Επιστροφή σε προημιτελικά Champions League μετά το 2010; Check! Η Άρσεναλ τα χρειάστηκε, αγχώθηκε αφού έπρεπε να φτάσει στα πέναλτι αλλά η… κατάρα έσπασε και μετά από 14 χρόνια βρίσκεται στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης! Όπως τότε, έτσι και τώρα η Πόρτο ήταν το θύμα των Λονδρέζων που επί ημερών Μικέλ Αρτέτα πανηγυρίζουν την πρώτη τους πρόκριση σε νοκ άουτ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Το γκολ του Λεάντρο Τροσάρ αποδείχθηκε αρκετό για να γλιτώσει η Άρσεναλ τις περιπέτειες και να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα (είχε ηττηθεί με κακή εικόνα στην Πορτογαλία) ωστόσο το άγχος των συνεχόμενων αποκλεισμών στη διοργάνωση (είχε επτά σερί στη φάση των «16» από τη σεζόν 2010/11) αλλά και της κακής εντός έδρας παρουσίας σε ευρωπαϊκά ματς με τον Ισπανό προπονητή (δεν είχε νίκη) δεν της επέτρεψε να επιτεθεί όπως συνηθίζει στην Premier League που είναι πρωτοπόρος.
Η πρόκριση ήρθε όμως έστω και στα πέναλτι, με τους Λονδρέζους να κάνουν το 4/4 στη διαδικασία και την Πόρτο να έχει δύο μοιραίους: τον Βέντελ που είδε την μπάλα να σταματά στο δοκάρι και στην πλάτη του Ράγια αλλά να μην πηγαίνει στα δίχτυα και τον Γκαλένο που… φοβισμένος ψάρωσε από τον Ισπανό τερματοφύλακα που τον σταμάτησε στην αριστερή του γωνία.
Αν και υπήρξε γρήγορος ρυθμός, αρκετή ένταση και ο Τουρπέν δεν σφύριζε εύκολα, φάσεις πολλές δεν υπήρξαν. Ένα σουτ του Εβανίλσον έφερε την απάντηση του Ράγια, με την Άρσεναλ πάντως να βρίσκει το γκολ που της έδωσε μαξιλαράκι ασφαλείας στο 41′.
Ο Έντεγκαρντ κράτησε ωραία την μπάλα και τροφοδότησε κάθετα και στην κίνηση τον Τροσάρ, με τον Βέλγο να κάνει το 1-0 με ψύχραιμο πλασέ με το τρίτο του γκολ στο φετινό Champions League και το 11ο συνολικά στη σεζόν.
Οι φάσεις ήταν πολύ λιγότερες στο δεύτερο μέρος και η Πόρτο ισορρόπησε το παιχνίδι χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κάποια μεγάλη στιγμή. Από την άλλη όμως, αμύνθηκε καλά και όποτε χρειάστηκε επενέβη ο Ντιόγκο Κόστα με αποκορύφωμα τη φάση του 83ου λεπτού.
Από κακή απομάκρυνση, ο Έντεγκαρντ συνεργάστηκε με τον Σάκα και η μπάλα έφτασε στον Ζεζούς που στην πρώτη του επαφή με την μπάλα κι από πλάγια θέση δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πορτογάλο κίπερ που απομάκρυνε σε κόρνερ.
Σημειώνεται πως το γκολ του Έντεγκαρντ στο 67ο λεπτό ακυρώθηκε για φάουλ του Χάβερτς στον Πέπε (σωστά δεν μέτρησε), ενώ σε γενικές γραμμές οι Δράκοι δεν επέτρεψαν φάσεις και στο χαμηλό μπλοκ κάθε προσπάθεια για σουτ των Λονδρέζων έβρισκε στα σώματα.
Ειδικά δε στο έξτρα ημίωρο της παράτασης, αυτή ήταν η εικόνα, την ώρα που η Πόρτο είχε να θυμάται ένα φαλτσαριστό σουτ του Ταρεμί που έφυγε άουτ. Όπως αναμενόταν, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι: όπως συνέβη και τη σεζόν 2008/09, τη μοναδική φορά που η Άρσεναλ βρέθηκε σε παράταση (και πέναλτι) στη φάση των «16»: όπως τότε, έτσι και τώρα οι Κανονιέρηδες προκρίθηκαν!
ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
1-0 Έντεγκαρντ
1-1 Πεπέ
2-1 Χάβερτς
2-1 Δοκάρι ο Γουέντελ
3-1 Σάκα
3-2 Γκρούγιτς
4-2 Ράις
4-2 Ο Ράγια έπιασε το πέναλτι του Γκαλένο
Raya saves Galeno's penalty!!!!!
Arsenal – ✅✅✅✅
FC Porto – ✅❌✅❌— Arsenal (@Arsenal) March 12, 2024
ΑΡΣΕΝΑΛ (Μικέλ Αρτέτα): Ράγια, Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Κίβιορ (106′ Ζιντσένκο), Έντεγκαρντ, Ράις, Ζορζίνιο (83′ Ζεζούς), Σάκα, Χάβερτς, Τροσάρ (106′ Ενκέτια)
ΠΟΡΤΟ (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Κόστα, Μάριο (85′ Σάντσες), Πέπε, Οτάβιο, Γουέντελ, Βαρέλα (90+7′ Γκρούγιτς), Νίκο (101′ Εουστάκιο), Κονσεϊσάο (101′ Μπόρζες), Πεπέ, Γκαλένο, Εβανίλσον (88′ Ταρεμί)