35.4 C
Athens

Ο Καλαφιόρι που βαδίζει στα χνάρια του Νέστα και η ελπιδοφόρα νέα εποχή της εθνικής Ισπανίας

Ιταλία και Ισπανία έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν την παλιά τους ταυτότητα με μία νέα πιο σύγχρονη και το αποτέλεσμα στο χορτάρι αργά ή γρήγορα θα τους δικαιώσει: Ο αρχοντικός Καλαφιόρι που ήρθε για να μείνει και το ποδοσφαιρικό θράσος του Γιαμάλ

Δεύτερη ημέρα δράσης για το Euro 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας το Σάββατο με «σέντρα» στον δεύτερο όμιλο, όπου Ισπανία και Ιταλία έδειξαν με το «καλησπέρα» ότι είναι τα φαβορί για την απευθείας πρόκριση απέναντι σε Κροατία και Αλβανία, που έχασαν αλλά δεν χάθηκαν στη μάχη για τα νοκ-άουτ.

Κάπως έτσι περιγράφεται το σκηνικό της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γερμανία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελβετία έδειξε κι αυτή από νωρίς πως μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει το δεύτερο εισιτήριο από τον πρώτο όμιλο, στον οποίο βρίσκεται και η οικοδέσποινα Γερμανία. Το 3-1 επί της Ουγγαρίας απλά πιστοποίησε αυτό που ήδη ξέραμε: ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα σκαλί πάνω από τη χθεσινή της αντίπαλο αλλά και τη Σκωτία.

Στην ειδική ανάλυση των αγώνων, αποφασίσαμε να σταθούμε σε δύο πράγματα. Για την ακρίβεια σε ένα πρόσωπο που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο φετινό τουρνουά, τον Ρικάρντο Καλαφιόρι της εθνικής Ιταλίας αλλά και στο νέο αίμα της εθνικής Ισπανίας, που δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον την πετυχημένη παλιά εποχή αλλά μπαίνει στη new era με αρκετά ελπιδοφόρα στοιχεία στο χορτάρι και έναν δαιμόνιο 16χρονο που έχει βαλθεί να γράψει ιστορία (Γιαμάλ).

Για να τα πάρουμε με τη σειρά, στο ματς που έκλεισε το πρόγραμμα του Σαββάτου στο Euro η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία τα… χρειάστηκε μετά το ιστορικό προβάδισμα των Αλβανών στα 30 δευτερόλεπτα αλλά έβγαλε άμεσα αντίδραση, πήγε το ματς στα μέτρα της και με τα συνεχή ανεβάσματα των μπακ (Ντι Λορέντζο – Ντι Μάρκο) πατούσε όποτε ήθελε την αλβανική περιοχή και έκανε τη ζημιά από τον αέρα με τον Μπαστόνι και από τον άξονα με τον Μπαρέλα.

Πάντως, αν κάπου πρέπει να σταθούμε από την πρώτη νίκη των Ιταλών, αν κάτι μας έμεινε στο μάτι, είναι αυτή η αρχοντιά του μόλις 22 ετών, Ρικάρντο Καλαφιόρι στα στόπερ. Ο αμυντικός της Μπολόνια ήταν επιβλητικός, θαρρείς και έχει «φάει» με το κουτάλι αυτές τις διοργανώσεις, σε μία πληθωρική εμφάνιση και ένα στυλ -από κάθε άποψη- που θύμισε Νέστα στους πιο ρομαντικούς υποστηρικτές της «Σκουάντρα Ατζούρα».

Ο Καλαφιόρι τελείωσε το ματς με 6/9 κερδισμένες μονομαχίες σε έδαφος και αέρα, 2/4 εύστοχες μακρινές μεταβιβάσεις, 1 πάσα-κλειδί και το εντυπωσιακότερο: 99/106 σωστές μεταβιβάσεις σε 117 ενέργειες με την μπάλα. Το συμπέρασμα; Δεν φοβάται να παίξει ψηλά στο γήπεδο σαν σύγχρονο στόπερ και έχει τέτοια εμπιστοσύνη στα πόδια του, που θύμισε Κρος, με τον αρχηγό της εθνικής Γερμανίας να γράφει ιστορία στην πρεμιέρα με 101/102 πετυχημένες πάσες, κάτι που έχει να γίνει σε Euro από το 1980.

Τώρα για την Ισπανία, ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα. Ωστόσο, όπως έδειξε και στο Μουντιάλ του Κατάρ (όχι με την ευτυχή κατάληξη) προσπαθεί να παίξει κάτι νέο, με μία σημαντική αλλαγή στην ταυτότητά της. Απέναντι στην κάπως μουδιασμένη Κροατία της βγήκε και το εξαργύρωσε μέχρι το 32′ όταν προηγήθηκε με 2-0, ενώ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα πάνω στον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ της Μπαρτσελόνα, που έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε τελική φάση Euro και λίγο έλειψε να σκοράρει κιόλας.

Παίκτης με ποδοσφαιρικό θράσος, εκρηκτικός και με 4/6 πετυχημένες ντρίμπλες παρακαλώ στην πρεμιέρα του. Not bad. Not bad at all, γενικώς, για αυτή την ανανεωμένη Ισπανία, μία γενιά που ήρθε για να μείνει ανεξαρτήτως με την πορεία της το φετινό καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς