15.9 C
Athens

Ισραήλ: «Αυτό που ήταν η Γάζα, δε θα υπάρχει πλέον»

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ισλαμικό πανεπιστήμιο που συνδέεται με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος του ιδρύματος. «Τα σφοδρά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς κάποια κτίρια του ισλαμικού πανεπιστημίου», επεσήμανε ο Άχμεντ Οράμπι, αξιωματούχος του ιδρύματος.

«Κανένας δεν μπορεί να εισέλθει λόγω των πυρκαγιών, των πετρών και των συντριμμιών που είναι σκορπισμένα στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο ίδιος. Πυκνά σύννεφα σκόνης γέμισαν τον ουρανό όταν κατέρρευσαν τα κτίρια, σημείωσε.

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μάρουφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας συνολικά 450 στόχους.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς, εξηγώντας ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «προηγμένα συστήματα εντοπισμού» του παλαιστινιακού κινήματος. Συγκεκριμένα, είκοσι τέσσερις στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χάνουν, στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα για «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», σύμφωνα με τον στρατό.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης μια αποθήκη όπλων και ένα διοικητικό κέντρο της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε δηλώσεις περί αφανισμού της Γάζας, προχώρησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς και στρατιωτικούς, κοντά στον φράκτη της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο Ισραηλινός στρατός έχει αποκτήσει τον έλεγχο. Ο Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι, «η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον». «Ξεκινήσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα ξεκινήσουμε και χερσαίες επιχειρήσεις. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη ημέρα και έχουμε περάσει στην επίθεση. Αυτό απλώς θα ενταθεί», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι ««υποστήκαμε εξαιρετικά βαριές απώλειες», κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς στα εδάφη του Ισραήλ και 2.700 τραυματίες.

Σημειώνεται ότι από χθες έντονη είναι η φημολογία, για μεγάλη χερσαία πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι βομβαρδισμοί στην περιοχή είναι ασταμάτητοι στα πλαίσια της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά». Μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στα νότια της χώρας.

Ανθρωπιστικός διάδρομος για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας

Διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου, για την δημιουργία ενός διαδρόμου διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας. την στιγμή που είναι ασταμάτητοι οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν αυτή τη στιγμή τα τρία μέρη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, με τον Αμερικανό αξιωματούχο όμως να μην προχωρά σε περισσότερες λεπτομέρειες..

«Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύουμε σκόπιμα αμάχους» είπε ο κ. Σάλιβαν, που πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε διαρκώς ώστε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και το δίκαιο του πολέμου».

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 180 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ένας θύλακας μήκους 40χλμ και πλάτους 10χλμ όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε συνθήκες αυστηρού αποκλεισμού από το Ισραήλ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς