Ολυμπιακός – Φιορεντίνα 1-0 (παρ.): ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

Ο κορυφαίος πολυαθλητικός σύλλογος του πλανήτη θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια ως κυπελλούχος Ευρώπης, προσθέτοντας το τελευταίο πετράδι που έλειπε από το στέμμα του!

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ CONFERENCE LEAGUE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Με μια μυθική εμφάνιση, οι Ερυθρόλευκοι που έδειξαν απίστευτο πάθος λύγισαν με 1-0 τη Φιορεντίνα στην παράταση και κατέκτησαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους!

 

Με πάθος με πίστη με πλάνο με σωστές αλλαγές με 20.000 κόσμο εντός γηπέδου κι άλλους πόσους χιλιάδες εκτός, ο ΘΡΥΛΟΣ το σήκωσε στην AEK Arena!

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

Η πρώτη ελληνική ομάδα που σηκώνει σε συλλογικό επίπεδο ευρωπαϊκό τρόπαιο και μάλιστα σε μια χρονιά που κατέκτησε το Youth League!

 

Αδιανόητη επιτυχία για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το περσινό με τη Σεβίλλη) που ανέλαβε μια ομάδα σε κρίση και την οδήγησε σε ευρωπαϊκή κορυφή.

Ασύλληπτο επίτευγμα για ελληνική ομάδα και δη για τον κορυφαίο πολυαθλητικό σύλλογο που άντεξε στην πίεση που δέχθηκε στο ξεκίνημα και στο 116′ με το… λαγωνικό που ακούει στο όνομα Αγιούμπ Ελ Κααμπί να πετάγεται στην άψογη σέντρα του Έσε και να κάνει το 1-0 σπάζοντας το αήττητο της Φιορεντίνα και δίνοντας το τρόπαιο στους Ερυθρόλευκους!

ΤΟ ΜΑΤΣ

Μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε συνέκλινε από τα αριστερά και έπιασε φοβερό σουτ με το δεξί υποχρεώνοντας σε σημαντική επέμβαση τον Τερατσιάνο που απομάκρυνε σε κόρνερ.

 

Ένα λεπτό αργότερα και μετά την εκτέλεση κόρνερ, ο Κουαμέ ξεδίπλωσε αντεπίθεση σημαδεύοντας με βαθιά μπαλιά στα δεξιά τον Γκονσάλες που έκανε ωραία ενέργεια, η μπάλα έφτασε στον Μπελότι που εκτέλεσε άουτ χωρίς καλή ισορροπία.

Οι Βιόλα προσπάθησαν γενικότερα να επιτεθούν κυρίως από τη δεξιά πλευρά τους και φάνηκαν πολύ επικίνδυνοι με τα ανεβάσματα των πλαγίων μπακ τους προκαλώντας παράλληλα με την πίεση που ασκούσαν, προβλήματα στην ερυθρόλευκη ανάπτυξη.

Στο 21′ μετά από μια ασταθή απομάκρυνση του Ρέτσου με κεφαλιά η μπάλα στρώθηκε στον Μποναβεντούρα που έκανε με τη μία συρτό πλασέ αλλά ο Τζολάκης μπλόκαρε εύκολα.

Οι Πειραιώτες στο 24′ πήγαν να αιφνιδιάσουν ξανά από κόρνερ που εκτέλεσε ο Τσικίνιο από τα αριστερά με τον Ποντένσε να πιάνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και τον Τερατσιάνο να μπλοκάρει σταθερά αφού η μπάλα του πήγε συστημένη στα χέρια.

Οι δύο ομάδες γενικότερα προσπάθησαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επικίνδυνες φάσεις με βαθιές μπαλιές προς τους μεσοεπιθετικούς και με αυτόν τον τρόπο στο 40′ πήγε να φύγει τετ α τετ ο Ελ Κααμπί.

 

Ο Μαροκινός φορ άφησε την μπάλα να σκάσει και έδωσε χρόνο στον Τερατσιάνο να βγει και να απομακρύνει για τους Βιόλα, οι οποίοι λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Μποναβεντούρα που δεν μπόρεσε να νικήσει τον εντυπωσιακό Τζολάκη.

Αυτή πάνω κάτω ήταν η εικόνα του πρώτου μέρους με αρκετό… πάνω κάτω, πολλές μονομαχίες και λιγοστές μεγάλες φάσεις.

 

Ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα στο δεύτερο μέρος, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να αγχώνεται προσωρινά στο 52′ όταν ο Ρέτσος συγκρούστηκε κεφάλι με κεφάλι με τον Μπελότι και για αρκετή ώρα ο Έλληνας διεθνής στόπερ έδειχνε να μην μπορεί να συνεχίσει.

Δυσκολεύτηκαν να αναπτυχθούν οι Ερυθρόλευκοι που όμως περιόρισαν τη Φιορεντίνα σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο και απειλήθηκαν σε δύο περιπτώσεις.

Η μία ήταν στο 65′ από την κεφαλιά του Μιλένκοβιτς που πέρασε άουτ και η άλλη στο 69′ όταν ο Ενζολά συνεργάστηκε με τον Ντοντό και βρήκε τον Κουαμέ στα αριστερά, το πλασέ του οποίου δεν ήταν το ιδανικό και ο Τζολάκης πρόλαβε να διώξει με το ένα χέρι σε κόρνερ.

Η πρώτη φάση του Ολυμπιακού στο δεύτερο μέρος καταγράφηκε στο 80ό λεπτό αλλά ήταν μια πραγματικά πολύ μεγάλη ευκαιρία. Ο Όρτα ανέλαβε να εκτελέσει το φάουλ που κέρδισε ο Ροντινέι από τα δεξιά, με τον Ιμπόρα να πιάνει την κεφαλιά αλλά να περνά ελάχιστα άουτ.

Έτσι και στο 84′ από φάουλ του Ντοντό στον Γιόβετιτς (ο Σοάρες δεν έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Βραζιλιάνο που έκανε άλλα δύο τέτοια επικίνδυνα μαρκαρίσματα), ο Όρτα εκτέλεσε από την αντίθετη πλευρά, ο Ελ Κααμπί έπιασε την κεφαλιά αυτή τη φορά και η μπάλα είχε την ίδια κατάληξη με το 0-0 να παραμένει δίκαια βάσει της εικόνας του αγώνα.

Το ξεκίνημα της παράτασης βρήκε τον Ολυμπιακό πιο πιεστικό, με τις αλλαγές να τον έχουν βοηθήσει σημαντικά. Ο ερυθρόλευκος πάγκος διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι του Μαρτίνες Κουάρτα (που βρήκε την μπάλα με το χέρι στη σέντρα του Κίνι) χωρίς να εξεταστεί η φάση κακώς…

 

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν το καλύτερό τους διάστημα σε όλο το τέταρτο της παράτασης. Εξακολούθησαν να μην απειλούνται, κέρδισαν αρκετά κόρνερ που προκάλεσαν ανησυχία στους Ιταλούς, με ένα εξ αυτών να προέρχεται από το καταπληκτικό πλασέ του Γιόβετιτς που υποχρέωσε σε μεγάλη επέμβαση τον Τερατσιάνο.

Ο Ιταλιάνο κοίταξε να φρεσκάρει την ομάδα του στο δεύτερο μέρος της παράτασης εξαντλώντας όλες του τις αλλαγές για να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πιο φρέσκια μεσοεπιθετική γραμμή.

Μετά από ώρα οι Βιόλα δημιούργησαν μια επικίνδυνη στιγμή καθώς στο 110′ ο Ικονέ έπιασε το πλασέ μετά από κόντρες και ο Τζολάκης έδιωξε πλάγια.

 

Ο Ολυμπιακός όμως είχε την ενέργεια να διεκδικήσει το γκολ και το έψαξε με πάθος ως το φινάλε. Η φάση του 116′ τα έκρινε ΟΛΑ με τον πιο απόλυτο τρόπο.

Ο Έσε γέμισε από τα αριστερά, ο Ελ Κααμπί καλυπτόμενος πρόλαβε τον Ρανιέρι και με τρομερή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι έκανε το 1-0 που πανηγυρίστηκε έξαλλα και ακόμα πιο έξαλλα όταν το VAR έδειξε πως ο Μαροκινός ήταν σε κανονική θέση!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ 1-0 (παρ.)

 

Σκόρερ: 116′ Ελ Κααμπί

Γήπεδο: ΑΕΚ Arena, Αθήνα

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (ΠΟΡ)
Βοηθοί: Πάουλο Σοάρες (ΠΟΡ) – Πέδρο Ριμπέιρο (ΠΟΡ)
Τέταρτος: Γκλεν Νίμπεργκ (ΣΟΥ)
VAR: Τιάγκο Μαρτίνς (ΠΟΡ)

Κίτρινες: Ποντένσε, Γιόβετιτς, Πασχαλάκης (στον πάγκο), Ελ Κααμπί / Μαρτίνες Κουάρτα, Κουαμέ, Μπιράγκι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91′ Κίνι), Έσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο (77′ Όρτα), Φορτούνης (72′ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106′ Μασούρας), Ελ Κααμπί

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (Βιντσέντσο Ιταλιάνο): Τερατσιάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106′ Ρανιέρι), Μαντράγκορα, Αρτούρ (74′ Ντάνκαν), Μποναβεντούρα (82′ Μπαράκ), Γκονσάλες (106′ Μπελτράν), Κουαμέ (82′ Ικονέ), Μπελότι (59′ Ενζολά)

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ CONFERENCE LEAGUE

2022: Ρόμα (ΙΤΑ)
2023: Γουέστ Χαμ (ΑΓΓ)
2024: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛ)

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...

Ολυμπιακός – Περιστέρι 79-74: Ο Πετρούσεφ βγήκε μπροστά και έστειλε τους Ερυθρόλευκους στον τελικό

Το αξιόμαχο Περιστέρι έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, όμως οι Ερυθρόλευκοι με πρώτο σκόρερ τον Βεζένκοφ και τον Πετρούσεφ να βγαίνει μπροστά στα κρίσιμα, πήραν τη νίκη και προκρίθηκαν στον τελικό του Super Cup

Γιαζίτζι: Έκανε σπουδαία πράγματα ο Ολυμπιακός, ήδη νιώθω σαν στο σπίτι μου

Ο Γιουσούφ Γιαζίτζι ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό και τίθεται...

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Γιαζίτζι

Ο Ολυμπιακός επισημοποίησε τη συμφωνία με τον Τούρκο επιτελικό μέσο, Γιουσούφ Γιαζίτζι, ο οποίος τίθεται στη διάθεση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Εύκολη πρόκριση κόντρα στους ελλιπέστατους Κίτρινους

Η διαφορά ποιότητας μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη είναι έτσι...

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...

LEN Euro Cup: Ζωντανοί για πρόκριση στους «16» Πανιώνιος, Απόλλων και ΝΟΒ, εκτός ομίλων ο ΠΑΟΚ

Πάλεψε μέχρι τα τελευταία λεπτά ο ΝΟ Βουλιαγμένης. Η...

«Κάηκε» η Σκύρος για τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού

Η νύχτα μέρα έγινε στη Σκύρο για τα ευρωπαϊκά...