30.2 C
Athens

Η εξάρα της ΑΕΚ στην Πόρτο το 1978 (vid)

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ στην Ευρώπη, το 6-1 επί της Πόρτο.

Ρεκόρ ευρύτερης νίκης της ΑΕΚ στα Κύπελλα Ευρώπης δεν είναι το 6-1 επί της Πόρτο, στις 13 Σεπτεμβρίου 1978. Υπάρχει και το 6-0 επί… κάποιας Γκρεβενμάχερ από το Λουξεμβούργο, το 2001, μόνο που η εξάρα επί των Πορτογάλων ήταν απείρως πιο εντυπωσιακή και σημαντική. Γι’ αυτό θα ήταν παράλειψη να μην την υπενθυμίσουμε.

Η μεγάλη ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου, με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας και «αστέρια» στο γήπεδο τους Θωμά Μαύρο, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Χρήστο Αρδίζογλου, Τάσο Κωνσταντίνου, Λάκη Νικολάου, αλλά και τον γερόλυκο Μίμη Δομάζο τον οποίο είχε μόλις αποκτήσει από τον Παναθηναϊκό, έκανε όργια εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Πόρτο δεν ήταν τυχαία ομάδα, παρότι χρειάστηκε να περιμένει δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια για να αναδειχθεί ξανά πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, αλλά ατύχησε να πέσει πάνω στην καλύτερη, ίσως, ΑΕΚ όλων των εποχών.

Ο Αρδίζογλου ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης και σκόρερ ενός πολύ όμορφου γκολ στο 16’. Το σκορ είχε ανοίξει μόλις στο 3’ ο Μπάγεβιτς, ο οποίος διαμόρφωσε και το 3-0 με κεφαλιά στο 20’, ύστερα από ωραία σέντρα του Μαύρου. Ο Τάσος στο 39’, ο Νικολάου στο 58’ και ο Μαύρος στο 60’ ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο της «Ένωσης». Ο Αντόνιο Ολιβέιρα, γνωστός αργότερα ως προπονητής (και της Πόρτο, για ένα «φεγγάρι») είχε μειώσει στο 50’.

Η ΑΕΚ το έριξε… στο σορολόπ στη ρεβάνς του «Ντας Άντας», αφότου άνοιξε το σκορ στο 32’ με τον Μπάγεβιτς και παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο το ευρύ προβάδισμα της Νέας Φιλαδέλφειας (έχασε τελικά με 4-1, δεχόμενη το τέταρτο γκολ στο 89’). Όμως, στην ιστορία έμεινε η πρόκριση χάρη στο 6-1 της 13ης Σεπτεμβρίου 1978, το οποίο συνιστά και τη βαρύτερη ήττα της Πόρτο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Μόνο η Μπάγερν το ισοφάρισε προ τριετίας…

ΑΕΚ-Πόρτο 6-1

Σκόρερ: 3’, 20’ Μπάγεβιτς, 16’ Αρδίζογλου, 39’ Τάσος, 58’ Νικολάου, 60’ Μαύρος/50’ Ολιβέιρα

ΑΕΚ (Φέρεντς Πούσκας): Χρηστίδης, Μουσούρης, Μπ. Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Νικολούδης, Τάσος (53’ Λάζ. Παπαδόπουλος), Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μαύρος.

ΠΟΡΤΟ (Ζοσέ Πεντρότο): Ζοάο Φονσέκα, Σιμόες (66’ Βιτάλ), Γκάμπριελ Μέντες, Βιεϊρίνια (46΄Λίμα Περέιρα), Τεϊσέιρα, Φρέιτας, Φράσκο, Μάρκο Αουρέλιο, Ολιβέιρα, Φερνάντο Γκόμες, Ντούντα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς