Η ελληνική πλευρά έθεσε στους θεσμούς το θέμα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, αναφέρει σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου.
Ωστόσο, στο εν λόγω σημείωμα δεν αναφέρεται η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο, παραδέχεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με το κουαρτέτο μπήκαν οι εξαγγελίες Τσίπρα από την ΔΕΘ και πως επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό κόστος τους αν και με «ελάχιστες αποκλίσεις».
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία και πίνακες στους θεσμούς, τα οποία δείχνουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και πως η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό μέτρο.
Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ:
«Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του Οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.
Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
- Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
- Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:
- επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
- συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- συμφωνήθηκε η διαδικασία, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.
- η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθήσει η έκδοση της «τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο».
Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών – Καμία αναφορά για τις συντάξεις
Νωρίτερα, στην πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεσή τους για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Αθήνα, οι θεσμοί δεν κάνουν καμία αναφορά, πουθενά για το επίμαχο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, παρά τα όσα είχε διαρρεύσει νωρίτερα το ΑΠΕ, προκαλώντας πολιτικό σάλο.
Οι θεσμοί σε μια τελείως τυπική και περιγραφική ανακοίνωση, αναφέρουν απλώς ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για την πρώτη αποστολή μετά το πέρας του προγράμματος. Ανακοινώνουν επίσης το ήδη γνωστό, ότι η Κομισιόν μετά τη λήξη του προγράμματος έχει ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τονίζουν δε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.
Οι θεσμοί αναφέρουν ακόμη ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι κυριότερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.