22.9 C
Athens

Πρόεδρος ΚΟΕ κατά ΕΡΤ: «Δώσαμε 33.770 ευρώ, μάς είπε ότι η κολύμβηση δεν πουλάει»

«Μέτωπο» κατά της ΕΡΤ άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, μιλώντας στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13-15 Οκτωβρίου στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Αποκάλυψε ότι η ΚΟΕ χρειάστηκε να καταβάλει 33.770 ευρώ στη Δημόσια Τηλεόραση, προκειμένου να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης, η οποία ήταν συμβατική υποχρέωση της ελληνικής ομοσπονδίας απέναντι στην παγκόσμια. Όπως τόνισε, μάλιστα, επειδή τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογιστεί, η ΚΟΕ αποφάσισε να τα “κόψει” από την προετοιμασία της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αυτό που έκανε η δημόσια τηλεόραση είναι ντροπή και έλλειψη σεβασμού προς τους Ελληνες αθλητές!» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος, που δήλωσε μάλιστα ότι θα προτρέψει τους αθλητές της ομοσπονδίας να μην κάνουν δηλώσεις στην ΕΡΤ.

Εξιστορώντας τι ακριβώς συνέβη, ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας ανέφερε: «Για ένα τέτοιο μεγάλο event, βασική προϋπόθεση είναι η τηλεοπτική κάλυψη. Ήμασταν σε συνεννοήσεις με τη δημόσια τηλεόραση για το πώς θα καλυφθεί η διοργάνωση. Συνέχεια έλειπε ο γενικός διευθυντής, δεν ξέρω και πότε πηγαίνει, και τελικά, λίγα 24ωρα πριν την άφιξη των αθλητών, η δημόσια τηλεόραση μας είπε ότι δεν μπορεί να καλύψει το γεγονός. Αν το γνωρίζαμε νωρίτερα, θα είχαμε κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις, αλλά φανταστήκαμε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει και αυτό το ρόλο.

Το επιχείρημα ήταν ότι η κολύμβηση δεν “πουλάει” και γι’ αυτό δεν θέλουν να το δείξουν. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου κοστίζει στον διοργανωτή 150 εκατομμύρια και η World Aquatics έχει αναθέσει ήδη τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2025, του 2027, του 2029 και του 2031. Γεγονός που σημαίνει ότι τα αθλήματα του υγρού στίβου “πουλάνε” στο εξωτερικό, δεν “πουλάνε” όμως κατά τη δημόσια τηλεόραση. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει και μπορούν να το λένε μόνο άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό».

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Γιαννόπουλος ανέφερε: «Βρεθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Ρωτήσαμε με ποιο κόστος μπορεί να γίνει η μετάδοση και η απάντηση ήταν ότι πρέπει να πληρώσουμε 33.770,16 ευρώ. Δεδομένης της στιγμής, δεν μπορούσαμε να το αρνηθούμε. Αποφασίσαμε στο Δ.Σ. να προχωρήσουμε, έστω κι αν δεν είχαμε στον προϋπολογισμό μας αυτά τα χρήματα, προκειμένου να γίνει η τηλεοπτική κάλυψη, που ήταν στις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην παγκόσμια ομοσπονδία. Έπρεπε να βρούμε με κάποιο τρόπο τα χρήματα και υπήρχαν δύο τρόποι: να κόβαμε χρήματα, είτε από την προετοιμασία των αθλητών που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε από την προετοιμασία των αθλητών που πάνε για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς. Αποφασίσαμε να κόψουμε τα χρήματα από αυτούς που έχουν ήδη προκριθεί κι έτσι λοιπόν κόψαμε τα χρήματα της εθνικής ανδρών του πόλο. Δεύτεροι Ολυμπιονίκες, με μετάλλια στα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και θα πρέπει ο Γιώργος Αφρουδάκης και εγώ να πάμε να απολογηθούμε στους προπονητές και στους αθλητές. Αυτό που έκανε η δημόσια τηλεόραση είναι μία μεγάλη ντροπή!».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ ζήτησε να υπάρχει μία γενικότερη κουβέντα αναφορικά με τις προτεραιότητες της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Μέσα από την αθλητική διαδικασία, προβάλλουμε στην κοινωνία κάποια πρότυπα, που είναι οι αθλητές μας. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, υπήρχαν αθλητές που έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, έχουν πάρει την πρόκριση για το Παρίσι. Η δημόσια τηλεόραση αρνήθηκε να δείξει τους Έλληνες αθλητές, δείχνει όμως -και καλοπληρώνει με εκατομμύρια- ανώνυμες εταιρείες και ανακηρύσσει ως πρότυπα Αμερικανούς, Λιθουανούς και Σέρβους, όχι όμως τους Έλληνες αθλητές. Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής ψυχαγωγίας, να δείξουμε την ανάπτυξη του μεταξοσκώληκα και όχι τον Χρήστου, την Ντουντουνάκη, τον Γκολομέεβ, τον Μάρκο, τον Μπίλα και όλα τα παιδιά; Είναι καλύτερο δηλαδή να δείχνουμε αντί για τον Φουντούλη ή την Πλατανιώτη, όσους περνάνε για ένα χρόνο από την Ελλάδα και όχι τους Ελληνες αθλητές;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος και κατέληξε, με εμφανώς ειρωνική διάθεση: «Εμείς θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας στη δημόσια τηλεόραση. Ήδη τους παρακαλέσαμε να το κάνουμε σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη πληρώθηκε. Το αποδέχθηκαν το αίτημά μας και πρέπει να είμαστε και ευγνώμονες στη διοίκησή της…».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν καλύπτει το πρωτάθλημα του πόλο, παρ’ ότι σε αυτό αγωνίζονται Έλληνες διεθνείς που αναδείχθηκαν «ασημένιοι» Ολυμπιονίκες στο Τόκιο, καθώς και ξένοι παίκτες υψηλού επιπέδου: «Η δημόσια τηλεόραση, για τους δικούς της λόγους, δεν δείχνει το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Μετέχουν ως επί το πλείστον Έλληνες αθλητές, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι έλλειψη σεβασμού προς τους Έλληνες αθλητές του υγρού στίβου. Θα προτρέψω τους αθλητές μας να μην μιλάνε στη δημόσια τηλεόραση».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς