Σε ένα ματς που αρκετοί ονειρεύονταν θρίαμβο, ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος στο ΟΑΚΑ χωρίς σέντερ μέχρι την τελευταία του επίθεση. Εκεί που η λάθος επαναφορά του Γουόκαπ στέρησε οριστικά τη δυνατότητα στην ομάδα του Μπαρτζώκα να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.
Πέρα από τις ποιοτικές αλλά και ποσοτικές απώλειες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Ερυθρόλευκοι μετά την απουσία του Φαλ και τον σοβαρό τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοφ (υπενθυμίζεται ότι οι Σίκμα και ΜακΚίσικ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις), καταγράφηκε και το εντυπωσιακό 31-14 υπέρ του Παναθηναϊκού στις βολές.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας καυτηρίασε με τον τρόπο του το παράδοξο φαινόμενο, απορώντας για το πώς γίνεται σε ένα παιχνίδι με τόσες πολλές επαφές και στις δυο πλευρές του παρκέ η μια ομάδα να έχει χρεωθεί 15 φάουλ και η άλλη 26, για να φτάσουμε στην υπερδιπλάσια διαφορά των βολών. Φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες, όχι και τόσο παλιές, σκοτεινές εποχές του ελληνικού μπάσκετ.
Οι συζητήσεις για τη διαιτησία ωστόσο μπορεί να είναι υποκειμενικές. Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός (δηλαδή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος) θεωρεί ότι αδικήθηκε επειδή οι βολές δεν ήταν π.χ. 50-0 και η διαιτησία ήταν στο 80-20 και όχι στο επιθυμητό 100-0. Απόψεις είναι αυτές, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του.
Εκεί που δεν τίθεται θέμα άποψης είναι στην αντιμετώπιση κάποιων θλιβερών εξωαγωνιστικών φαινόμενων. Η συγκεκριμένη αναφορά δεν σχετίζεται με τον οχετό των court seats του ΟΑΚΑ (πάμπολλες οι εικόνες περίεργων τύπων να βρίζουν διαρκώς όρθιοι παίκτες και ανθρώπους του Ολυμπιακού), ούτε και για τα υβριστικά συνθήματα από την αρχή ως το τέλος του αγώνα.
Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος φιλοξενείται εδώ και κάποιους μήνες στη χώρα μας ως εργαζόμενος και αδρά αμειβόμενος, προέβη σε μια απρέπεια φυλετικού χαρακτήρα στις δηλώσεις του μετά τη λήξη του ντέρμπι.
Αταμάν: Παίξαμε με πέντε ξένους και ο Ολυμπιακός με οχτώ, αξίζαμε νίκη με μεγαλύτερη διαφορά
Η ατάκα περί οχτώ ξένων του Ολυμπιακού προφανώς ήταν δασκαλεμένη και υπαγορευμένη στον Εργκίν Αταμάν, αυτό όμως ουδόλως τον απαλλάσσει από την ακέραια υπαιτιότητα για αυτό που ξεστόμισε. Τι ήθελε να μας πει όμως ο Τούρκος προπονητής; Ότι εκτός από τους έξι ξένους που αγωνίζονται επίσημα, οι Ερυθρόλευκοι είχαν άλλους δυο στο ρόστερ τους.
Σύμφωνα με τον Αταμάν, ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ είναι ξένος και όχι Έλληνας. Ο οποίος Ναζ έχει ως γνωστόν Ελληνίδα μητέρα. Λεπτομέρεια που είτε παρέλειψαν να μεταφέρουν οι… ψιθυριστές στον Τούρκο τεχνικό, είτε ο ίδιος τη θεώρησε επουσιώδη, άγνωστο το γιατί.
Σκεφτείτε λιγάκι πόσο άσχημα ακούγεται όλο αυτό, ειδικά όταν προέρχεται από το στόμα ενός ανθρώπου που συγχρωτίζεται με έναν ηγέτη κράτους που μόνο δημοκράτη δεν τον λες. Ο οποίος μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη-αστραπή του Τούρκου «σουλτάνου» στην Αθήνα.
Ο «8ος ξένος» προφανώς είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Ο οποίος, αντί να πάει διακοπές με την αγαπημένη του, προτίμησε να αφοσιωθεί στην εθνική Ελλάδας και να είναι ο μακράν κορυφαίος και πιο καταπονημένος παίκτης της ομάδας-παρωδία που εμφάνισαν ΕΟΚ και Ιτούδης στο Μουντομπάσκετ. Η παραπάνω αναφορά δεν σχετίζεται βεβαίως με τα παιδιά που έδωσαν ό,τι είχαν, αλλά με όσα έγιναν μέχρι και την παραμονή της έναρξης του τουρνουά.
Εκεί όπου έλαμψαν δια της απουσίας τους κάποιοι «επιφανείς» Έλληνες του Παναθηναϊκού, οι Ερυθρόλευκοι ήταν όλοι εκεί. Και πρώτος απ’ όλους ο Γουόκαπ που έδωσε και την ψυχή του για το εθνόσημο, διακυβεύοντας την υγεία αλλά και τη φόρμα του για το επόμενο χρονικό διάστημα και τις υποχρεώσεις του με τον Ολυμπιακό.
Κι άντε πες, ο Τόμας είναι ένας καθαρόαιμος Τεξανός που δεν είχε σχέση με την Ελλάδα μέχρι να έρθει στον Ολυμπιακό, ασχέτως αν θέλει πλέον να ζήσει εδώ όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Για την περίπτωση του Ναζ Μήτρου-Λονγκ όμως γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση;
Δόξα τω θεώ, η Ελλάδα έχει πολλούς ευαίσθητους. Κατά κανόνα όμως, η ευαισθησία τους είναι επιλεκτική. Θα περίμενε κάποιος οι άνθρωποι που σωστότατα εξοργίζονταν για τους υπαινιγμούς περί της μη «ελληνικότητας» των Αντετοκούνμπο να είναι στα κάγκελα μετά την απρέπεια του Αταμάν. Γιατί λοιπόν τέτοια σιωπή για τον Ναζ με την Ελληνίδα μητέρα; Να έχει σχέση το γεγονός πως πρόκειται για παίκτη του Ολυμπιακού και ότι η απρέπεια προήλθε από τον Τούρκο προπονητή του ΠΑΟ;
Είναι πρόβλημα του Αταμάν το πώς αντιλαμβάνεται την εντοπιότητα. Τέτοιες «απόψεις» όμως οφείλει να τις κρατάει για τις ιδιωτικές συνομιλίες του. Όταν τις κοινοποιεί, αυτομάτως γίνονται πρόβλημα όλων και οι αρμόδιοι (αθλητικές αλλά και πολιτικές αρχές) οφείλουν να τον βάλουν στη θέση τους. Συζητάμε για τον άνθρωπο που έχει στην εθνική Τουρκίας τον Αμερικανό Σέιν Λάρκιν (και στην Εφές βεβαίως), τον Αλβανό Ερτζάν (Erxhan όπως γράφεται στη μητρική του γλώσσα) Οσμάνι και μέχρι πρόσφατα είχε και τον επίσης Αμερικανό Σκότι Γουίλμπεκιν.
Ότι το συγκεκριμένο «σύστημα» ειδικά στα ΜΜΕ είναι απολύτως ελεγχόμενο το γνωρίζουν και οι πέτρες. Γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο πια ο κόσμος να πάρει στα σοβαρά Μέσα και δημοσιογράφους που λειτουργούν με λογική τζουκ μποξ, δίχως να βάζουμε στη συζήτηση αυτούς που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις για το άθλημα με το οποίο καταπιάνονται. Η ΕΟΚ όμως γιατί δεν ζητά εξηγήσεις από τον προπονητή του Παναθηναϊκού και της εθνικής Τουρκίας; Καλά, για πολιτικές – κυβερνητικές αρχές δεν το συζητάμε καν. Ποιος να ζητήσει εξηγήσεις από τον Αταμάν; Ο… «Ολυμπιακός» Γεραπετρίτης με τους τεμενάδες στον Ερντογάν;