Απίστευτο: Πώς να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι κάνοντας οικονομία στο ρεύμα!

«Για να βράσετε μακαρόνια με σβηστό μάτι, το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης», πρότεινε ο ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι

Συμπληρώνοντας τη δέσμη των συστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας της κυβέρνησης Ντράγκι, ο θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίζι, πρότεινε στους Ιταλούς να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, να τα φέρουν στο σημείο βρασμού, να περιμένουν δύο λεπτά και μετά να σβήνουν το μάτι.

Σε ανάρτησή του, που έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο 74χρονος επιστήμονας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν εξοικονομούνται «τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας».

«Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού μεγάλο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσω της εξάτμισης. Αφού βράσω τα ζυμαρικά, βάζω το γκάζι στο ελάχιστο, ώστε να συνεχίζεται το βράσιμο με ελάχιστη κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να το σβήσετε (…). Προφανώς, με τον τρόπο αυτόν καταναλώνετε λιγότερο αέριο, ενώ τα ζυμαρικά ψήνονται ομοιόμορφα».

Η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών στο πλευρό του κβαντοφυσικού

«Σίγουρα θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα κάνει τα μακαρόνια να είναι κολλώδη», σχολίασε ένας κορυφαίος Ιταλός σεφ, ο Αντονέλο Κολόνα, ενώ ένας άλλος, ο Λουίτζι Πομάτα, είπε ότι η μέθοδος αυτή θα ήταν «καταστροφή» και συμβουλεύει τον φυσικό να μείνει έξω από την κουζίνα.

«Ας αφήσουμε το μαγείρεμα στους σεφ και τα εργαστηριακά πειράματα στους φυσικούς», σχολίασε.

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη σε σπίτια και επιχειρήσεις στους 19°C

Στο πλευρό του 74χρονου φυσικού, ωστόσο, έσπευσαν συνάδελφοί του επιστήμονες, αλλά και η ίδια η ιταλική βιομηχανία ζυμαρικών.

Μαγείρεμα χωρίς φλόγα, μια αρχαία τεχνική

Ήδη από το 1700, ένας από τους ιδρυτές της θερμοδυναμικής, ο Benjamin Thompson, συνειδητοποίησε ότι το φαγητό μαγειρεύτηκε όχι επειδή έβραζε το νερό, αλλά επειδή ήταν καυτό και παρέμενε ζεστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το παθητικό μαγείρεμα, το οποίο σου επιτρέπει να μαγειρεύεις ζυμαρικά με κλειστή φωτιά. Με αυτή την αρχαία τεχνική , στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο το νερό να βράζει, αλλά να παραμένει ζεστό.

Ο καθηγητής Χημείας Ντάριο Μπρεσανίνι εξηγεί το φαινόμενο

«Βασικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης νερού από το άμυλο και της πήξης της γλουτένης, συμβαίνουν στους 80 βαθμούς Κελσίου, επομένως δεν εξαρτώνται από τον βρασμό του νερού». Και προσθέτει: «Όσο καλύπτετε το τηγάνι, αφού σβήσετε το αέριο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι ακόμα πάνω από 85 βαθμούς Κελσίου μετά από 15 λεπτά. Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε, αν χρησιμοποιείτε ποιοτικά ζυμαρικά με 13% περιεκτικότητα σε γλουτένη».

Η Unione Italiana Food, η οποία εκπροσωπεί τον κλάδο, υποστηρίζει πάλι ότι με την εφαρμογή της πρότασης του Τζιόρτζιο Παρίσι θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έως και το 47% της ενέργειας που χρησιμοποιείται συνήθως. Και ανέφεραν αναλογικά κι ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιταλούς, το ποδόσφαιρο: Εάν ολόκληρη η χώρα ακολουθούσε τη συμβουλή του Τζόρτζιο Παρίσι για έναν χρόνο, θα εξοικονομούνταν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα φώτα κάθε γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη επί 24 χρόνια.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ο Τσάμπι Αλόνσο επιβεβαίωσε την αποχώρηση από τη Λεβερκούζεν και ετοιμάζεται για τη Ρεάλ

Τα δύο τελευταία του παιχνίδια στον πάγκο της Λεβερκούζεν...

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκαν τα 94 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών την Παρασκευή (9/5)...

Together We Fly: Οι πτήσεις του Ολυμπιακού για Άμπου Ντάμπι και όσα ισχύουν για αυτούς που ενδιαφέρονται

Τρία τσάρτερ θα διαθέσει η ΚΑΕ Ολυμπιακός για να καλυφθούν ανάγκες των φιλάθλων της που θα βρεθούν στο Άμπου Ντάμπι για το Final Four της EuroLeague

Γκριγκόνις: Ο στόχος είναι να παίξω τη νέα σεζόν, μεγάλη η ιστορία με τον τραυματισμό μου

Ο Μάριους Γκριγκόνις επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο...

Final Four 2025: Το ερυθρόλευκο no fear και ο τελευταίος πειρασμός του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Χαλάς επισημαίνει ΕΥΘΕΩΣ τις ερυθρόλευκες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα φάιναλ φορ και αναλύει το σκεπτικό περί «υποχρέωσης» του Ολυμπιακού να επιστρέψει τροπαιούχος, θεωρώντας πως ήρθε επιτέλους η ώρα για να πάρει τη Euroleague η κορυφαία ομάδα μιας ολόκληρης σεζόν

Παραμένει σβηστά πρώτος σκόρερ του Europa ο απίθανος Ελ Κααμπί

Ο πρώτος σκόρερ του περυσινού Conference, διατηρείται (και) φέτος στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας στο Europa League, την ώρα που ο Μπρούνο Φερνάντες χρειάστηκε δύο παραπάνω γύρους για να τον πιάσει

ΟΦΗ: Με Σενγκέλια, Ζανελάτο αλλά χωρίς Νέιρα η αποστολή για Ατρόμητο

Σενγκέλια και Ζανελάτο βρίσκονται στη διάθεση του Μίλαν Ράσταβατς...

Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε τον Λορέντζο Μιτσέλι

Με απολογισμό ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και ένα Super...

Παναθηναϊκός: Δεν προλαβαίνει Ολυμπιακό ο Γεντβάι, την τελευταία στιγμή θα κριθεί του Τζούριτσιτς

Ο Τιν Γεντβάι δεν προλαβαίνει το ντέρμπι του Παναθηναϊκού...

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο προπονητής της Τζιρόνα, Μίτσελ

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο εισήχθη ο προπονητής της Τζιρόνα, Μίτσελ,...

Ο Τσάμπι Αλόνσο επιβεβαίωσε την αποχώρηση από τη Λεβερκούζεν και ετοιμάζεται για τη Ρεάλ

Τα δύο τελευταία του παιχνίδια στον πάγκο της Λεβερκούζεν...

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκαν τα 94 εκατ. ευρώ για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών την Παρασκευή (9/5)...