33.5 C
Athens

Σιμεόν Νικόλοφ: Ποιος είναι ο 17χρονος πανύψηλος πασαδόρος που βγάζει μάτια στο VNL

Ο 17χρονος (2,07μ.) Βούλγαρος πασαδόρος κατέκτησε πρωτάθλημα με τη Λέφσκι, ετοιμάζεται να μετακομίσει στο NCAA και το ευρωπαϊκό βόλεϊ έχει μπροστά του το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του

Δεν έχει συμπληρώσει καν τα 18 του χρόνια κι όμως είναι ο βασικός πασαδόρος της εθνικής Βουλγαρίας. Ο Σιμεόν Νικόλοφ θα γίνει ενήλικας τον Νοέμβριο, σε μια περίοδο που θα σπουδάζει στο Long Beach State της Καλιφόρνια και παράλληλα θα παίζει βόλεϊ στο NCAA.

Η σωματοδομή του, το αγωνιστικό του πνεύμα, ακόμα και οι διακρίσεις που διαθέτει από τόσο μικρή ηλικία μας προϊδεάζουν για έναν παίκτη φαινόμενο που εφόσον είναι υγιής, θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο παγκόσμιο βόλεϊ.

Με την εθνική ομάδα Ανδρών της Βουλγαρίας έχει καταγράψει από τον περασμένο Οκτώβριο (στα 16 του) συμμετοχές στο προολυμπιακό τουρνουά. Οι Βούλγαροι δεν θα βρίσκονται στο Παρίσι, όμως έχουν καταρτίσει ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο για τους επόμενους στόχους.

Ο πιο σαφής είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες το 2028. Δεν είναι εύκολο, όμως η βουλγάρικη ομοσπονδία πιστεύει πολύ στο υλικό της και για αυτό αποφάσισε να δώσει ένα πολυετές (3+2) συμβόλαιο – για αποκλειστική και όχι παράλληλη εργασία – στον Τζιανλορέντζο Μπλεντζίνι, τον πρώην προπονητή της Λούμπε, ο οποίος έχει τις παραστάσεις για να πάει ξανά ένα βήμα παραπέρα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι βαθμοί στο ranking, τα πολλά παιχνίδια εντός καλοκαιριού είναι απαραίτητα. Το πλάνο ξεκίνησε να τίθεται σε εφαρμογή στο φετινό VNL, όπου ο Νικόλοφ θα ήταν ο βασικός πασαδόρος στο νεανικό σύνολο που μέσα στην επόμενη τετραετία καλείται να αποκτήσει εμπειρίες, να κερδίσει παιχνίδια και να εκπληρώσει τους στόχους.

Με ύψος δύο μέτρα και επτά εκατοστά, ο Νικόλοφ θυμίζει περισσότερο κεντρικό ή διαγώνιο παρά πασαδόρο. Δεν θα μπορούσε να αποκτήσει την εμπειρία μέσα σε μια χρονιά (άλλωστε η πάσα θέλει πολύ μεγάλη ωριμότητα), ωστόσο τα προσόντα του είναι εμφανή και στο VNL.

Η γρήγορη σκέψη του, το εκπληκτικό σερβίς του αλλά και το γεγονός πως κερδίζει πόντους – και κερδίζει πολλούς πόντους – τον κάνουν πιο αντιληπτό στο μάτι για τον απλό θεατή. Πολλοί τον παρομοιάζουν ήδη με τον Σιμόνε Τζιανέλι, τον κατά γενική ομολογία κορυφαίο πασαδόρο αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Δεν είναι τόσο το σωματικό του πράγματος όσο οι αποφάσεις τους και το ότι αποτελούν μια έξτρα απειλή με προσωπικές φάσεις πριν προλάβει να στηθεί το αντίπαλο μπλοκ.

Ήδη οι πρώτοι ύμνοι ακούγονται για τον 17χρονο γιο του σπουδαίου Βλάντιμιρ Νικόλοφ. Ο 46χρονος Βούλγαρος αφού κρέμασε τα παπούτσια του στη Λέφσκι Σόφιας, εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα στην ομάδα της πατρίδας του και εν συνεχεία κάθισε στη θέση του προέδρου.

Από τα τμήματα υποδομής, ο γιος του βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Χαμηλός μέσος όρος ηλικίας (μόλις τα 20 χρόνια), μικρή πίεση αλλά και μεγάλη ποιότητα στην εξάδα. Με τη Χέμπαρ να εγκαταλείπει τη μάχη λόγω οικονομικών προβλημάτων και τη Νεφτοχιμίκ να μετρά απώλειες, η Λέφσκι βρέθηκε ξαφνικά να κυνηγά πρωτάθλημα και στο τέλος να το κατακτά με σκούπα (το πρώτο μετά από 15 χρόνια με ταυτόχρονη επιστροφή σε ομίλους CEV Champions League μετά από 18).

Ο Σιμεόν Νικόλοφ βασικός μαέστρος, με αφόρητη πίεση όταν πια κρινόταν το τρόπαιο. MVP των πρωταθλητών βάσει της ψηφοφορίας του κοινού. «Είμαι χαρούμενος γιατί μου δόθηκε μια σπουδαία ευκαιρία, όπως και σε όλη την ομάδα που πήρε τον τίτλο. Δεν ήταν εύκολο αφού δώσαμε πολλούς αγώνες και ταλαιπωρήθηκα κι από τραυματισμό στο δάχτυλο», υπογράμμιζε το next big thing του ευρωπαϊκού βόλεϊ που θα σπουδάσει ψυχολογία και γνωρίζει πόσο σημαντικό κομμάτι είναι στον αθλητισμό:

«Μόνο οι επαγγελματίες αθλητές αντιλαμβάνονται τη σημασία. Το 50% των αποτελεσμάτων είναι προϊόν ψυχολογίας. Στην ομάδα είχαμε ψυχολόγο κι όποτε δεν αισθανόμασταν καλά, απευθυνόμασταν σε εκείνον. Έτσι, καθαρίζαμε το κεφάλι μας και παίζαμε πιο ελεύθερα. Δεν ήμουν τόσο αγχωμένος στους τελικούς, ίσως γιατί μίλησε η νιότη και οι φιλοδοξίες μου».

Πρωτάθλημα και Super Cup όντας βασικός στα 17 του χρόνια με 26 άσους, 26 μπλοκ και συνολικά 114 κερδισμένους πόντους στο πρωτάθλημα: μια τεράστια απόδειξη για το πόσο κυνηγάει να τελειώσει ο ίδιος τον πόντο και να δημιουργήσει έναν μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους αντιπάλους του (2,5π. σε 4 προσπάθειες ανά ματς).

Στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει και στο VNL. Στις δύο πρώτες του εβδομάδες (8 ματς / 30 σετ) μετρά 5,5 πόντους κατά μέσο όρο (!) – 10 άσους και 13 μπλοκ συνολικά – ενώ έχει προσπαθήσει να τελειώσει 39 επιθέσεις με τις 21 να είναι επιτυχημένες. Και ναι, είναι πασαδόρος.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο και κάποια πράγματα είναι και σημαδιακά, ο Τζιανέλι αντίστοιχα έχει 21/36 επιθέσεις, 7 άσους, 12 μπλοκ. Κάτι λέει και αυτό στο συνολικό context της κουβέντας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Σιμεόν Νικόλοφ δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία στο κολέγιο αλλά θα επιστρέψει στην Ευρώπη για να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Εξάλλου, κάτι ανάλογο έπραξε και ο μεγάλος του αδερφός, Αλεξάνταρ, ο οποίος έκανε την ίδια διαδρομή, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στη μέση όταν ήρθε η πρόταση της Λούμπε.

Ο Βούλγαρος ακραίος δικαιώθηκε για την απόφασή του καθώς έγινε αμέσως βασικός – όπως είναι στην εθνική Βουλγαρίας – και στα 21 του χρόνια έχει υπογράψει και πολυετές συμβόλαιο με τον σπουδαίο ιταλικό σύλλογο.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Το αντίο του Ολυμπιακού στην Ελευθερία Πλευρίτου: «Δύσκολο να σε αποχαιρετήσουμε μετά από 13 χρόνια και 24 τρόπαια»

Η Ελευθερία Πλευρίτου αποχώρησε από τον Ολυμπιακό μετά από 13 χρόνια και 24 τρόπαια, με τον Ερασιτέχνη να την ευγνωμονεί για την προσφορά της στον σύλλογο φορώντας το ερυθρόλευκο σκουφάκι

«Η Ροσάριο Σεντράλ πληρώνει την οψιόν του Λοβέρα στον Ολυμπιακό»

Σύμφωνα με τους Αργεντινούς η Ροσάριο Σεντράλ έχει αποφασίσει να πληρώσει την οψιόν αγοράς του Λοβέρα στον Ολυμπιακό για να τον κάνει δικό της με μεταγραφή από το φετινό καλοκαίρι

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά αυτή η Αγγλία δεν βλέπεται

Τα Τρία Λιοντάρια προβληματίζουν με την εικόνα τους, δείχνουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν μακριά στο Euro 2024 και πάνω απ' όλα έχουν χάσει την πίστη του κόσμου τους, που τους περιμένουν στη... γωνία για την πρώτη στραβή στα νοκ-άουτ