27.9 C
Athens

Η Σερβία μπαίνει στη μάχη του Euro δείχνοντας πιο έτοιμη από ποτέ για την υπέρβαση

Η Σερβία των τεσσάρων «Ελλήνων» μπαίνει στον στίβο του Euro με την ποιότητα που πάντα υπήρχε και με περισσότερη εμπειρία, δείχνοντας έτοιμη να κάνει τη δική της υπέρβαση στο πιο αμφίρροπο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Η καθημερινότητα έχει αλλάξει και όλοι κινούνται σε ρυθμούς Euro 2024, με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να βρίσκεται στην τρίτη του μέρα και τους μονομάχους της φετινής διοργάνωσης να συστήνονται στο φίλαθλο κοινό.

Μετά την πρεμιέρα με την οικοδέσποινα Γερμανία να κάνει πάρτι και τον Κρος να σπάει όλα τα κοντέρ, ακολούθησαν οι χθεσινές (15/6) πολλοί ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις με τις Ισπανία και Ιταλία να κλέβουν την παράσταση.

Σήμερα μεταξύ άλλων το μενού έχει την αναμέτρηση της Σερβίας με την Αγγλία (16/6, 22:00), με τους Σέρβους να επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά από 24 χρόνια και για πρώτη φορά ως ενιαίο κράτος, αφού το 1960, το 1968, το 1976 και το 1984 έπαιξε ως Γιουγκοσλαβία, ενώ το 2000 ως Σερβία-Μαυροβούνιο.

Μια Σερβία που τα τελευταία χρόνια δίνει σταθερά το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως δεν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω και μένει στην παρουσία της στους ομίλους. Αυτό το βήμα θέλει να κάνει στο φετινό Euro, δείχνοντας πιο έτοιμη και ώριμη από ποτέ.

Το πιο αμφίρροπο Euro των τελευταίων ετών ξεκινά: Δίχως το ξεκάθαρο φαβορί αλλά με ομάδες που διψάνε για τον τίτλο

Μια ομάδα που έχει και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και στην αποστολή της βρίσκονται τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Super League και ένας ακόμα που θα αγωνιστεί στην Ελλάδα τη νέα σεζόν. Πρόκειται για τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς που έχει ανακοινωθεί από τον Παναθηναϊκό και προέρχεται από μία ακόμη γεμάτη σεζόν με τη φανέλα της Χετάφε, την οποία φόρεσε φέτος σε 40 παιχνίδια με απολογισμό 4 τέρματα.

Οι άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές γνωστοί, με τον Μλαντένοβιτς να είναι ο δεύτερος παίκτης από πλευράς τριφυλλιού και τους Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ) και Αντρίγια Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ) να συμπληρώνουν την τετράδα.

Ο 32χρονος μπακ πραγματοποίησε μια γεμάτη σεζόν με τα πράσινα, ενώ αντίθετα ο Γκατσίνοβιτς ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς και δεν μπόρεσε να προσφέρει στην Ένωση όσα έδωσε τη σεζόν 2022-23 όταν η ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μια ειδική αναφορά μπορεί να γίνει στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς που στέφθηκε πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ. Ο 27χρονος έκανε ίσως την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και σίγουρα την καλύτερη με τα ασπρόμαυρα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μέτρησε 19 γκολ και 14 ασίστ σε 49 εμφανίσεις και πάει με φόρα στο Euro ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες της εθνικής του ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς τον χρησιμοποιεί συνήθως σε διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει στον ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα του δίνει όλη τη δεξιά πλευρά καθώς η Σερβία στα περισσότερα παιχνίδια της παρατάσσεται με σχηματισμό 3-5-2 στον αγωνιστικό χώρο. Μένει να φανεί αν το ίδιο συμβεί και σήμερα κόντρα στην Αγγλία, με τον ποδοσφαιριστή των Ασπρόμαυρων και τον Μλαντένοβιτς να βρίσκονται πιθανότατα στη βασική ενδεκάδα, ενώ ανοιχτή είναι η παρουσία και του Μαξίμοβιτς σε αυτή.

Μπορεί οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές να είναι γνώριμοι στο ελληνικό κοινό, ωστόσο δεν είναι οι μόνοι. Κι αυτό γιατί η Σερβία διαθέτει παίκτες με μεγάλη ποιότητα που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και μόνο «άγνωστοι» δεν είναι. Στην επίθεση βρίσκονται τα δύο… κανόνια Ντούσαν Βλάχοβιτς και Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ενώ από πίσω ακολουθούν οι Τάντιτς και Μίλινκοβιτς-Σάβιτς.

Στην άμυνα οι Σέρβοι βασίζονται στο ταλέντο χωρίς ακόμη τη μεγάλη εμπειρία, με τους ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν να είναι ο Πάβλοβιτς της Ζάλτσμπουργκ και o Μιλένκοβιτς της Φιορεντίνα, ο οποίος μετά τον χαμένο τελικό του Conference League από τον Ολυμπιακό θέλει να έχει μια πιο ευχάριστη διαδρομή με την εθνική του ομάδα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα που συνήθως έρχονται σαν έξτρα λύση από τον πάγκο, όπως αυτά του Γκούντελι, του Γιόβιτς και του Κόστιτς.

Αυτή είναι η Σερβία που βρίσκεται στον τρίτο όμιλο του Euro μαζί με Αγγλία, Σλοβενία και Δανία. Μια ομάδα με το ταλέντο των προηγούμενων ετών και αρκετά μεγαλύτερη εμπειρία, που αυτή τη φορά σκοπεύει όχι απλά να φτάσει στην πηγή αλλά να πιει και νερό…

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς