Απίστευτο: Πώς να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι κάνοντας οικονομία στο ρεύμα!

«Για να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι, το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης», πρότεινε ο ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι

Συμπληρώνοντας τη δέσμη των συστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας της κυβέρνησης Ντράγκι, ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι, πρότεινε στους Ιταλούς να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, να τα φέρουν στο σημείο βρασμού, να περιμένουν δύο λεπτά και μετά να σβήνουν το μάτι.

Σε ανάρτησή του, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο 74χρονος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας».

«Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης. Αφού βράσω τα ζυμαρικά, βάζω το γκάζι στο ελάχιστο, ώστε να συνεχίζεται το βράσιμο με ελάχιστη κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το σβήσετε (…). Προφανώς, με τον τρόπο αυτόν καταναλώνετε λιγότερο αέριο, ενώ τα ζυμαρικά ψήνονται ομοιόμορφα».

Η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών στο πλευρό του κβαντοφυσικού

«Σίγουρα θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα κάνει τα μακαρόνια να είναι κολλώδη», σχολίασε ένας κορυφαίος Ιταλός σεφ, ο Αντονέλο Κολόνα, ενώ ένας άλλος, ο Λουίτζι Πομάτα, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν «καταστροφή» και συμβουλεύει τον φυσικό να μείνει έξω από την κουζίνα.

«Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ και τα εργαστηριακά πειράματα στους φυσικούς», σχολίασε.

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις στους 19°C

Στο πλευρό του 74χρονου φυσικού, ωστόσο, έσπευσαν συνάδελφοί του επιστήμονες, αλλά και η ίδια η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών.

Μαγείρεμα χωρίς φλόγα, μια αρχαία τεχνική

Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.

Ο καθηγητής Χημείας Ντάριο Μπρεσανίνι εξηγεί το φαινόμενο

«Βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης νερού από το άμυλο και της πήξης της γλουτένης, συμβαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν εξαρτώνται από τον βρασμό του νερού». Και προσθέτει: «Όσο καλύπτετε το τηγάνι, αφού σβήσετε το αέριο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι ακόμα πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου μετά από 15 λεπτά. Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε, αν χρησιμοποιείτε ποιοτικά ζυμαρικά με 13% περιεκτικότητα σε γλουτένη».

Η Unione Italiana Food, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, υποστηρίζει πάλι ότι με την εφαρμογή της πρότασης του Τζιόρτζιο Παρίσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 47% της ενέργειας που χρησιμοποιείται συνήθως. Και ανέφεραν αναλογικά κι ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιταλούς, το ποδόσφαιρο: Εάν ολόκληρη η χώρα ακολουθούσε τη συμβουλή του Τζόρτζιο Παρίσι για έναν χρόνο, θα εξοικονομούνταν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα φώτα κάθε γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη επί 24 χρόνια.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Φώτης Ιωαννίδης: Κόκκινο πανί όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς αλλά και για τους οπαδούς του ΠΑΟ

Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει χάσει τον έλεγχο στην τρέχουσα σεζόν και με τη θλιβερή του εικόνα στο χορτάρι αλλά κυρίως την προκλητική συμπεριφορά του έχει μπει στην «black list» μέχρι και των οπαδών του Παναθηναϊκού, ιδίως μετά τα όσα έκανε στο Φάληρο

Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται να χάνεις από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μέσα στη Φιλαδέλφεια, αυτά είναι εφιαλτικά όνειρα

Ο Μάριος Ηλιόπουλος ανέφερε στους συνεργάτες του ότι το 2-3 του ΠΑΟΚ μέσα στην OPAP Arena ήταν «μη συμβατό με την πραγματικότητα», ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο της ομάδας και ζήτησε από όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους

Έτσι το σηκώνει στην Τούμπα ο Ολυμπιακός: Τι χρειάζονται οι Ερυθρόλευκοι για να στεφθούν και μαθηματικά πρωταθλητές από τη 2η αγωνιστική

Ο ένας και μοναδικός συνδυασμός αποτελεσμάτων που μπορεί να δώσει το 48ο πρωτάθλημα στον Ολυμπιακός από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική των πλέι οφ μέσα στην Τούμπα, όπως το έκανε το 2022

Από τον Λεμονή στον Μεντιλίμπαρ: Ο Βάσκος έγραψε ιστορία με νέους ιστορικούς θριάμβους κόντρα σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ συνεχίζει να γράφει ιστορία στον πάγκο του Ολυμπιακού ακολουθώντας το παράδειγμα του επίσης σπουδαίου Τάκη Λεμονή, 24 χρόνια μετά

Φώτης Ιωαννίδης: Κόκκινο πανί όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς αλλά και για τους οπαδούς του ΠΑΟ

Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει χάσει τον έλεγχο στην τρέχουσα σεζόν και με τη θλιβερή του εικόνα στο χορτάρι αλλά κυρίως την προκλητική συμπεριφορά του έχει μπει στην «black list» μέχρι και των οπαδών του Παναθηναϊκού, ιδίως μετά τα όσα έκανε στο Φάληρο

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το Ολυμπιακός – Μακάμπι στο ΣΕΦ

Σε κυκλοφορία τέθηκαν τη Δευτέρα (31/3) τα εισιτήρια για...

Κύπελλο Ελλάδας: Ο Νορβηγός Σάγκι στη ρεβάνς ΑΕΚ – Ολυμπιακός, Παπαπέτρου στο ΟΦΗ – Αστέρας

Γνωστοί έγιναν από την ΚΕΔ οι ορισμοί των διαιτητών...

Νέος αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ ΑΕΚ ο Αλέξης Αλεξίου

Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ,...

Παγκόσμια κατάταξη τένις: Ανέβηκε στο νο.8 ο Τσιτσιπάς, «βουτιά» της Σάκκαρη στην 64η θέση

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραμένει κι αυτήν την εβδομάδα στο...