Eφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης, σε ηλικία 80 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιώργος Παπαζήσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη.
Το 1961 έκανε ντεμπούτο στη σκηνή με το έργο των Τσιφόρου – Βασιλειάδη «Τα Κοκόρια των Δώδεκα». Γρήγορα καθιερώθηκε και διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο.
Στο σινεμά ξεκίνησε το 1962 με την ταινία «Τέρμα τα Δίφραγκα». Πήρε μέρος μέρος σε 36 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, ενώ ειδικεύτηκε στο ρόλο του καλοκάγαθου Κρητικού.
Υπήρξε κινηματογραφικό ζευγάρι αλλά και ζευγάρι στη ζωή με την Τιτίκα Στασινοπούλου, με την οποία απέκτησε ένα γιο. Χώρισαν το 2016, αλλά εντελώς τυπικά, μόνο για φορολογικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει η ηθοποιός.
«Πάντα είναι δίπλα μου, είναι ο άνθρωπός μου, είναι ο άντρας μου, ο πατέρας του παιδιού μου. Θα πάρουμε τώρα διαζύγιο, αλλά αυτό είναι τυπικό. Θα πάρουμε για λόγους φορολογικούς. Γιατί να φορτώνεται και ο άντρας μου και τα δικά μου, τα όποια δικά μου είναι», είχε πει η ηθοποιός σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Η τελευταία συνέντευξη
Ο Γιώργος Παπαζήσης στην τελευταία του εμφάνιση στο γυαλί ήταν καλεσμένος στα Καρντάσιανς, όπου και είχε μιλήσει για τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και την παρέα που έκανε με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές.
Θυμήθηκε την παρέα που έκανε με τον Νίκο Σταυρίδη, ενώ δεν ξέχασε και τις απίστευτες μιμήσεις του.
Ο «Κρητικός» του ελληνικού κινηματογράφου, αποκάλυψε το λόγο που αποφάσισε να σταματήσει να τον υποδύεται.
«Στην εταιρεία “Κινηματογραφικός Οργανισμός Καραγιάννης-Καρατζόπουλος” έκανα το μεγάλο μου συμβόλαιο και το κόβω και δεν παίρνω μία. Γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω τον Κρητικό. Δεν βαρέθηκα, απλά δεν ήθελα αν τυποποιηθώ. Γιατί εγώ ήμουν θεατροπαίδι. Μου ζήτησαν τον Κρητικό, έγινε, έπιασε, αλλά κατά το ελληνικόν “να το συνεχίσουμε γιατί κονομάμε”, εγώ δεν ήθελα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, κέρδισα τον Παπαζήση».
Ερωτηθείς με ποιον έκανε περισσότερη παρέα, απάντησε ότι όλοι έκαναν παρέα μεταξύ τους, αλλά η μεγάλη αδυναμία του ήταν ο Νίκος Σταυρίδης.
«Ήταν κολλητός, παρόλο που είχαμε διαφορά ηλικίας. Να σου πω εγώ πότε έβριζε. Όταν του πήγαινες κόντρα στον Ολυμπιακό, γινόταν τρελός. Ήταν εκπληκτικός τύπος, ωραίος. Και βέβαια ήταν και γυναικάς».
Αποκάλυψε τον μεγάλο του έρωτα, που δεν ήταν άλλος από την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
«Η αγάπη μου. Την θαύμαζα. Δεν μπορώ να εκφράσω τι αισθανόμουν για την Αλίκη. Ήμουν ερωτευμένος μαζί της. Ήταν μια προσωπικότητα που έλαμπε».
Μιλώντας για τον Βασίλη Αυλωνίτη, είπε ότι μεγάλη του αδυναμία ήταν ο ιππόδρομος, τόσο που όταν μία ταινία, στην οποία δεν έπαιζε, γυριζόταν στον Ιππόδρομο, όμως εκείνος ήταν εκεί, στις κερκίδες και πανηγύριζε, κάτι που φαίνεται και στα πλάνα. Μίλησε όμως και για το άλλο μεγάλο πάθος του Αυλωνίτη, τα χαρτιά.
Μίλησε και για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα: «Ήταν κούκλος, ωραίος, νευρικός λιγάκι, βάραγε σφαλιάρες στα καλά καθούμενα. Ο μόνος που του γύρισα τη σφαλιάρα σε μια ταινία, ήμουν εγώ, στο “Πίσω μου σ’ έχω σατανά”. Δεν το περίμενε. Δεν παρεξηγήθηκε», είπε.
Όσο για τον Νίκο Ρίζο, ένα ήταν το μεγάλο του πάθος, που δεν ήταν άλλο από τις γυναίκες.
«Βέβαια του άρεσαν οι γυναίκες. Όσο μπόι του έλειπε…Μπαγάσας ήταν,» είπε για τον «κοντό» του ελληνικού κινηματογράφου.
Για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον θάνατό του, σημείωσε: «Αντί για όρθιος, πήγε καθιστός. Το κακό ήταν ότι έμεινε πολλές μέρες μόνος του. Και με αυτόν έχω δουλέψει, εκπληκτικός. Στα διαλείμματα μας μαγείρευε από το σπίτι. Τέτοιος σεφ δεν υπήρχε. Έγλειφες τα δάχτυλά σου».
Ο Γιώργος Παπαζήσης, εξήγησε ότι παρόλο που η εποχή του κινηματογράφου ήταν «χρυσή» δεν ίσχυε το ίδιο και για τους μισθούς των ηθοποιών. «Ο κόσμος νόμιζε ότι εμείς ήμασταν πλούσιοι, όμως απλά ζούσαμε αξιοπρεπώς», είπε και διευκρίνισε ότι λίγοι ήταν αυτοί που έκαναν περιουσίες.