Εδώ και κάποια χρόνια η Μπαρτσελόνα μπαίνει στη Euroleague με ρεαλιστικό στόχο να κατακτήσει την κούπα. Αυτήν που πανηγύρισε για πρώτη φορά το 2003 με πρωταγωνιστή τον νυν CEO της Λίγκας, Ντέγιαν Μποντίρογκα και που κατέκτησε ξανά το 2010 σε βάρος του Ολυμπιακού.
Ο στόχος της κούπας είναι ξεκάθαρος και φέτος, αφού οι περιβόητες «περικοπές» που βαυκαλίζονταν οι Καταλανοί ουσιαστικά αφορούσαν την αποδέσμευση του Νίκολα Μίροτιτς, για την οποία μάλιστα θα πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό. Κατά τα λοιπά, η άφιξη των Γουίλι Ερνανγκόμεθ και Τζαμπάρι Πάρκερ μαρτυρά τις προθέσεις μιας ομάδας που δεν αρκείται πλέον στην κατάκτηση εγχώριων τίτλων.
Η Μπαρτσελόνα ήρθε πληρέστατη στο ΣΕΦ για να παίξει κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που από το καλοκαίρι παλεύει με ένα σωρό προβλήματα. Η ατάκα του Γιώργου Μπαρτζώκα για τη «χειρότερη προετοιμασία» της καριέρας του είναι πασίγνωστη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση συζητάμε για κάτι πολύ παραπάνω.
Μπαρτζώκας: Απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει, ο Γουόκαπ έπρεπε να παίζει 20′ βάσει των εξετάσεων του
Το ξεκίνημα της σεζόν βρήκε τους νταμπλούχους με το πιστόλι στον κρόταφο, αφού περιλάμβανε μεταξύ άλλων δυο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε διάστημα μιας εβδομάδας, μια σκληρή – γεμάτη ξύλο και διαιτητική ανοχή – δοκιμασία στο Αλεξάνδρειο και στη συνέχεια το άκρως απαιτητικό ματς κόντρα στους Μπλαουγκράνα. Ένα ματς που πάντα ήταν και πάντα θα είναι ντέρμπι χωρίς «εγγυημένη» έκβαση. Και πάνω απ’ όλα, ένα παιχνίδι με συγκεκριμένες διαιτητικές ιδιαιτερότητες…
Λίγες μέρες πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών του ο Ολυμπιακός έκλεισε το ρόστερ του με την προσθήκη του Ίγκνας Μπραζντέικις. Ο οποίος θα είχε μπει άμεσα σε φουλ ρυθμούς αν δεν κουβαλούσε έναν μικροτραυματισμό από τις υποχρεώσεις του με τη Λιθουανία στο Μουντομπάσκετ. Λόγω ειδικών συνθηκών όμως, το ντεμπούτο του έγινε εσπευσμένα το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Μουσταφά Φαλ επέστρεψε από το Μουντομπάσκετ επίσης με πρόβλημα τραυματισμού, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται από ελάχιστα έως καθόλου στα πρώτα ματς της σεζόν. Ο ΜακΚίσικ κλήθηκε επίσης εσπευσμένα να αναπληρώσει το κενό του Γκος στον τελικό του Σούπερ Καπ με πολύ καλή εμφάνιση σε 9 λεπτά συμμετοχής, αλλά μετά το 6λεπτο του ΟΑΚΑ μπήκε στα πιτς για τον επόμενο μήνα.
Μιλουτίνοφ: Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες, θα γυρίσουν οι τραυματίες και θα είμαστε έτοιμοι
Ο Γκος, που αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τενοντίτιδας στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας, ήταν εξαιρετικός στο τουρνουά της Κύπρου και παραλίγο… MVP στον θρίαμβο του ΟΑΚΑ, προτού πάθει ελαφριά θλάση στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας μόλις 42 ώρες μετά τη λήξη ενός εξοντωτικού αγώνα που κρίθηκε στην παράταση. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ο τραυματισμός του Σίκμα, συνθήκη που έκανε ακόμα πιο περίπλοκη οποιαδήποτε απόπειρα διαχείρισης.
Η εξήγηση του Γκριμάου: «Έτσι σταματήσαμε τα επιθετικά όπλα του Ολυμπιακού»
Χωρίς Γκος, Σίκμα και ΜακΚίσικ, με τον Φαλ να σφίγγει τα δόντια και τον Μπραζντέικις ανέτοιμο, ο Ολυμπιακός είχε πολλαπλά προβλήματα να λύσει απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Το ποιοτικό έλλειμμα στην αποστολή ήταν μονάχα το ένα σκέλος. Το άλλο ήταν το ποσοτικό, που στην προκειμένη περίπτωση έχει αντίστοιχη βαρύτητα. Διότι κάθε λεπτό παραμονής στο παρκέ παραπάνω από αυτό που επιβάλλει η κατάσταση του κάθε παίκτη, μπορεί να αποβεί «μοιραίο» όχι μόνο για την έκβαση μιας αναμέτρησης αλλά πρωτίστως για την υγεία του.
Ο Μπαρτζώκας δήλωσε μετά το ματς πως ο Γουόκαπ είναι για να παίζει 20 λεπτά μετά την καταπόνηση του καλοκαιριού με την εθνική, αλλά βρέθηκε στο παρκέ για 36′. Για έναν παίκτη που όλη του η αγωνιστική υπόσταση βασίζεται στην ενέργεια και το καθαρό μυαλό, η υπέρμετρη επιβάρυνση φαινόταν με γυμνό μάτι. Αν όχι στον αριθμό λαθών, σίγουρα στις αποφάσεις που καλούταν να πάρει σε κάθε φάση.
Υπήρχε η επιλογή να μείνει περισσότερο στον πάγκο, αλλά οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο εξανεμίστηκαν μετά τα τρία φάουλ στον Κάνααν σε διάστημα δυο λεπτών. Μόλις δηλαδή ο Αϊζέια είχε πάρει μπροστά για τα καλά, οι διαιτητές τον σημάδεψαν σε κάθε φάση και κάθε επαφή, στέλνοντάς τον στον πάγκο από το 26′. Αν λοιπόν ο Μπαρτζώκας κρατούσε έξω στο ίδιο διάστημα και τον Γουόκαπ, οι περισσότεροι θα μιλούσαν για λευκή πετσέτα. Ακριβώς οι ίδιοι δηλαδή που σήμερα γκρινιάζουν ακόμα και για τη θερμοκρασία των αναψυκτικών στο ΣΕΦ.
Το ότι ο Ολυμπιακός είχε σημαντικές απουσίες απέναντι στην Μπαρτσελόνα είναι μονάχα η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την επιπλέον επιβάρυνση εκείνων που κλήθηκαν να κουβαλήσουν έξτρα βάρη στις πλάτες τους. Ο Μιλουτίνοφ ήταν για οξυγόνα μετά το εφιαλτικό 44ωρο με Παναθηναϊκό και Άρη, ο Γουόκαπ είναι στα κόκκινα όπως επιβεβαίωσε ο Μπαρτζώκας, ενώ ο Πίτερς συμπλήρωσε 100 αγωνιστικά λεπτά από Παρασκευή σε Παρασκευή: 37′ στο ΟΑΚΑ, 31′ στο Αλεξάνδρειο και 32′ χτες.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε την άκρως προβληματική εικόνα του Λαρεντζάκη στα δυο ευρωπαϊκά ματς (αμέσως μετά την επική εμφάνιση στο Σούπερ Καπ δηλαδή), αλλά και την αδυναμία του Παπανικολάου να συνεισφέρει (και) στο σκοράρισμα, το γεγονός πως οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν από το -15 και λίγο έλειψε να πάρουν το ματς μοιάζει με υπέρβαση.
Ειδικά όταν σε καθοριστικά σημεία τα σφυρίγματα ήταν όλα μονόπλευρα, με αποκορύφωμα το μη αντιαθλητικό στον Μιλουτίνοφ: με τη διαφορά στο -6 και κάτι παραπάνω από ένα λεπτό για τη λήξη, ο Ολυμπιακός θα είχε δυο βολές και μια νέα επίθεση. Την ευκαιρία να φέρει το ματς στο ένα σουτ οι διαιτητές τού τη στέρησαν, κάνοντας τα στραβά μάτια σε μια φάση που ουσιαστικά αλλοίωσε το αποτέλεσμα.
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 68-77: «Τρομοκρατικό» χτύπημα από τρεις μαυροφορεμένους στο ΣΕΦ
Διότι τελικά η μπάλα πήγε απέξω, ο εκνευρισμός έφερε χαμένη επίθεση και κάπου εκεί τελειώσαν όλα. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη αν ο Μιλουτίνοφ έβαζε τις δυο βολές και παιζόταν μια ακόμα επίθεση πάνω στον ενθουσιασμό παικτών και εξέδρας.
Εδώ και κάποιες μέρες, ο Ολυμπιακός δίνει μάχη επιβίωσης. Όταν αυτή φτάσει στο τέλος της με την επιστροφή των Γκος και Σίκμα και το ανέβασμα των Φαλ και Μπραζντέικις σε φουλ ρυθμούς, τότε θα δούμε πραγματικά ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Μέχρι τότε, οι Ερυθρόλευκοι δεν αγωνίζονται στη Euroleague αλλά στα πλέι οφ του Survivor, έχοντας περισσότερο στο μυαλό τους το πώς θα αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα τραυματισμών και λιγότερο τα αποτελέσματα των πρώτων αγωνιστικών.
Όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση θα συζητήσουμε σοβαρά για το ποιος μπορεί να κάνει τι και αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα, αυτοί που είναι αρμόδιοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας πώς θα επιλυθεί. Κατά τα λοιπά, όποιος νομίζει ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία προσφέρει «οπαδικές υπηρεσίες» με το να βγαίνει στα σόσιαλ και να κράζει τους πάντες, να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί αν είναι οπαδός της ομάδας του ή της νίκης…