Ήταν ή όχι ενήμερες οι διοικήσεις των ΤΑΙΠΕΔ και ΟΑΚΑ για τα προβλήματα στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, πριν από την υποβολή της τελικής μελέτης; Η απάντηση σύμφωνα με μια εκδοχή βρίσκεται στις 112 σελίδες της πρόσκλησης υποβολής προσφορών που μελέτησε η «Κ».
Η προκήρυξη βγήκε στον «αέρα» τη 10η Μαρτίου 2022. Είχε προηγηθεί πανομοιότυπος διαγωνισμός τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου, ο οποίος όμως κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης συμμετοχών. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης 8,5 μήνες. Στον διαγωνισμό του Μαρτίου 2022, μετείχαν δύο τεχνικές εταιρείες, με τη «Δομή Α.Ε.» να αναδεικνύεται μειοδότρια καταθέτοντας προσφορά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Περιγράφεται από ανθρώπους της αγοράς ως εξειδικευμένη εταιρεία στο αντικείμενο των μεταλλικών κατασκευών. Η ίδια, εξάλλου, είχε κερδίσει και τη μελέτη επιθεώρησης και συντήρησης του ΟΑΚΑ, την περίοδο 2019-2020.
ΟΑΚΑ: Τι λέει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για το στέγαστρο Καλατράβα
Σύμφωνα με μια εκδοχή, από το περιεχόμενο της προκήρυξης προκύπτει το συμπέρασμα ότι η «Δομή Α.Ε.» όφειλε να ενημερώνει τις διοικήσεις των ΤΑΙΠΕΔ και ΟΑΚΑ για τα «ενδιάμεσα» ευρήματα των ερευνών της. Στην εισαγωγή του πολυσέλιδου εγγράφου ενδεικτικά αναφέρεται ότι «η ανάδοχος υποχρεούται να συνεργαστεί στενά με την ομάδα έργου: στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, στελέχη του ΟΑΚΑ και τους συμβούλους των ΤΑΙΠΕΔ και ΟΑΚΑ».
Περισσότερο σαφείς, πάντως, είναι οι αναφορές που ακολουθούν και αφορούν το αντικείμενο της πρόσκλησης. «Ελαττωματικές συγκολλήσεις καταγράφονται λεπτομερώς και γίνεται άμεση ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ ώστε να αποκαθίστανται εφόσον κριθούν στατικά επικίνδυνες». Σε άλλο σημείο της ίδιας ενότητας αναφέρεται ότι «μετά το τέλος του ελέγχου σύσφιγξης, γίνεται ενημέρωση προς το ΤΑΙΠΕΔ και το ΟΑΚΑ ώστε να αποκαθίστανται τυχόν βλάβες στη βαφή κοχλίωσης».
Εάν πράγματι τα παραπάνω περιγράφουν την υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας να ενημερώνει για τα ευρήματα ΤΑΙΠΕΔ και ΟΑΚΑ, ανακύπτουν δύο ερωτήματα: Ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των δύο φορέων για τα τεχνικά προβλήματα της μεταλλικής κατασκευής προ της τελικής υποβολής της μελέτης; Και εάν ναι, απηύθυναν κάποιου είδους προειδοποίηση σε όσους έκαναν χρήση της αθλητικής εγκατάστασης; Πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι «υπήρχε ενημέρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως προέβλεπε η σύμβαση». Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα για τη στατική ανεπάρκεια του στεγάστρου προέκυψαν μόνο μετά την υποβολή της τελικής μελέτης από τη «Δομή Α.Ε.».
Παλαιότερη έκθεση
Στην πρόσκληση υποβολής προσφορών γίνεται αναφορά και στην προγενέστερη έρευνα στατικότητας, που είχε διεξαγάγει η γερμανική εταιρεία BUNG την περίοδο 2007-2008 για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, προ της οριστικής παραλαβής του ΟΑΚΑ το 2010. Η γερμανική εταιρεία είχε εντοπίσει και επισημάνει κακοτεχνίες. Μετά την οριστική παραλαβή του έργου, το 2010, όμως, θεωρήθηκε ότι τα έργα ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις στατικής επάρκειας.
Παρ’ όλα αυτά, στη διακήρυξη του Μαρτίου 2022 αποφασίστηκε η έκθεση της BUNG να ληφθεί μεν υπόψη, αλλά η νέα μελέτη στατικότητας να γίνει από μηδενική βάση. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει έκτοτε (σ.σ. από τη μελέτη της περιόδου 2007-2008) δεν έχουν γίνει εργασίες επιθεωρήσεων, ελέγχων και συντήρησης, οι δράσεις που αποτελούν το φυσικό αντικείμενο της παρούσας σύμβασης θα θεωρηθούν ως αρχικός έλεγχος».