17 C
Athens

Το νέο φορμάτ στις διοργανώσεις της UEFA με 36 ομάδες και εντελώς διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής

Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο φορμάτ στις τρεις διοργανώσεις της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League) με τη φάση των ομίλων να καταργείται έτσι όπως την ξέραμε και τις ομάδες να γίνονται 36

H UEFA αλλάζει σχεδόν τα πάντα αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεών της (Champions League, Europa League, Conference League) τουλάχιστον στο κομμάτι της φάσης των ομίλων, που όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία γίνεται πιο συναρπαστικό έχοντας πλέον 36 ομάδες -από τη σεζόν 2024/25- στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου, αλλά και στις δύο που ακολουθούν και αφορούν άμεσα και τους ελληνικούς συλλόγους.

Από το 2003-04, το Champions League είχε υιοθετήσει ένα απλό μοντέλο οκτώ ομίλων των τεσσάρων ομάδων ο καθένας, με συνολικά 32 ομάδες να συμμετέχουν στο τουρνουά. Οι νικητές (πρώτοι δύο) των ομίλων προκρίνονταν στη φάση των νοκ άουτ που αποτελείται από 16 ομάδες, αφού κάθε ομάδα δώσει έξι αγώνες στη φάση των ομίλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κάθε ομάδα του ομίλου έπαιζε με τις υπόλοιπες τρεις από δύο φορές (μία εντός και μία εκτός έδρας) και στο τέλος έπαιρναν τα εισιτήρια οι δύο πρώτοι.

Αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα και τα γράψαμε για να σας δείξουμε ότι στη νέα εκδοχή, τα πάντα αλλάζουν!

Από τη σεζόν 2024-25 του Champions League θα συμμετέχουν στο τουρνουά 36 ομάδες. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν τέσσερις επιπλέον ομάδες στη διοργάνωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν.

Με το νέο σύστημα, θα διαμορφωθούν τέσσερις όμιλοι των εννέα ομάδων ο καθένας μετά από κλήρωση.

Για να καθοριστούν οι οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι, οι ομάδες θα ταξινομηθούν αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά pot (τα περίφημα γκρουπ δυναμικότητας στις κληρώσεις). Στη συνέχεια, κάθε ομάδα θα κληρωθεί να παίξει με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από αυτά τα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εναντίον μιας ομάδας από κάθε pot εντός έδρας και έναν εκτός.

Όπως και στην παραδοσιακή φάση των ομίλων, οι ομάδες θα παίξουν με κάθε άλλο αντίπαλο στον όμιλο, ωστόσο, σε αντίθεση με την προηγούμενη μορφή, στη νέα version, θα συναντηθούν μόνο μία φορά κι όχι εντός κι εκτός, όπως ίσχυε μέχρι και φέτος.

Ως εκ τούτου, κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ αγώνες στη φάση των ομίλων χωρίς τη μορφή του εντός κι εκτός έδρας. Συγκεκριμένα, θα έχει να δώσει τέσσερις αγώνες εντός έδρας και άλλους τέσσερις εκτός. Η UEFA δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις παραλλαγές σχετικά με το πώς θα αποφασίζονται οι εκτός και εντός έδρας αγώνες μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Με την ίδια μορφή πόντων (τρεις βαθμοί για νίκη, ένας για ισοπαλία και κανένας για ήττα) και οι 36 ομάδες θα καταταγούν ανάλογα με την απόδοσή τους στον όμιλο.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες από την αναθεωρημένη κατάταξη με βάση την απόδοση τους στη φάση των ομίλων θα προκριθούν απευθείας στη Φάση των 16, ενώ οι ομάδες που θα καταταγούν από την 9η έως την 24η θέση θα παίξουν σε γύρο πλέι οφ. Οι υπόλοιπες (25-36) αποκλείονται από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες θα ενωθούν στη συνέχεια με τους οκτώ νικητές του γύρου των πλέι οφ, για να συνθέσουν τη φάση των «16» όπου μέχρι και τον τελικό τα ματς θα είναι διπλά, όπως τα έχουμε συνηθίσει.

Ο τελικός του 2025 έχει οριστεί για τον επόμενο Μάιο στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ EUROPA ΚΑΙ CONFERENCE LEAGUE

Παρόμοιες αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής θα εφαρμοστούν επίσης στο UEFA Europa League (οκτώ αγώνες και επομένως οκτώ διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League, το οποίο θα ονομάζεται UEFA Conference League από το 2024/25 (έξι αγώνες και επομένως έξι διαφορετικοί αντίπαλοι στη φάση του πρωταθλήματος πριν τα νοκ-άουτ), με τις δύο διοργανώσεις να διαθέτουν επίσης 36 ομάδες στην τελική τους μορφή. Στα νοκ-άουτ, θα είναι κι εδώ όπως τα ξέρουμε.

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς