Με κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω της εφαρμογής wallet στο κινητό τους θα μπαίνουν στα γήπεδα οι θεατές, όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της οπαδικής βίας, η είσοδος των φιλάθλων θα γίνεται μέσα από το ψηφιακό πορτοφόλι, δίνοντας τη δυνατότητα στις Αρχές να γνωρίζουν την ταυτότητα όσων εισέρχονται στα γήπεδα. Συγκεκριμένα, το εισιτήριο θα αποθηκεύεται στo wallet του κινητού αφού πρώτα οι πολίτες ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαστεργίου «βούληση της κυβέρνησης και μάλιστα εκφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όλων όσοι αγαπάμε τα σπορ. Το σύστημα το οποίο προτείνουμε δεν είναι το ίδιο σε σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα είχαμε. Δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά διαθέτει πρόσθετα και μία διαδικασία ταυτοποίησης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής. Με τον συνασπισμό των δυνάμεών μας, μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε και να νιώθουμε ασφαλείς στα γήπεδά μας, χωρίς να χρειάζεται η πολιτεία να “καταναλώνει” σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δε θα έχουμε επεισόδια».
Πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή
Οι πολίτες για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet θα χρειαστούν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος πιστοποιείται αποκλειστικά μέσω της καταχώρισης στοιχείων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό του εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη όπου θα αποθηκεύεται στο wallet. Πηγαίνοντας ο πολίτης στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό του τηλέφωνο θα πλησιάζει στα tourniquet (πρόκειται για τον μηχανισμό, ο οποίος τοποθετείται στην είσοδο δημοσίων χώρων κι επιτρέπει να εισέρχεται σε αυτόν ένα άτομο κάθε φορά), τα οποία μέσω της τεχνολογίας NFC θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία ποιος μπήκε στο γήπεδο.
Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και σε ποιον ανήκει το κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.
Όσον αφορά στους ανήλικους, θα μπορούν να βγάλουν και θα «κλειδώνουν» το εισιτήριό τους πάνω στο κινητό του γονέα/κηδεμόνα. Στις περιπτώσεις που ο ανήλικος είναι άνω των 14 ετών μέχρι 17 ετών, ο γονέας θα στέλνει το εισιτήριο στο κινητό του παιδιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν λύσεις και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες μελετώνται και εξετάζονται, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει αν τελειώνει η μπαταρία του κινητού την ώρα της εισόδου, στις περιπτώσεις μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων που ίσως να μην διαθέτουν κινητό, ή στις περιπτώσεις των τουριστών.
Ειδικότερα, να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφορά σε ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, πρόκειται για αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο.