θετικά είναι τα σημάδια από την πρώτη δοκιμή ενός συστήματος βιντεο-επίβλεψης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιοποιηθεί για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Η γαλλική νομοθεσία, που εγκρίθηκε το 2023, επιτρέπει την επίβλεψη μέσω βίντεο με τη χρήση A.I. για μια δοκιμαστική περίοδο που καλύπτει μεταξύ άλλων και τους Ολυμπιακούς, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν ύποπτης κινητικότητας σε μεγάλης κλίμακας διοργανώσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή μιας επίθεσης όπως εκείνης στην Ατλάντα το 1996 ή στη Νίκαια το 2016.
Παρ’ όλα αυτά, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως η τεχνολογία αυτή αποτελεί απειλή για την ελευθερία των πολιτών.
Τι είναι η τεχνολογία επίβλεψης με χρήση A.I.;
Η αλγοριθμική επίβλεψη μέσω βίντεο χρησιμοποιεί λογισμικό υπολογιστή για να αναλύσει εικόνες από κάμερες ασφαλείας σε πραγματικό χρόνο. Τέσσερις εταιρείες –οι Videtics, Orange Business, ChapsVision και Wintics– έχουν αναπτύξει λογισμικό A.I. που χρησιμοποιεί αλγορίθμους για την ανάλυση των βίντεο που προέρχονται από υπάρχοντα συστήματα επίβλεψης προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός πιθανών κινδύνων σε δημόσιους χώρους.
Οι αλγόριθμοι είναι «εκπαιδευμένοι» να ανιχνεύουν προκαθορισμένα «γεγονότα» και ασυνήθιστη συμπεριφορά και να στέλνουν προειδοποιήσεις. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν εάν πρόκειται όντως κάποια απειλή και αν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.
Τι θα αναζητούν οι αλγόριθμοι;
Ο νόμος επιτρέπει να τεθούν υπό τέτοιου είδους επίβλεψη οκτώ διαφορετικά «γεγονότα» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, όπως: αναταραχή μέσα σε πλήθος, ασυνήθιστος συνωστισμός, εγκαταλελειμμένα αντικείμενα, ύπαρξη ή χρήση όπλων, άτομο που βρίσκεται στο έδαφος, το ξέσπασμα πυρκαγιάς και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας.
Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, μπορούν να οριστούν ορισμένα όρια (όπως ο αριθμός των ανθρώπων, το είδος κάποιου οχήματος, η χρονική στιγμή κ.τ.λ.), ώστε να προσαρμόζεται η επίβλεψη για την εκάστοτε εκδήλωση, τοποθεσία ή απειλή.
Ποιοι θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία;
Η εθνική αλλά και η τοπική αστυνομία, η πυροσβεστική και οι υπεύθυνοι ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το σύστημα επιτήρησης. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε από τη Wintics και τέθηκε σε δοκιμή σε συναυλία των Depeche Mode αυτή την εβδομάδα θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Παρισιού και στα μέσα μεταφοράς.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι η δοκιμή ήταν ως επί το πλείστον επιτυχημένη. «Ολα πήγαν σχετικά καλά, όλα τα σημάδια είναι θετικά (για μελλοντική χρήση)», τόνισε.
Θα γίνεται και αναγνώριση προσώπων;
Δεν επιτρέπεται. Ο νέος νόμος απαγορεύει την αναγνώριση προσώπων στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ οι γαλλικές αρχές έχουν αναφέρει πως πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
Ατομα ωστόσο που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν πως το νέο αυτό σχέδιο εγκυμονεί κινδύνους. «Το λογισμικό που καθιστά δυνατή την επίβλεψη μέσω βίντεο χρησιμοποιώντας A.I. μπορεί εύκολα να επιτρέψει την αναγνώριση προσώπων. Είναι απλώς μια ρύθμιση», αναφέρει η Κάτια Ρου από τη Διεθνή Αμνηστία στη Γαλλία.
Το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση προσώπων παραμένει υπερβολικά ασαφές και τεχνικό, ενώ οι υπάρχουσες δικλίδες ασφαλείας είναι ανεπαρκείς, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Ο συνιδρυτής της Wintics, ωστόσο, λέει ότι οι αλγόριθμοι του λογισμικού δεν είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν πρόσωπα. «Δεν υπάρχει καμία μέθοδος προσωπικής ταυτοποίησης στους αλγορίθμους μας», είπε.
Πώς θα προστατευτεί η ιδιωτικότητα;
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει δημιουργήσει μια επιτροπή αξιολόγησης ώστε να παρακολουθεί την κατάσταση κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.
Με επικεφαλής έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, η επιτροπή αποτελείται επίσης από τον υπεύθυνο της γαλλικής υπηρεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τέσσερις νομοθέτες και έναν δήμαρχο.