Απίστευτο: Πώς να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι κάνοντας οικονομία στο ρεύμα!

«Για να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι, το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης», πρότεινε ο ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι

Συμπληρώνοντας τη δέσμη των συστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας της κυβέρνησης Ντράγκι, ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι, πρότεινε στους Ιταλούς να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, να τα φέρουν στο σημείο βρασμού, να περιμένουν δύο λεπτά και μετά να σβήνουν το μάτι.

Σε ανάρτησή του, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο 74χρονος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας».

«Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης. Αφού βράσω τα ζυμαρικά, βάζω το γκάζι στο ελάχιστο, ώστε να συνεχίζεται το βράσιμο με ελάχιστη κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το σβήσετε (…). Προφανώς, με τον τρόπο αυτόν καταναλώνετε λιγότερο αέριο, ενώ τα ζυμαρικά ψήνονται ομοιόμορφα».

Η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών στο πλευρό του κβαντοφυσικού

«Σίγουρα θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα κάνει τα μακαρόνια να είναι κολλώδη», σχολίασε ένας κορυφαίος Ιταλός σεφ, ο Αντονέλο Κολόνα, ενώ ένας άλλος, ο Λουίτζι Πομάτα, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν «καταστροφή» και συμβουλεύει τον φυσικό να μείνει έξω από την κουζίνα.

«Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ και τα εργαστηριακά πειράματα στους φυσικούς», σχολίασε.

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις στους 19°C

Στο πλευρό του 74χρονου φυσικού, ωστόσο, έσπευσαν συνάδελφοί του επιστήμονες, αλλά και η ίδια η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών.

Μαγείρεμα χωρίς φλόγα, μια αρχαία τεχνική

Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.

Ο καθηγητής Χημείας Ντάριο Μπρεσανίνι εξηγεί το φαινόμενο

«Βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης νερού από το άμυλο και της πήξης της γλουτένης, συμβαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν εξαρτώνται από τον βρασμό του νερού». Και προσθέτει: «Όσο καλύπτετε το τηγάνι, αφού σβήσετε το αέριο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι ακόμα πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου μετά από 15 λεπτά. Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε, αν χρησιμοποιείτε ποιοτικά ζυμαρικά με 13% περιεκτικότητα σε γλουτένη».

Η Unione Italiana Food, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, υποστηρίζει πάλι ότι με την εφαρμογή της πρότασης του Τζιόρτζιο Παρίσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 47% της ενέργειας που χρησιμοποιείται συνήθως. Και ανέφεραν αναλογικά κι ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιταλούς, το ποδόσφαιρο: Εάν ολόκληρη η χώρα ακολουθούσε τη συμβουλή του Τζόρτζιο Παρίσι για έναν χρόνο, θα εξοικονομούνταν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα φώτα κάθε γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη επί 24 χρόνια.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Παυλίδης: Έζησα ένα όνειρο, αλλά όταν χάνεις έτσι δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος

Στη βραδιά που ο Βαγγέλης Παυλίδης έγραψε ιστορία για το ελληνικό...

Με μοναδική απουσία τον Έσε η αποστολή του Ολυμπιακού για το κρίσιμο ματς με την Πόρτο

Αυτή είναι η αποστολή των Πειραιωτών για τη σημαντική αναμέτρηση στην Πορτογαλία με την Πόρτο: Επιστροφή για Μαρτίνς, εκτός ο τιμωρημένος Έσε, μέσα οι τέσσερις θαυματουργοί νέοι

Ο Jogo: «Απαντάει σήμερα στον Ολυμπιακό για Ονιεμαέτσι η Μποαβίστα»

Εντός της ημέρας αναμένεται η απάντηση της Μποαβίστα στον Ολυμπιακό για τον 25χρονο Νιγηριανό αριστερό μπακ, όπως αναφέρουν οι Πορτογάλοι

Champions League: Το όνειρο του Παυλίδη έγινε εφιάλτης λόγω αδιανόητης ανατροπής της Μπαρτσελόνα, δεν χάνει από κανέναν η Λίβερπουλ

Ό,τι και να γράψουμε είναι λίγο για την απίστευτα τρελή ματσάρα της Λισαβόνας: Ο Παυλίδης έγραψε ιστορία με το τρίτο γρηγορότερο χατ-τρικ στην ιστορία του Champions League αλλά η Μπαρτσελόνα του «χάλασε» τη βραδιά με απίστευτη ανατροπή από το 4-2 - 7η νίκη για τη Λίβερπουλ, γερά στο κόλπο της 8άδας η Ατλέτικο

Το αίτημα του Ολυμπιακού για τους διαλόγους στο VAR και η πρόταση Μαρινάκη για το τηλεοπτικό συμβόλαιο 9 ομάδων της SL

Τα αιτήματα του Ολυμπιακού στον Λανουά με βασικότερο να μπορούν οι ομάδες να ακούν τους διαλόγους στο VAR και η πρόταση Μαρινάκη που έγινε ομόφωνα αποδεκτή για το τηλεοπτικό συμβόλαιο των 9 «μικρών» του πρωταθλήματος

Άρης: Προχωράει η πώληση-ρεκόρ του Μανού Γκαρθία στην Κάνσας Σίτι, ποια τα πλαίσια της συμφωνίας

Ο Μανού Γκαρθία ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική καθώς οι επαφές της Κάνσας Σίτι με τον Άρη έχουν περάσει στο τελικό στάδιο για ένα ποσό-ρεκόρ στην ιστορία των Θεσσαλονικέων

Μητσοτάκης για woke ατζέντα: «Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία»

Πριν τη χθεσινή έναρξη του δείπνου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου...

Παυλίδης: Έζησα ένα όνειρο, αλλά όταν χάνεις έτσι δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος

Στη βραδιά που ο Βαγγέλης Παυλίδης έγραψε ιστορία για το ελληνικό...

NBA αποτελέσματα: Τέταρτο σερί double-double για Γιόκιτς, δύσκολη νίκη των Νικς στο Μπρούκλιν

Ο Τζέιλεν Μπράνσον περιορίστηκε στους 17 πόντους, αλλά πέτυχε...

Με μοναδική απουσία τον Έσε η αποστολή του Ολυμπιακού για το κρίσιμο ματς με την Πόρτο

Αυτή είναι η αποστολή των Πειραιωτών για τη σημαντική αναμέτρηση στην Πορτογαλία με την Πόρτο: Επιστροφή για Μαρτίνς, εκτός ο τιμωρημένος Έσε, μέσα οι τέσσερις θαυματουργοί νέοι

Ο Jogo: «Απαντάει σήμερα στον Ολυμπιακό για Ονιεμαέτσι η Μποαβίστα»

Εντός της ημέρας αναμένεται η απάντηση της Μποαβίστα στον Ολυμπιακό για τον 25χρονο Νιγηριανό αριστερό μπακ, όπως αναφέρουν οι Πορτογάλοι