31.6 C
Athens

Στο μπάσκετ νικά πάντα ο καλύτερος (εκτός αν χάνει ο ΠΑΟ): Ο πράσινος μηχανισμός σε πανικό μετά το 2-0 του Ολυμπιακού

Ο Mythbuster σχολιάζει το ταραγμένο 48ώρο των δυο ηττών του Παναθηναϊκού εν μέσω χυδαιοτήτων και στοχοποιήσεων, διερωτώμενος τι μεσολάβησε ώστε να ανατραπεί το επί σειρά ετών πράσινο επιχείρημα «στο (ελληνικό) μπάσκετ κερδίζει πάντα ο καλύτερος» όταν οι διαιτητές πραγματικά έκριναν τον πρωταθλητή

Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει καν συμπληρώσει επέτειο τριών ετών από την… απελευθέρωσή του. Από τότε δηλαδή που η διοίκηση Βασιλακόπουλου πέρασε οριστικά στην ιστορία ως μια θλιβερή ανάμνηση. Το καταστροφικό έργο των ανθρώπων που βίασαν το άθλημα θα μνημονεύεται για χρόνια, κυρίως από εκείνους που κυνηγήθηκαν από το καθεστώς. Φυσικά πρόσωπα αλλά και ομάδες, με τον Ολυμπιακό βεβαίως στην κορυφή της λίστας των θυμάτων.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα με την έλευση της διοίκησης Λιόλιου. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ειδικά στο κεφάλαιο διαιτησία υπάρχουν ακόμη ένα σωρό άνθρωποι «συνδεδεμένοι» με τη διαβόητη εποχή του «φάρου». Μόλις το περασμένο καλοκαίρι ένα «λαθάκι» του Ηλία Κορομηλά στις τυπικές διατυπώσεις για τα όσα απίθανα έγιναν στο διακοπέν Game 4 των περυσινών τελικών, έδωσε τη δυνατότητα στον αθλητικό δικαστή να επιβάλει ποινή-σκάνδαλο σε βάρος του Παναθηναϊκού, η οποία δεν περιλάμβανε αφαίρεση δυο βαθμών όπως προβλέπει ο κανονισμός σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Από όποια πλευρά κι αν δει κάποιος τα πράγματα, όσο κι αν προσπαθήσει η νέα διοίκηση της ΕΟΚ μοιάζει αδύνατον να φτάσει τον κατήφορο της εποχής Βασιλακόπουλου. Τότε που λίγο πολύ ήξερες τι θα γίνει σε κάθε κρίσιμο ντέρμπι και πάνω απ’ όλα, ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Τότε που δεν είχε και πολύ μεγάλη σημασία αν ο ΠΑΟ ήταν καλύτερος από τον Ολυμπιακό, αφού ο τίτλος θα πήγαινε στο ΟΑΚΑ όπως και να ‘χει.

Σε περίπτωση μάλιστα που υπήρχαν αμφιβολίες, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πεταγόταν μέχρι τα γραφεία της Ομοσπονδίας για να βεβαιωθεί ότι όλα θα γίνουν όπως «πρέπει» και ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τους ανθρώπους που υποδύονταν τα μέλη της ΚΕΔ. Μιλάμε για εποχή που τα γραφεία της ΕΟΚ έμοιαζαν περισσότερο με… πράσινη γκαρσονιέρα παρά με εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η δεύτερη σημαντικότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας.

Το παιχνίδι χόντρυνε: Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ΚΕΔ!

Βρισκόμαστε πλέον στο 2024 και ο Ολυμπιακός διεκδικεί το τρίτο του σερί πρωτάθλημα. Ο αριθμός προφανώς δεν είναι μεγάλος για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ (ειδικά αν αναλογιστούμε τα 9 συνεχόμενα του ΠΑΟ μεταξύ 2002-2011), ωστόσο για τους Ερυθρόλευκους έχει πολύ μεγάλη σημασία. Φτάνει μόνο να υπολογίσει κάποιος ότι τρία πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός κατέκτησε συνολικά από το 1998 μέχρι και το 2021, όταν δηλαδή αποχώρησε ο Γ. Βασιλακόπουλος από την ΕΟΚ.

Τα διαιτητικά χειρουργεία που βίωσαν για πολλά χρόνια οι Πειραιώτες δεν έχουν ταίρι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μόνο στις σειρές των τελικών διαπράχθηκαν διαιτητικά εγκλήματα που έκαναν ακόμα και τους ουδέτερους να ντρέπονται. Οι μόνοι που δεν ντρέπονταν ήταν οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, λειτουργώντας υπό την πλήρη κάλυψη μιας ομοσπονδίας που είχε απλώς τον χαρακτήρα του παραμάγαζου.

Όλα αυτά τα χρόνια που το άθλημα βιαζόταν συστηματικά προκειμένου ο τίτλος να καταλήγει μονίμως στον Παναθηναϊκό, οι άνθρωποι των Πρασίνων αλλά και σύσσωμα τα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίζονταν ότι το μπάσκετ είναι ένα δίκαιο άθλημα και ότι πάντα ή σχεδόν πάντα κερδίζει ο καλύτερος.

Αυτή η ιδιότητα του αθλήματος φαίνεται πως μεταβλήθηκε τον τελευταίο καιρό. Από τότε που ξεκίνησε το απίθανο σερί νικών του Ολυμπιακού, οι Πράσινοι και τα φερέφωνά τους ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία, να τα βάζουν με τη διοίκηση Λιόλιου αλλά και με ανθρώπους που για χρόνια πρόσφεραν… «έργο» στην ομάδα τους.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τρεις φορές τον Ολυμπιακό στο φετινό πρωτάθλημα, έστω με τις ιδιαιτερότητες που είχε κάθε αναμέτρηση, αφού οι Ερυθρόλευκοι έπαιζαν κατά κανόνα αποδεκατισμένοι. Πριν καν ξεκινήσουν οι τελικοί, η ΚΑΕ ΠΑΟ στοχοποίησε τη Βάσω Τσαρούχα απαιτώντας την εξαίρεσή της από τους ορισμούς. Δηλαδή απαίτησε την εξαίρεση της μοναδικής εν ενεργεία εκπροσώπου του ελληνικού πρωταθλήματος στη Euroleague, αφού ο Γιάννης Φούφης βρίσκεται εκτός πινάκων από το 2022.

Τι είχαν να φοβηθούν οι πρωταθλητές Ευρώπης επιλέγοντας να δυναμιτίσουν το κλίμα από νωρίς; Στην τελική τα πρόσωπα των διαιτητών δεν παίζουν ρόλο, κάτι που απέδειξε περίτρανα η Euroleague με τον άνευ προηγουμένου ορισμό των Ντιφαλά και Μπελόσεβιτς στα τέσσερα τελευταία (και κρισιμότατα προφανώς) ματς του ΠΑΟ στη διοργάνωση. Κυρίως όμως, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα μια ομάδα που πιστεύει στις δυνατότητές της και που έχει υπάρξει για χρόνια υπέρμαχος της άποψης πως στο (ελληνικό) μπάσκετ κερδίζει πάντα ο καλύτερος.

Ο Ολυμπιακός πήγε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένος να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του και αν δεν υπήρχαν κάποιες «αποκλίσεις» στην προσέγγιση των διαιτητών στο τελευταίο δεκάλεπτο, η διαφορά θα παρέμενε σε διψήφιο νούμερο ως το τέλος. Το σίγουρο είναι πως οι Ερυθρόλευκοι ήταν πολύ ανώτεροι από τους πνευματικά (ενδεχομένως και σωματικά) απροετοίμαστους Πράσινους και αυτό φαινόταν με γυμνό μάτι.

Ακόμα και σε ένα ματς με αυτή την εικόνα, ο μηχανισμός πέριξ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ξεκίνησε την γκρίνια για τη διαιτησία, για να μπει λίγο αργότερα σε mode στοχοποίησης μέσω δημοσιογραφικών υπονόμων. Με άκρως διεστραμμένο σκεπτικό ένα μαγαζί με την επωνυμία Coffee Legend χρησιμοποιήθηκε ως… απόδειξη για τα «φιλοολυμπιακά» αισθήματα του Ηλία Καρπάνου, ενώ στο κάδρο μπήκε ακόμα και η σύντροφός του επειδή φέρεται κάποια στιγμή να επισκέφτηκε το ΣΕΦ! Στο μεταξύ, οι οπαδικές προτιμήσεις του Καρπάνου σίγουρα δεν είναι ερυθρόλευκες όπως επιβεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες…

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια «επίσκεψη» στο σπίτι του Πατρινού ρέφερι, την οποία καταδίκασε με ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου η ΟΔΚΕ. Ωστόσο η Ομοσπονδία Διαιτητών απέφυγε να κάνει σαφή αναφορά στην πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της Βάσως Τσαρούχα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ένα ακόμη δείγμα σχετικά με την ομερτά που έχει καταφέρει να επιβάλει σχεδόν παντού ο ιδιοκτήτης της πράσινης ΚΑΕ.

ΣΟΚ: Ο Δ. Γιαννακόπουλος σε αμόκ βρίζει χυδαία Βάσω Τσαρούχα, διαιτητές, ΕΟΚ και κυβέρνηση! (vid)

Ο λόγος της χυδαίας εξύβρισης της κυρίας Τσαρούχα αντιληπτός σε όλους. Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχασε ξανά στο ΣΕΦ, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως οι ευθύνες της ήττες θα ρίχνονταν στη διαιτησία. Αυτά τα πράγματα είναι… δουλεμένα στην προπόνηση και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάστερ ψυχολογίας για να αντιληφθεί ότι τα γραφικά σόου του Αταμάν είναι προγραμματισμένα και ενεργοποιούνται μόλις η ήττα μοιάζει αναπόφευκτη.

Κάπως έτσι το βασικό πράσινο επιχείρημα για σχεδόν δυο δεκαετίες πήγε περίπατο. Πλέον στο μπάσκετ δεν κερδίζει ο καλύτερος και η διαιτησία επηρεάζει τα αποτελέσματα. Γενικώς δεν κερδίζει ποτέ ο καλύτερος, αν νικητής δεν είναι ο Παναθηναϊκός. Θυμηθείτε πόση γκρίνια υπήρξε μετά τις δυο νίκες της Μακάμπι, όταν επιστρατεύτηκε το άχαστο δίδυμο Μπελόσεβιτς – Ντιφαλά προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία του ΠΑΟ στο φάιναλ φορ.

Εν ολίγοις, με Μπελόσεβιτς – Ντιφαλά κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Όπως κέρδιζε με Αναστόπουλο, Παναγιώτου, Μάνο και κάμποσα ακόμη παιδιά που μεγαλούργησαν στην εποχή του «φάρου».

Εντάξει είμαστε;

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Δ. Γιαννακόπουλος σε Μπαρτζώκα: «Μια είναι η πρακτική, ΤΣΟ και ΛΟ» (vid)

Με την επίκληση ενός χυδαίου συνθήματος που εμπεριέχει και αναφορά σε βία, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι «απάντησε» στον Γ. Μπαρτζώκα αποδεικνύοντας πως καμία συγγνώμη του δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά

Μπαρτζώκας για όλα: Ο Τζέιμς, ο Μίροτιτς, ο Ναν, η τοξικότητα, η στήριξη των Αγγελόπουλων αλλά και ολόκληρου του οργανισμού που λέγεται Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για όλα στο Superbasket, έκανε τον απολογισμό της σεζόν και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μεταγραφικές υποθέσεις, τον Κώστα Σλούκα, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο αλλά και τη σταθερότητα του Ολυμπιακού που είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων

Euro 2024 LIVE: Πολωνία – Αυστρία

Παρακολουθήστε LIVE την εξέλιξη της αναμέτρησης Πολωνία - Αυστρία για τη 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Euro 2024