33.5 C
Athens

Ρουμανία – Ουκρανία 3-0: Θρίαμβος για τους φανταστικούς Ρουμάνους και άλμα πρόκρισης στους «16»

Η εντυπωσιακή Ρουμανία έκανε μια... χαψιά την κάκιστη Ουκρανία και με τρομερή εμφάνιση έθεσε βάσεις πρόκρισης στους 16 του Euro 2024

Ρουμανία με φόρα! Η εντυπωσιακή ομάδα του Έντι Ιορντανέσκου παρέσυρε στην πρεμιέρα της στο Euro την Ουκρανία και επικρατώντας με 3-0 έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Η εκπληκτική Ρουμανία έδειξε πως δεν βρίσκεται τυχαία στο Euro. Και πως να βρίσκεται άλλωστε τυχαία, αφού τελείωσε τα προκριματικά στην πρώτη θέση του ομίλου της με 22 βαθμούς και όντας αήττητη με απολογισμό 6 νίκες και 4 ισοπαλίες, αφήνοντας πίσω της την Ελβετία που επίσης βρίσκεται στη διοργάνωση.

Η πρεμιέρα τους στον πέμπτο όμιλο του Euro εντυπωσιακή και το προβάδισμα πρόκρισης πλέον ξεκάθαρο, με την άλλη σημερινή αναμέτρηση του ομίλου να είναι το Βέλγιο – Σλοβακία.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τη Ρουμανία που πέτυχε όμορφα τέρματα ήταν ο Μαν. Ο 25χρονος εξτρέμ της Πάρμα μπορεί να μην χρίστηκε σκόρερ αλλά είχε συμμετοχή σε όλα τα γκολ και μάλιστα στα δύο από τα τρία μοίρασε ασίστ. Μάλιστα έγινε έτσι ο πρώτος Ρουμάνος παίκτης με 2+ ασίστ σε ένα ματς μεγάλης διοργάνωσης, μετά από τον Γκιόργκι Χάτζι απέναντι στην Κολομβία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία που η Ρουμανία καταφέρνει να πετύχει τρία τέρματα σε έναν αγώνα Euro, μετά το 2000 και τη νίκη με 3-2 επί της Αγγλίας.

Οι Ουκρανοί μπορεί να μπήκαν με διάθεση στο γήπεδο και να είχαν στα πρώτα λεπτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως η φόρα τους κόπηκε γρήγορα. Πάντως, ακόμη και στο καλύτερο της διάστημα η ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ δεν κατάφερε να απειλήσει ποτέ σοβαρά την αντίπαλη εστία.

Μέσα σε όλα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει και το πρέσινγκ της Ρουμανίας και έτσι δέχθηκε το πρώτο τέρμα, με τον Λούνιν να κάνει λάθος απομάκρυνση και τον Μαν να πασάρει στον Στάντσιου που άνοιξε το σκορ στο 29′ με ασύλληπτο σουτ.

 

Από εκείνο το σημείο και μετά έπαψε να υπάρχει αυτή η μικρή υπεροχή των Ουκρανών, με τη Ρουμανία να παίζει με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχοντας πάρει ψυχολογία από το προβάδισμα.

Κάπως έτσι μέχρι να έρθει το 2-0 στο δεύτερο ημίχρονο οι περισσότερες και καλύτερες φάσεις ήταν για τους τυπικά γηπεδούχους.

Στο 53′ οι Ρουμάνοι έκλεψαν μπάλα και έφυγαν ταχύτατα στην κόντρα, με την άμυνα των Ουκρανών να μην απομακρύνει σωστά και τον Μάριν να πιάνει τρομερό σουτ εκτός περιοχής για το 2-0, σε μια φάση που πάντως ο Λούνιν φέρει μερίδιο ευθύνης καθώς μπορούσε να απομακρύνει.

 

Τέσσερα λεπτά αργότερα, το γύρισμα του απίθανου Μαν βρήκε τον Ντράγκους σε θέση βολής στη μικρή περιοχή και ο φορ της Γκαζιαντέπ βρήκε δίχτυα για το 3-0.

 

Έχοντας το μομέντουμ η Ρουμανία θα μπορούσε να φτάσει και σε άλλα τέρματα μετά το 3-0, όμως αφού δεν τα κατάφερε έριξε ταχύτητα και ο ρυθμός της αναμέτρησης έπεσε. Ουσιαστικά διαχειρίστηκε άψογα το προβάδισμα της, με την Ουκρανία να μην καταφέρνει κάτι παραπάνω από μερικές καλές στιγμές μέχρι το τέλος του ματς και το 3-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ρουμανία (Έντι Ιορντανέσκου): Νίτα, Ράτιου, Ντραγκούσιν, Μ. Μαρίν (75′ Ρους), Μπάνκου, Μπούρτσα, Μαν (62′ Χάτζι), Ρ. Μαρίν, Στάντσιου (87′ Ρακοβιτσάν), Κομάν (62′ Μιχάιλα), Ντράγκους (75′ Πούσκας)

Ουκρανία (Σεργκέι Ρεμπρόφ): Λουνίν, Κονόπλια (72′ Τίμτσικ), Ζαμπάρνι, Μιχαϊλιτσένκο, Ζιντσένσκο, Στεπανένκο (62′ Μπράζκο), Σαπαρένκο (63′ Γιαρεμτσούκ), Σουντάκοφ (83′ Μαλινόφσκι), Τσιγκάνκοφ (63′ Γιαρμολένκο), Μούντρικ, Ντόβμπικ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 5ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ρουμανία – Ουκρανία 3-0 (29′ Στάντσιου, 53′ Μάριν, 57′ Ντράγκους)

Βέλγιο – Σλοβακία (19:00)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς