Λουκάκου

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Φραντσέσκο Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Λομπότκα, Κούτσκα, Ντούντα, Χαράσλιν (69΄Σούσλοβ), Σχραντς (81′ Ντουρίς), Μποζένικ (69΄Στρέλετς)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ρουμανία – Ουκρανία 3-0 (29′ Στάντσιου, 53′ Μάριν, 57′ Ντράγκους)

Βέλγιο – Σλοβακία 0-1 (7′ Σχραντς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 

  1. Ρουμανία 3 (3-0)
  2. Σλοβακία 3 (1-0)
  3. Βέλγιο 0 (0-1)
  4. Ουκρανία 0 (0-3)
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς