27.9 C
Athens

Πολωνία – Ολλανδία 1-2: Λυτρωτής Βέγκχορστ και ολλανδική ανατροπή στο Αμβούργο

Με ένα γκολ του Βουτ Βέγκχορστ στο 83' οι Ολλανδοί ολοκλήρωσαν την ανατροπή κόντρα στην αξιόμαχη Πολωνία που αγωνίστηκε χωρίς τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ σε τελική φάση διοργάνωσης, ωστόσο η παράδοση αποδείχθηκε σύμμαχος της Ολλανδίας στην πρεμιέρα της στον 4ο όμιλο του Euro 2024 απέναντι στην Πολωνία.

Η – κατά πολύ – ανώτερη ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν βρέθηκε πίσω στο σκορ παρότι είχε μοναδικές ευκαιρίες για να βάλει πρώτη το γκολ, απάντησε άμεσα αλλά στη συνέχεια δυσκολεύτηκε να βρει το δεύτερο ειδικά από τη στιγμή που στο β’ μέρος η Πολωνία παρουσίασε καλύτερη εικόνα στο χορτάρι (απόντας ο Λεβαντόφσκι λόγω τραυματισμού).

Εν τέλει, η αλλαγή του Βέγκχορστ αποδείχθηκε χρυσή, με τον Ολλανδό στράικερ να σκοράρει σε μια από τις πρώτες του επαφές με την μπάλα και να χαρίζει τους τρεις βαθμούς στους Οράνιε με το τελικό 1-2.

 

Το επιθετικό ποδόσφαιρο – και παρά τις απουσίες στη μεσαία γραμμή – ήταν το σήμα κατατεθέν της Ολλανδίας που από τα πρώτα λεπτά με επιθετικό πόλο τον Γκάκπο έκανε αισθητή την παρουσία της και υποχρέωσε σε επέμβαση τον Σέζνι στο 2′.

Οι Ολλανδοί κράτησαν την μπάλα και περιόρισαν σε χαμηλά μέτρα τους Πολωνούς που με μια διάταξη με πέντε αμυντικούς σε φάση άμυνας και πολλούς μέσους ήταν πραγματικά αποκομμένοι και δεν μπορούσαν να βρουν μια πραγματικά καλή στιγμή.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, πάντως, η Πολωνία πήρε το προβάδισμα στο 16ο λεπτό. Ο Ζιελίνσκι εκτέλεσε στα αριστερά το πρώτο κόρνερ που κέρδισε η ομάδα του και ο Μπούκσα πετάχτηκε με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και έκανε το 1-0.

 

Η Ολλανδία έχασε πολλές ευκαιρίες, οι περισσότερες κλασικές, (Φαν Ντάικ και Ντεπάι στο 22′ και στο 27′) αλλά η ισοφάριση ήρθε έστω και με τυχερό τρόπο στο 29′. Ο Γκάκπο έπιασε το σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα βρήκε στον Σαλάμον και πήρε φάλτσα πριν καταλήξει στα δίχτυα του Σέζνι για το 1-1.

 

Ένα σουτ του Κίβιορ στο 33′ ήταν η μοναδική τελική προσπάθεια εντός εστίας και υπό καλές προϋποθέσεις για τους Πολωνούς, αλλά ο Φερμπρούχεν απέκρουσε, με την Ολλανδία να απαντά με Γκάκπο και Ντεπάι στις φάσεις αλλά να μη βρίσκει το γκολ.

Ο τρελός ρυθμός του πρώτου μέρους δεν διατηρήθηκε και στο δεύτερο, με την Πολωνία να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα με τις αλλαγές του Προμπιέρζ. Η Ολλανδία έφτιαξε μια μεγάλη φάση στο 49′ όταν το σουτ του Σίμονς από πλάγια θέση πέρασε άουτ, με τους τυπικά γηπεδούχους Πολωνούς να αρχίζουν να κρατούν κι εκείνοι μπάλα από το 50′ και να εμφανίζονται αρκετά απειλητικοί.

Ο Κίβιορ και ο Ζαλέφσκι έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να βρουν το δεύτερο γκολ, η Ολλανδία άργησε να κάνει τις αλλαγές και φάνηκε και η κούραση από ένα σημείο και έπειτα. Ο Ντάμφρις με ένα διαγώνιο σουτ απείλησε μετά από ώρα για τους Οράνιε, πριν αποδειχθούν κομβικές οι αλλαγές του Ρόναλντ Κούμαν.

Το νικητήριο γκολ των Οράνιε ήρθε με εκπληκτικό τρόπο στο 83ο λεπτό, στο διάστημα που οι Πολωνοί φανερά άρχισαν να παίζουν με τον χρόνο. Ο Άκε από τα αριστερά πέρασε κάθετη μπαλιά στην περιοχή, ο Μάλεν άφησε έξυπνα για τον Βέγκχορστ που μετρούσε μόλις δύο λεπτά στο παιχνίδι και με τρομερό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-2.

 

Η αντίδραση των Πολωνών ήρθε μόνο στο 90ό λεπτό όταν από το γύρισμα του Σφιντέρσκι από τα αριστερά, ο Πιοτρόφσκι έκανε το πλασέ αλλά ο Φερμπρούχεν απομάκρυνε με το ένα χέρι και στην επαναφορά ο άλλοτε φορ του ΠΑΟΚ πλάσαρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Τα μακρινά σουτ του Μόντερ και του Μπούκσα στο δεύτερο και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων αντίστοιχα αποδείχθηκαν σουτ… προπόνησης για τον Ολλανδό τερματοφύλακα.

Οι Οράνιε διαχειρίστηκαν το προβάδισμά τους και έκαναν βήμα πρόκρισης στους «16» της διοργάνωσης σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο όπου η Γαλλία φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Μίχαλ Προμπιέρζ): Σέζνι, Σαλάμον (86′ Μπερεσίνσκι), Μπέντναρεκ, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Ζιελίνσκι (77′ Πιοτρόφσκι), Ρόμαντσουκ (55′ Σλις), Ζαλέφσκι, Ουρμπάνσκι (55′ Σφιντέρσκι), Μπούκσα, Σεμπαστιάν Σιμάνσκι (46′ Μόντερ)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Άκε (87′ Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Ρέιντερς, Φίρμαν (62′ Βαϊνάλντουμ), Σίμονς (62′ Μάλεν), Ντεπάι (81′ Βέγκχορστ), Γκάκπο (81′ Φρίμπονγκ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Πολωνία – Ολλανδία 1-2 (16′ Μπούκσα / 29′ Γκάκπο, 83′ Βέγκχορστ)

Αυστρία – Γαλλία (17/6, 22:00)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς