Αν υπάρχουν πέντε ιστορικές ημερομηνίες για τον ελληνικό στίβο, η 26η Σεπτεμβρίου 1982 είναι μία από αυτές. Το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε η Σοφία Σακοράφα στον ακοντισμό, με βολή στα 74.20μ., ήταν ένα απίστευτο γεγονός, πιο μεγάλο ίσως και από τη διπλή ελληνική παρουσία στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που είχε διεξαχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο Ολυμπιακό Στάδιο (με χρυσή νικήτρια την Άννα Βερούλη και την Σακοράφα τρίτη).
Η αθλήτρια από τα Τρίκαλα, βέβαια, δεν είχε μείνει ικανοποιημένη με το χάλκινο μετάλλιο, μια και η επίδοσή της ήταν χαμηλή για την κλάση της (67.04μ.). Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το μουδιασμένο χαμόγελό της στις αναμνηστικές φωτογραφίες πάνω στο βάθρο. Ήξερε, προφανώς, ότι μπορούσε να τα είχε πάει πολύ καλύτερα και, όπως αποδείχθηκε, κρατούσε την καλή βολή για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στα Χανιά και στο στάδιο «Έλενα Βενιζέλου».
Το ξεκίνημα της Σακοράφα ήταν μέτριο, με τρεις βολές πολύ κάτω από τα 70μ., αλλά στην τέταρτη έγινε το «μπαμ». Το ακόντιο πήρε τέλεια καμπύλη και προσγειώθηκε πολύ μακριά, εμφανώς πάνω από τα 72.40μ. που ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ της Φινλανδής, Τίνα Λίλακ. Οι έμπειροι κριτές είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν πριν μετρηθεί η βολή και η ανακοίνωση του 74.20μ. προκάλεσε ενθουσιασμό στους χιλιάδες φιλάθλους που παρακολουθούσαν τους αγώνες.
Ήταν το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε Ελληνίδα αθλήτρια και το δεύτερο συνολικά, ύστερα από εκείνο του Χρήστου Παπανικολάου στο επί κοντώ, με 5.49μ. το 1970. Για να αναγνωριστεί επισήμως η επίδοση, βέβαια, χρειαζόταν η ζύγιση του ακοντίου με το οποίο το πέτυχε η Σακοράφα, ώστε να διαπιστωθεί ότι είχε το ακριβές βάρος που προβλεπόταν από τους κανονισμούς. Και επειδή το στάδιο των Χανίων δεν διέθετε τέτοια ζυγαριά, μεταφέρθηκε στο… μαιευτήριο της πόλης, όπου και επιβεβαιώθηκε η «γέννηση» του.
Τα 74.20μ. της Σακοράφα άντεξαν ως παγκόσμιο ρεκόρ για μόλις εννέα μήνες, μια και στις 13 Ιουνίου 1983 η Λίλακ το πήρε πίσω με βολή στα 74.76μ. Ως πανελλήνιο, ωστόσο, δεν καταρρίφθηκε ποτέ. Καμία διάδοχος της Σακοράφα και της Βερούλη δεν το πλησίασε μέχρι το 1999, όταν η IAAF αποφάσισε να αλλάξει το ακόντιο, κάτι που σήμανε την κατάργηση όλων των παλιών επιδόσεων.
Κατά σύμπτωση, μάλιστα, το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ που καταγράφηκε με το νέο ακόντιο ανήκε σε μία άλλη Ελληνίδα, τη Μιρέλα Μανιάνι και ήταν η βολή στα 67.09μ. που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης.