29.6 C
Athens

Μίλτο Τεντόγλου, δεν είναι «κατάρα» αλλά ευλογία αυτό που προσφέρεις στον ελληνικό αθλητισμό

Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου είναι Έλληνας κι όπως δηλώνει ο ίδιος ακόμα δεν έχει «τρυπήσει» το ταβάνι του με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το... στοιχειωμένο πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα

Ο Μίλτος το έκανε ξανά. Και κάθε φορά καταφέρνει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να μας εκπλήσσει. Αυτή τη φορά το έκανε με τα δύο πιο ιστορικά άλματα στην ιστορία του μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, τα οποία στη συνέχεια μεταξύ σοβαρού και αστείου χαρακτήρισε ως «κατάρα» διότι το ταβάνι αυτού του υπεραθλητή δεν έχει όριο… Κι όπως δείχνει με τα λόγια του, ακόμα δεν το έχει «τρυπήσει».

Μπορεί το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα (στα 8,66μ.) να μην το έχει «σπάσει» ακόμα αλλά είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα τα καταφέρει. Οπότε, σίγουρα, δεν είναι κατάρα αλλά σκέτη ευλογία για την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που παρά τις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι πρωταθλητές, συνεχώς περηφανεύεται για τα δικά του παιδιά.

Τεντόγλου: Δεν γίνονται αυτά, κατάρα που έκανα δύο άλματα στα 8,65μ

Ζούμε την ιστορία. Ζούμε στην εποχή του Τεντόγλου, του κορυφαίου άλτη στον κόσμο και ίσως του κορυφαίου αθλητή όλων των εποχών στην Ελλάδα. Κι αυτό τα λέει όλα για το μεγαλείο ενός αθλητή, που γεννήθηκε νικητής. Μπορεί τις περισσότερες φορές να μην είναι ικανοποιημένος με την απόδοσή του, ακόμα και μετά από μεγάλες επιτυχίες, αλλά το ήθος και η περηφάνια του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θρυλική συγκομιδή: Τα μετάλλια του Μίλτου Τεντόγλου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα

Τόσο υψηλά, που ο Κώστας Κεντέρης είπε όλη την αλήθεια για τη συνέχεια του Τεντόγλου μέσα σε λίγες λέξεις. «Τα δύο εκατοστά που σού μένουν θα τα βρεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο ένας πρωταθλητής στον άλλον, με τον Τεντόγλου να κυνηγά ακόμα ένα χρυσό στην Ολυμπιάδα του Παρισιού αλλά και το πολυπόθητο πανελλήνιο ρεκόρ.

Ο Έλληνας πρωταθλητής πριν το Παρίσι έφτασε τα 10 χρυσά μετάλλια ενώ έχει και 1 ασημένιο (11 συνολικά) στις κορυφαίες διοργανώσεις: Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού και ανοιχτού στίβου και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού και ανοιχτού στίβου αποτελώντας τον απόλυτο βασιλιά του μήκους με τις επιδόσεις του.

Τι του λείπει; Το πανελλήνιο ρεκόρ που κυνήγησε με πάθος αλλά τα δύο ιστορικά του άλματα στα 8,65μ. δεν του επέτρεψαν να σπάσει το 8,66μ. του Λούη Τσάτουμα.

Αναλυτικά οι θρυλικές επιδόσεις του Τεντόγλου, που συνεχίζει να γράφει ιστορία στο μήκος κι όταν βαρεθεί θα τη γράψει και στο τριπλούν:

Ολυμπιακοί Αγώνες: 1 (1 χρυσό)

– 2021 1ος 8,41 (0.1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο

Παγκόσμιο ανοιχτού στίβου: 2 (1 χρυσό, 1 ασημένιο)

– 2023 1ος 8,52 Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοικτού, Βουδαπέστη
– 2022 2ος 8,32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Γιουτζίν

Παγκόσμιο κλειστού στίβου: 2 (2 χρυσά)

– 2024 1ος 8,22 Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη
– 2022 1ος 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι

Ευρωπαϊκό ανοιχτού στίβου: 3 (3 χρυσά)

– 2024 1ος 8,65 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού, Ρώμη
– 2022 1ος 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
– 2018 1ος 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βερολίνο

Ευρωπαϊκού κλειστού στίβου: 3 (3 χρυσά)

2023 1ος 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2021 1ος 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Τορούν
2019 1ος 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς