30.8 C
Athens

Ουγγαρία – Ελβετία 1-3: Βήμα πρόκρισης με δύο ανέλπιστους ήρωες να βάζουν την υπογραφή τους

Με τους Έμπισερ και Ντούα να κάνουν τη διαφορά και να σκοράρουν τα πρώτα τους γκολ με το εθνόσημο, η Ελβετία σκόρπισε την απογοητευτική Ουγγαρία και απέκτησε το πάνω χέρι για την πρόκριση στους 16 του Euro

Έχοντας δύο ανέλπιστους ήρωες και με τον Εμπολό που ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, η Ελβετία ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Euro της Γερμανίας επικρατώντας με 1-3 επί της Ουγγαρίας.

Η ομάδα του Μουράτ Γιακίν πανηγύρισε μία νίκη που πιθανόν να αποδειχθεί χρυσάφι στην προσπάθεια της για πρόκριση από τους ομίλους του Euro. Μπορεί να ήταν μόλις η πρώτη αγωνιστική αλλά σε συνδυασμό με την ήττα της Σκωτίας με κάτω τα χέρια από τη Γερμανία στο άλλος ματς του πρώτου ομίλου, οι Ελβετοί αποκτούν προβάδισμα ώστε να είναι μαζί με τη Γερμανία η ομάδα που θα προκριθεί από τον όμιλο.

Ο σκόρερ του πρώτου τέρματος, Ντούα, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Ελβετίας καθώς έγινε ο μόλις τρίτος διεθνής που πετυχαίνει γκολ στο ντεμπούτο του στο Euro μετά τους Κουμπιλέι Τουρκιλμάζ το 1996 κόντρα στην Αγγλία και τον Φαμπιάν Σαρ το 2016 κόντρα στην Αλβανία. Μάλιστα το γκολ ήρθε μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του με την εθνική ομάδα.

Ο έτερος πρωταγωνιστής της σημερινής ημέρας, Μίχελ Έμπισερ, πέτυχε επίσης το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ελβετίας στην 21η συμμετοχή του και ήταν αυτός που μοίρασε την ασίστ στο πρώτο γκολ, βάζοντας τη δική του υπογραφή στη νίκη της εθνικής του ομάδας.

Το παιχνίδι κόντρα στην Ουγγαρία θα θυμάται για καιρό και το μεγάλο αστέρι της, Μπρέελ Εμπολό, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε τη φετινή χρονιά από σοβαρό τραυματισμό και ήταν ανέτοιμος για να ξεκινήσει από την αρχή στο σημερινό ματς. Ωστόσο μπήκε και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για το τελικό 1-3 και έγινε ο δεύτερος παίκτης της εθνικής Ελβετίας που σκοράρει σε δύο διαδοχικά EURO μετά τον Σακίρι.

Η Ελβετία έδειξε τη διάθεση της από την αρχή να κρατήσει την μπάλα στα πόδια της και έτσι κυριάρχησε στο πρώτο μέρος. Η Ουγγαρία δεν μπόρεσε να αντέξει στην πίεση των τυπικά φιλοξενουμένων καθώς οι ποδοσφαιριστές του Μάρκο Ρόσι δυσκολευόταν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους.

Κάπως έτσι δεν άργησε το αναπόφευκτο για την Ουγγαρία και αυτό που έψαχνε η Ελβετία. Ο Έμπισερ τροφοδότησε κάθετα στην πλάτη της άμυνας τον Ντούα κι εκείνος απέναντι από τον Γκουλάτσι πλάσαρε για το 0-1 σε μια φάση που επόπτης σήκωσε κακώς το σημαιάκι και το VAR επιβεβαίωσε πως ο 27χρονος φορ είναι σε κανονική θέση για το 0-1 στο 13′.

 

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 20λεπτο, η Ελβετία άγγιξε και δεύτερο τέρμα καθώς μετά από λάθος στην άμυνα της Ουγγαρίας ο Βάργκας βγήκε μόνος του απέναντι από τον Γκουλάτσι, τον οποίον όμως είδε να έχει απάντηση στο πλασέ του και να διώχνει σε κόρνερ με τον ώμο.

Η κυριαρχική εμφάνιση της ομάδας του Μουράτ Γιακίν συνεχίστηκε και τελικά το δεύτερο τέρμα ήρθε ελάχιστες στιγμές πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο. Οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν με υπομονή την μπάλα και πολλούς παίκτες γύρω από τα καρέ του Γκουλάτσι. Ο Έμπισερ – δημιουργός του πρώτου γκολ του Ντούα – ζύγισε το σουτ και με μια φανταστική εκτέλεση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ούγγρου τερματοφύλακα για το 0-2.

 

Η εικόνα άλλαξε εντελώς στο δεύτερο μέρος. Σε ένα ματς που για 45 λεπτά είχε τον απόλυτο έλεγχο, η Ελβετία άφησε αδικαιολόγητα την μπάλα στην Ουγγαρία που από την πλευρά της έδειξε διάθεση για αντίδραση. Στο πρώτο κομμάτι του δευτέρου μέρους, η υπεροχή της Ουγγαρίας αφορούσε μόνο την κατοχή καθώς δεν μπορούσε να βρει τρόπο να απειλήσει, ωστόσο αυτό άλλαξε γρήγορα.

Ο Βάργκα προειδοποίησε στο 63′ με κεφαλιά που πέρασε λίγο άουτ μετά από σέντρα του Σάλαϊ. Ωστόσο η κεφαλιά του επιθετικού της Φερεντσβάρος τρία λεπτά αργότερα μετά από σέντρα του Σομποσλάι είχε διαφορετική κατάληξη και κατέληξε στα δίχτυα για να βάλει την Ουγγαρία ξανά στο παιχνίδι.

 

Οι Ούγγροι έδειχναν να έχουν το μομέντουμ, όμως οι Ελβετοί διόρθωσαν το λάθος που έκαναν μέχρι εκείνη τη στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο και δεν άφησαν τους αντιπάλους τους να κυκλοφορούν με τόσο άνεση την μπάλα. Φυσικά αυτό έβαλε ένα φρένο στην ομάδα του Μάρκο Ρόσι, η οποία ωστόσο είχε μπει για τα καλά στο ματς και δεν σταμάτησε να παλεύει μέχρι τέλος για την ισοφάριση.

Ο Σάλαϊ ήταν ο πιο κινητικός ποδοσφαιριστής των Ούγγρων και ίσως ο καλύτερος του δευτέρου ημιχρόνου, αφού με τις ενέργειες του έβαλε σε μεγάλους μπελάδες την άμυνα της Ελβετίας. Αυτό που έλειπε όμως μετά τη μείωση του σκορ ήταν η μεγάλη φάση, με την Ελβετία να έχει ισορροπήσει κι πάλι το παιχνίδι και να κρατάει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της.

Κάπως έτσι οι φάσεις δεν ήρθαν για την Ουγγαρία και στις καθυστερήσεις μετά από λάθος στην άμυνα ο Εμπολό με ωραίο τελείωμα κρέμασε τον Γκουλάτσι για το τελικό 1-3.

 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΜΑΡΚΟ ΡΟΣΙ): Γουλάτσι, Λανγκ (46′ Μπόλα), Α. Ζαλάι (79′ Ντάρνταϊ), Φιόλα, Ορμπάν, Νάγκι (67′ Κλεϊνχέισλερ), Σομποζλάι, Κέρκεζ (79′ Άνταμ), Σέφερ, Βάργκα, Σαλάι

ΕΛΒΕΤΙΑ (ΜΟΥΡΑΤ ΓΙΑΚΙΝ): Ζόμερ, Βίντμερ (68′ Στεργίου), Ακάντζι, Φρόιλερ (86′ Σιέρο), Τζάκα, Ροντρίγκες, Βάργκας (74′ Εμπολό), Ντουά (68′ Αμντουνί), Εντόι (86′ Ρίντερ), Έμπισερ, Σαρ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1ου ΟΜΙΛΟΥ

Γερμανία – Σκωτία 5-1 (10′ Βιρτς, 19′ Μουσιάλα, 45+1′ Χάβερτς, 68′ Φίλκρουγκ, 90+3′ Τζαν / 87′ αυτ. Ρούντιγκερ)

Ουγγαρία – Ελβετία 1-3 (66′ Βάργκα / 13′ Ντούα, 45′ Έμπισερ, 90+3′ Εμπολό)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Γερμανία 3
  2. Ελβετία 3
  3. Ουγγαρία 0
  4. Σκωτία 0
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς