ΔΕΘ: Γενναίες μειώσεις φόρων και εισφορών η δέσμευση Μητσοτάκη (video)

Καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε σε αυτή, είτε στην επόμενη Βουλή • Κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου, έμφαση στην ανάπτυξη ανάμεσα τους προγραμματικούς στόχους που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ

Για φορολογικές ελαφρύνσεις, σε πολλά επίπεδα, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Παράλληλα, προανήγγειλε, κατάργηση του «κακού νόμου Κατρούγκαλου» και διατήρηση της εθνικής σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε «βαριά σκιά» και «ντροπή» τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει, είτε σε αυτή, είτε στην επόμενη Βουλή.

«Κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής»

«Στην πολιτική και οικονομική μας ζωή, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το βήμα όπου ερχόμαστε να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας και, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Ειδικά φέτος, όμως, αυτή η εκδήλωση αποκτά ξεχωριστή σημασία. Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως «το χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια» και «το κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους.

Δεν χρειάζεται να περιγράψω με λεπτομέρεια τη σημερινή Ελλάδα. Οι καθημερινές σας εμπειρίες είναι πολύ πιο δυνατές από τα λόγια που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Θα πω ένα πράγμα μόνο, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτής της θέσης. Το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας, έχει σπάσει», υπογράμμισε ακόμη και πρόσθεσε:

«Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί καλές δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς. Όλα αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους. Για όλα αυτά οι πολίτες εμπιστεύονται με την ψήφο τους, τους πολιτικούς. Δυστυχώς όλα αυτά σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Το ζούμε πλέον στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της. Το είδαμε στην εθνική τραγωδία της 23 η ς Ιουλίου στο Μάτι. Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας».

«Eλπίζω του χρόνου να έρθω μια εβδομάδα νωρίτερα στη ΔΕΘ»

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως «σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη ΔΕΘ για να την εγκαινιάσω». «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από χθες. Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι», συμπλήρωσε.

Οι έξι στόχοι

Ο αρχηγός της ΝΔ έθεσε και έξι στόχους για την αναγέννηση της πατρίδας μας, όπως είπε.

«Θέλω να προτείνω στους Έλληνες 6 μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας. Έξι στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτε, ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο. Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία. Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Ανάγκη για μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει σχετική βούληση, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».

Μειώσεις φόρων-εισφορών

Οσον αφορά το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μειώσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα λάβουν πολλές μορφές.

«Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%», σημείωσε και εξήγγειλε δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, καθώς και μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα 24% από 40%.

Εκανε επίσης λόγος για ισχυρά κίνητρα όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».

«Θα μειώσω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ακόμη. και πρόσθεσε ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Οσον αφορά τα εργασιακά, τόνισε ότι ο «κακός νόμος Κατρούγκαλου» καταργείται, γιατί, όπως είπε, όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» και συμπλήρωσε ότι «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%». Ακόμα ανέφερε πως «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις» για να εξηγήσει πως «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

Συμφωνία-ντροπή η συμφωνία των Πρεσπών

Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

«Είναι μια συμφωνία ντροπή. Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτή. Οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες», επισήμανε. «Aν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», πρόσθεσε.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Το κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης, στην οποία δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ομως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εξηγώντας τη συγκεκριμένη αναφορά του, σημείωσε πως «ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε στη Μόντσα και κέρδισε κάτι παραπάνω από έναν βαθμό

Ο Ολυμπιακός ONEX έδειξε από την πρεμιέρα ικανός για σπουδαία πράγματα στην ευρωπαϊκή ελίτ και το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει την ένταση σε μεγαλύτερη διάρκεια. Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς

Γιοβάνοβιτς: Δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε τον κόσμο, χάθηκε ένα ημίχρονο λόγω του ελέγχου της Αγγλίας

Η εθνική το πάλεψε όσο μπορούσε αλλά οι ελλιπέστατοι -ελέω σημαντικών...

Ελλάδα – Αγγλία 0-3: Οι ελλιπείς Άγγλοι έπαιξαν όσο χρειαζόταν κι έγιναν τα απόλυτα αφεντικά για την πρωτιά (vid)

Η εθνική το πάλεψε όσο μπορούσε αλλά τα... δεύτερα των Άγγλων έβγαλαν αντίδραση στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και με την κλάση των σημαντικών παικτών τους πήραν το αποτέλεσμα που ήθελαν για να αγκαλιάσουν την πρωτιά στον 2ο όμιλο της League B του Nations League

Απρόοπτο με Ντόρσεϊ στον Ολυμπιακό, θα υποβληθεί σε εξετάσεις

Σε ιατρικό έλεγχο θα υποβληθεί ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με...

NBA: Οι Μάβερικς σε βαθιά κρίση, ηττήθηκαν και από τους τελευταίους Τζαζ (vid)

Οι Μάβερικς δεν λένε να ορθώσουν ανάστημα με τίποτα....

Προκριματικά Παγκόσμιου: Η Παραγουάη σόκαρε την Αργεντινή, νέα απώλεια για Βραζιλία

Η Παραγουάη ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε την παγκόσμια...

Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε στη Μόντσα και κέρδισε κάτι παραπάνω από έναν βαθμό

Ο Ολυμπιακός ONEX έδειξε από την πρεμιέρα ικανός για σπουδαία πράγματα στην ευρωπαϊκή ελίτ και το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει την ένταση σε μεγαλύτερη διάρκεια. Γράφει ο Ανδρέας Καταχανάς