32.2 C
Athens

Τα συμπεράσματα από την πρεμιέρα της Αγγλίας: Για να γυρίσει σπίτι, θέλει δουλειά πολλή

Τα «Τρία Λιοντάρια» μπήκαν με το δεξί στο Euro 2024 αλλά δεν έθελξαν με την απόδοσή τους δείχνοντας ότι είναι η ίδια ομάδα -από άποψη φιλοσοφίας- που απέτυχε στο Κατάρ πριν δύο χρόνια

Η εθνική Αγγλίας ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο Euro 2024 ωστόσο η εικόνα της προβλημάτισε και έδειξε πως δεν έχει αλλάξει και πολλά -τουλάχιστον από άποψη φιλοσοφίας- σε σύγκριση με το Μουντιάλ του Κατάρ.

Οι Άγγλοι έχουν μία καλή φουρνιά παικτών και μία γενιά που διψά για διάκριση και δεν θα βιαστούμε να τους κρίνουμε. Δεν γίνεται, όμως, να παραβλέψουμε το γεγονός πως στην πρεμιέρα τους με τη Σερβία έπαιξαν κάπως φοβικά, χωρίς φαντασία στο παιχνίδι τους και με έναν Μπέλιγχαμ να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Οι υπόλοιποι αστέρες των «Τριών Λιονταριών» κινήθηκαν σε ρηχά νερά, τα μπακ (Γουόκερ-Τρίπιερ) ήταν κακοί, ενώ υπήρχαν ζητήματα και στα χαφ, με τους Σέρβους να κερδίζουν τη μάχη του κέντρου στο δεύτερο ημίχρονο.

Γενικώς, μία μετριότητα, ένα ποδόσφαιρο σκοπιμότητας και μία Αγγλία που ακόμα προσπαθεί να βρει τη χημεία της εντός αγωνιστικού χώρου. Ήταν εμφανής η έλλειψη σωστής επικοινωνίας τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση, με τον Σάουθγκεϊτ να αργεί ξανά να κάνει τις αλλαγές και να δηλώνει ικανοποιημένος στο τέλος της αναμέτρησης.

Καλοί οι 3 βαθμοί, αλλά όπως γράφουμε και στον τίτλο, αν ο στόχος παραμένει το «it’s coming home», θέλει δουλειά πολλή. Θέλει περισσότερο τσαγανό, λιγότερο «τρέμουλο», συνδυαστικό ποδόσφαιρο και σίγουρα ένα καλύτερο και πιο προσεγμένο τακτικό πλάνο.

Η Αγγλία κέρδισε χθες κυρίως γιατί η Σερβία το ήθελε, αλλά δεν μπορούσε μπροστά. Είχε κι αυτή έναν φόβο καθώς με το νέο σύστημα διεξαγωγής οφείλεις να εξετάζεις τα πάντα. Κάθε επίθεση, κάθε γκολ, κάθε συντελεστή. Πρόκριση -υπό προϋποθέσεις- δίνει και η τρίτη θέση και οι Σέρβοι σαν να το είχαν στο μυαλό τους όσο περνούσε η ώρα στο Γκεζελγκίρχεν και δεν έβρισκαν γκολ ισοφάρισης.

Την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ θα την κρίνουμε καλύτερα στα νοκ-άουτ. Εκεί όπου την βόλεψε και το μονοπάτι στο Euro 2020, αλλά έδειξε να αντέχει στην πίεση και το «πρέπει» του τίτλου. Μέχρι να έρθει η πεισμωμένη και… άνιωθη Ιταλία να της κόψει τα φτερά στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Φέτος, είναι μία άλλη ομάδα αλλά όπως φαίνεται με την ίδια φιλοσοφία και έναν προπονητή που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Υπομονή μέχρι τα νοκ-άουτ, εκεί όπου θα ξεκινήσει επί της ουσίας το Euro για τα μεγάλα φαβορί. Τώρα αν καταφέρει να αποκλειστεί από Δανία και Σλοβενία στη συνέχεια του ομίλου, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς