Στη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ προχωρά ο Δήμος Σάμου και έχει ήδη δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υπογραφή του ψηφίσματος.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι πρέπει «να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού».
Επιπλέον, ο Δήμος Σάμου, μέσω του ψηφίσματος, ζητά «να αποσυμφορηθεί άμεσα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, σύμφωνα και με την πολύ πρόσφατη, γραπτή και επίσημη δέσμευση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αφορούσε όχι μόνο τη Σάμο, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου στα οποία δημιουργήθηκαν “hot-spots’’ με αποκλειστική πρωτοβουλία, ευθύνη και αρμοδιότητα της Κυβέρνησης».
Περίπου 3.300 οι πρόσφυγες στο νησί
Σύμφωνα με το SamosToday το οποίο επικαλείται την εβδομαδιαία επισκόπηση για το νησί της Σάμου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο διάστημα 10-16 Σεπτεμβρίου στο νησί βρέθηκαν περίπου 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανέβασε τον αριθμό στους 4.321.
Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων την συγκεκριμένη εβδομάδα είναι 25, ενώ 30 ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη Σάμο, βρίσκονται περίπου 3.300 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σάμο είναι από τη Συρία (25%), το Ιράκ (22%) και το Αφγανιστάν (11%).
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 28% εκ των οποίων περίπου 7 από τα 10 είναι κάτω των 12 ετών.
Περίπου το 17% όλων των παιδιών είναι ασυνόδευτα, η πλειοψηφία των οποίων είναι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Το 45% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών. Επίσης, από τη λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (9%) και λοιποί (33%).