Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, τοποθετήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου για το ζήτημα του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα, θέτοντας μερικά σοβαρά ερωτήματα προς την ΚΕΔ τα οποία και παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.
Στην παρέμβασή του ο Κώστας Καραπαπάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «βεβαίως αμφισβητούμε την τεχνολογία όταν τη διαχειρίζεται κάποιος ανίκανος ή που έχει πρόθεση να αλλοιώσει» φωτογραφίζοντας τα σοβαρότατα διαιτητικά λάθη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος κυρίως σε βάρος του Ολυμπιακού, ενώ απηύθυνε και το ερώτημα στην ΚΕΔ για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της νέας σύμβασης του VAR, το οποίο η Ελλάδα μέσω της κυβέρνησης χρυσοπλήρωσε σε σύγκριση με άλλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, όπως αυτή της Ιταλίας.
Επιστολή του Ολυμπιακού στον Φρόιντφελντ για ορισμό ελίτ διαιτητών στα ντέρμπι των πλέι οφ
Χαρακτηριστικά ανάμεσα στα άλλα ο Κ. Καραπαπάς σχολίασε: «Θυμάμαι στις αρχές κάποιοι πληρωμένοι παπαγάλοι με είχαν ειρωνευτεί και έλεγαν «τώρα ο Ολυμπιακός και ο Καραπαπάς αμφισβητούν και την τεχνολογία». Βεβαίως και την αμφισβητούμε όταν τη διαχειρίζεται κάποιος που είναι ανίκανος ή έχει πρόθεση να αλλοιώσει». Από εκεί και πέρα από μεριάς Καραπαπά και Ολυμπιακού τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα.
Πρώτον: στη σύνθεση της σημερινής ΚΕΔ ποιος είναι υπεύθυνος για τους διαιτητές VAR, τι είδους πιστοποίηση διαθέτει και από ποιον φορέα (εγχώριο ή διεθνή). Επίσης, αν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔ είναι πιστοποιημένος για VAR ή όχι.
Δεύτερον: Εάν ο εμφανιζόμενος ως Υπεύθυνος VAR (Λίντμπεργκ) δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση πώς και με ποιες νόμιμες διαδικασίες προσελήφθη από την ΕΠΟ και πληρώνεται; Στην ίδια περίπτωση, τότε τους διαιτητές VAR ποιος τους εκπαιδεύει, ποιος τους αξιολογεί, ποιος τους βαθμολογεί, ποιος τους πιστοποιεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Τρίτον: Εάν ο Υπεύθυνος VAR της ΚΕΔ (ακόμη και νόμιμα πιστοποιημένος και με την ανώτερη πιστοποίηση) δικαιούται να γυροφέρνει τις ώρες των αγώνων στο κτίριο λειτουργίας του VAR και να παρεμβαίνει στο έργο των διαιτητών ( π.χ. στην χάραξη των γραμμών οφσάϊντ, στην υπόδειξη στον διαιτητή αγώνα να «κοιτάξει» ή να μην «κοιτάξει» κάποια φάση για πιθανό πέναλτι κ.λ.π.) και από ποιον Κανονισμό της FIFA προκύπτει τέτοιο δικαίωμα.
Τέταρτον: Αν η ΕΠΟ έχει δημοσιοποιήσει το κανονικό εγχειρίδιο λειτουργίας του VAR (είναι 75+ σελίδες) στην ιστοσελίδα της (όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει) ή το διατηρεί κρυφό,
Πέμπτον: Ποιος θα αναλάβει το κόστος της νέας σύμβασης, με ποιες διαδικασίες θα επιλεγεί ανάδοχος και ποιος θα αποφασίσει τελικά για την επιλογή, η ΕΠΟ ή η Super League; Είναι οι ΠΑΕ διατεθειμένες να πληρώσουν για την λειτουργία και τη διαχείριση του VAR μακριά από κάθε κυβερνητική παρέμβαση;
Έκτον: Εάν στη νέα Σύμβαση θα ενσωματωθεί λειτουργικά και η Goal Line Technology για να διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική απόφαση του διαιτητή σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις. Τέλος στον Ολυμπιακό στάθηκαν και στο γεγονός πώς είχε αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι έπειτα από κάθε αγωνιστική θα υπήρχε η «Επαναφορά του σχολιασμού των επίμαχων φάσεων από την ΚΕΔ κάθε αγωνιστικής, με τη δημοσιοποίηση των σχετικών βίντεο».
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για τον σχολιασμό των φάσεων είχε επικυρωθεί παλαιότερα και μέσω του Δ.Σ. της ΕΠΟ αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.