27.3 C
Athens

Σώζει ζωές ο Νουάνκο Κανού

Ο Νιγηριανός βετεράνος άσος έχει δικό του ίδρυμα το οποίο έχει βοηθήσει 542 παιδιά να παραμείνουν στη ζωή

Ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Νιγηρίας, ο Νουάνκο Κανού έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο ενασχόλησης, έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον του στα παιδιά. Το ίδρυμα που έχει το όνομα του 42χρονου βετεράνου άσου έχει σώσει την ζωή 542 παιδιών, τα οποία χωρίς την βοήθεια του ίσως να μην είχαν αποφύγει το μοιραίο.

Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν ο Νουάνκο Κανού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις για να ολοκληρώσει την μεταγραφή του στην Ίντερ. Εκεί έμαθε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Έτσι υποβλήθηκε σε επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας στην αορτή προκειμένου να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση τον Απρίλιο του 1997. Τότε αποφάσισε να φτιάξει ένα ίδρυμα για να βοηθάει ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς οικονομικές δυνατότητες.

«Μία μαμά ήθελε να μου δείξει το κοριτσάκι της για να το βοηθήσω. Όταν με είδε στο ξενοδοχείο, άρχισε να φωνάζει και ξαφνικά το κοριτσάκι λιποθύμησε. Έπρεπε να τη μαζέψουμε και να την πάμε στο νοσοκομείο. Δόξα τω Θεώ δεν πέθανε. Αργότερα, στο νοσοκομείο, υποσχέθηκα στη μητέρα ότι το πρώτο παιδί που θα χειρουργούσαμε θα ήταν η κόρη της», δήλωσε ο Νουάνκο Κανού στην εφημερίδα «Guardian» για να συμπληρώσει:

«Έχουμε σώσει 542 παιδιά. Αλλά συνεχίζουμε να το κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με νοσοκομεία, κάνουμε εξετάσεις, μιλάμε στους γονείς, τους εκπαιδεύουμε και την ίδια στιγμή πηγαίνουμε τα παιδιά σε άλλες χώρες για τις εγχειρήσεις. Ο στόχος του ιδρύματος είναι να χτίσουμε τα δικά μας καρδιολογικά νοσοκομεία στην Αφρική, αρχίζοντας από τη Νιγηρία».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς