35.4 C
Athens

Ισπανία – Κροατία 3-0: Πετούσε φωτιές στο πρώτο ημίχρονο και πανηγύρισε άνετη νίκη στην πρεμιέρα

Με τον Φαμπιάν Ρουίθ και τον Λαμίν Γιαμάλ να δίνει ασίστ και να γίνεται ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Euro, οι Ισπανοί ξεκίνησαν επιβλητικά το τουρνουά ισοπεδώνοντας την Κροατία

Η Ισπανία μύρισε… αίμα και από το πρώτο ημίχρονο πραγματοποίησε μια εκπληκτική παράσταση απέναντι στην Κροατία με τρία γκολ (3-0) για να κάνει ξεκάθαρο βήμα πρόκρισης με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να δείχνουν την κλάση τους.

Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε έδειξε πως περιμένει πολλά από τον 16χρονο Γιαμάλ (νεότερος ποδοσφαιριστής σε τελική φάση Euro) ενώ ο Φαμπιάν Ρουίθ στο κέντρο ήταν πραγματικά απίθανος με γκολ και ασίστ. Οι Ίβηρες είχαν τον απόλυτο έλεγχο, η αθλητικότητα στο κέντρο έπαιξε σημαντικό ρόλο και η κατοχή της μπάλας συνοδεύτηκε από φάσεις και γκολ, με τη Χρβάτσκα να μην μπορεί να μειώσει έστω από την άσπρη βούλα στο 80′.

 

Ο ρυθμός άργησε να ανέβει αλλά τα πάντα κρίθηκαν ουσιαστικά με δύο γκολ σε τρία λεπτά.Και στα δύο τέρματα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Φαμπιάν Ρουίθ.

Ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν με ψυχραιμία είδε τα κενά στις γραμμές των Κροατών και με φοβερή κάθετη πάσα βρήκε τον Μοράτα που έφυγε απέναντι από τον Λιβάκοβιτς στο 29′ και πλάσαρε για να κάνει το 1-0 και να πανηγυρίσει το 7ο γκολ του σε τελική φάση Euro (κυνηγάει τον Πλατινί που έχει 9 και τον Ρονάλντο που έχει 14).

 

Τρία λεπτά αργότερα ο Ρουίθ έγινε κάτοχος της μπάλας και με ωραίες προσποιήσεις απέφυγε τους αντιπάλους του, πλάσαρε τέλεια με το αριστερό κι έγραψε το 2-0.

 

Η Κροατία… ενεργοποιήθηκε μετά το 2-0 και θα μπορούσε να βρει έστω ένα γκολ σε μια από τις φάσεις που δημιούργησε. Το σουτ του Κόβατσιτς δεν ήταν ανησυχητικό, αυτό του Κράμαριτς απομακρύνθηκε σε πρώτο χρόνο, με τον Μάγερ να παίρνει το ριμπάουντ και να αστοχεί από πλάγια θέση.

Πριν γίνει το 3-0, ο Γκβάρντιολ από τα αριστερά έκανε σέντρα σουτ με τον Μπούντιμιρ να μη βρίσκει την μπάλα με κεφαλιά με αποτέλεσμα αυτή να φύγει άουτ.

Ο Γιαμάλ σέντραρε γλυκά από τα δεξιά και ο μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης πετάχτηκε για να στείλει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα. Για τον σκόρερ δεν μπορεί να πει κανείς πολλά καθώς έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία σε μια λαμπρή καριέρα, ωστόσο πρόκειται για μια ξεχωριστή ασίστ για τον 16χρονο Γιαμάλ στην παρθενική του συμμετοχή σε Euro.

 

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά σε παιχνίδι Euro που η Ισπανία καταφέρνει να σκοράρει τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο!

Δεν θα μπορούσαν οι Ίβηρες να διατηρήσουν την ίδια ταχύτητα στο δεύτερο μέρος, με τον Μοράτα να απειλεί μεν πρώτος για τους Ισπανούς αλλά στο 55′ η Χρβάτσκα έχασε μοναδική ευκαιρία να μειώσει στο σκορ.

Ο Στάνισιτς δεν κατάφερε να βρει στόχο, με τον Κουκουρέγια να απομακρύνει σε πρώτο χρόνο ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Σιμόν έβαλε το χέρι του και πρόλαβε πριν ο Μπούντιμιρ με κεφαλιά σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς ανακάτεψε την τράπουλα όσο μπορούσε, με την ομάδα του να αμύνεται καλύτερα, να μην απειλείται και να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της για να μειώσει στο σκορ στο 80′ και να έχει κάποιες ελπίδες. Ο Σιμόν έκανε τραγικό λάθος στην πίεση του Μάγερ, ο Πέτκοβιτς πήγε να σκοράρει αλλά ο Ρόδρι τον γκρέμισε και ο Όλιβερ υπέδειξε πέναλτι.

 

Ο επιθετικός της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που πέρασε αλλαγή ανέλαβε να εκτελέσει αλλά ο Σιμόν απέκρουσε ενώ σε δεύτερο χρόνο – και παρότι σκόραρε – ο Πέτκοβιτς εντοπίστηκε οφσάιντ με το γκολ να ακυρώνεται και το 3-0 να παραμένει χωρίς προβλήματα αφού οι δύο τελικές του Πέρισιτς ως το φινάλε δεν προκάλεσαν προβλήματα στον Βάσκο τερματοφύλακα.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν, Νάτσο, Κουκουρέγια, Ρόδρι (86′ Θουμπιμέντι), Φαμπιάν Ρουίθ, Πέδρι (60′ Όλμο), Γιαμάλ (86′ Φεράν Τόρες), Νίκο Γουίλιαμς (68′ Μερίνο), Μοράτα (67′ Ογιαρθάμπαλ)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Πόνγκρατσιτς, Γκβάρντιολ, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (65′ Πάσαλιτς), Κόβατσιτς (65′ Σούτσιτς), Μάγερ, Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Μπούντιμιρ (56′ Πέρισιτς)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2ου ΟΜΙΛΟΥ / 1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ισπανία – Κροατία 3-0 (29′ Μοράτα, 32′ Φαμπιάν Ρουίθ, 45+2′ Καρβαχάλ)

Ιταλία – Αλβανία (22:00)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς