27.1 C
Athens

Άρης: Για το «3×3» όπως… ο Πανσερραϊκός του 1987-88

Ο Άρης πάει για την τρίτη νίκη απόψε (19:00, ΕΡΤ1) κόντρα στον Λεβαδειακό, αλλά αν τα καταφέρει, δεν θα γίνει η πρώτη ομάδα προερχόμενη από τη Β’ Εθνική με τόσο καλό ξεκίνημα

Μην απορείτε που κάνουμε την παρομοίωση του φετινού εύρωστου Άρη, με τον Πανσερραϊκό του 1987-88. Διότι οι «ερυθρόλευκοι» από τις Σέρρες είναι η τελευταία (αλλά όχι η μοναδική) ομάδα που κατάφερε να ξεκινήσει με τρεις νίκες στα τρία πρώτα παιχνίδια της στην Α’ Εθνική, αμέσως μετά από επιστροφή της από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Είναι εντυπωσιακό κάτι αντίστοιχο διότι δεν κατάφεραν ούτε η ΑΕΚ προ τριετίας, αλλά ούτε κι ο ίδιος ο Άρης, τις προηγούμενες φορές που επέστρεψε (το 1998-99 και το 2006-07)!

Με προπονητή τον Τσέχο, Βλαντίμιρ Ταμπόρσκι, ο Πανσερραϊκός νίκησε τότε στην πρεμιέρα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-0 (εντός), στη συνέχεια πήγε στη Ρόδο και νίκησε με 2-0 τον Διαγόρα και στο τρίτο παιχνίδι, που διεξήχθη στην έδρα του, έκανε την έκπληξη νικώντας με 1-0 και τον Παναθηναϊκό. Έτσι, με την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής, ο Πανσερραϊκός ήταν πρώτος στη βαθμολογία έχοντας συγκάτοικο μόνο τη (μετέπειτα πρωταθλήτρια) ΑΕΛ!

Στον Πανσερραϊκό αγωνίζονταν τότε ορισμένοι πολύ αξιόλογοι νεαροί παίκτες, που έκαναν στη συνέχεια καριέρα και σε μεγαλύτερες ομάδες. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Σοφιανόπουλο, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1987 ήταν μία από τις πολλές μεταγραφές του Γιώργου Κοσκωτά στον Ολυμπιακό, τον Ηλία Σαββίδη που εντάχθηκε κι αυτός στους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 1988 και τον Γιώργο Τσιφούτη, ο οποίος έκανε αργότερα αισθητή την παρουσία του στον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ. Ο βετεράνος τερματοφύλακας, Πάβολ Μίχαλικ (διεθνής στα ‘70s με την Τσεχοσλοβακία) και ο Βούλγαρος επιθετικός, Μπόιτσο Βελίτσκοφ (με συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό), μαζί με τη «σημαία» της ομάδας, τον διεθνή αμυντικό, Δημήτρη Αϊβαζίδη, ήταν άλλα σημαντικά στελέχη εκείνου του Πανσερραϊκού, ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά απογοήτευσε στη συνέχεια.

Τα «Λιοντάρια» δαμάστηκαν γρήγορα, μια και γνώρισαν έξι διαδοχικές ήττες υποχώρησαν στα χαμηλά κλιμάκια της βαθμολογίας. Άργησαν πολύ να πετύχουν την τέταρτη νίκη τους (3-1 στη Λιβαδειά, για την 14η αγωνιστική) και τελικά δεν απέφυγαν τον υποβιβασμό, παρότι τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος πήραν στα χαρτιά το εκτός έδρας παιχνίδι με την Παναχαϊκή (λόγω αντικανονικής συμμετοχής του Γκένα)!

Ο Άρης δεν κινδυνεύει, φυσικά, να πάθει το ίδιο φέτος, με το ισχυρότατο ρόστερ που έχει συγκροτήσει. Στόχος του είναι το «3×3» όχι μόνο για να ισοφαρίσει το επίτευγμα του Πανσερραϊκού προ 31 ετών, αλλά και για να επαναλάβει κάτι που ο ίδιος έχει να πετύχει από το ξεκίνημα της περιόδου 1989-90. Και βέβαια, για να συνεχίσει να ελπίζει ότι θα βελτιώσει το ρεκόρ καλύτερης εκκίνησής του στην Α’ Εθνική, το οποίο αντέχει από το 1971-72, όταν είχε ξεκινήσει με «5 στις 5» νίκες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς