Κίνδυνος εκτόξευσης του χρέους από το 2032 στο 235% του ΑΕΠ το 2060

Τα δύο σενάρια που προβλέπονται στην Εκθεση Βιωσιμότητας της Κομισιόν

Δύο σενάρια που αφορούν το χρέος προβλέπει η Εκθεση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καταλήγει πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης για την ελάφρυνση του χρέους, είναι «ικανοποιητικά», προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο στο βασικό σενάριο.

Οπως εξηγείται στην έκθεση, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και από το 20% μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Κομισιόν γεννούν ανησυχίες, γιατί ανάλογα με το σενάριο που θα επικρατήσει τελικά, το χρέος μπορεί είτε να μειωθεί, είτε να εκτοξευθεί στο 235% το 2060!

Το δεύτερο, αρνητικό σενάριο, θα επικρατήσει στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ αρχίσει να μειώνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως από το 2023 έως το 2060. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται το χρέος από το 2032 σταδιακά να εκτοξευθεί.

Αν μάλιστα συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται το 2032 να επαναξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το χρέος.

Το αισιόδοξο σενάριο

Αναλυτικά το βασικό -αισιόδοξο- σενάριο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι:

  • Μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί περί το 1% μετά το 2022, καθώς θα κλείσει το παραγωγικό κενό και θα αντανακλώνται και οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί από 0,9% το 2018 περίπου στο 2% το 2023 και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η ονομαστική ανάπτυξη θα κινηθεί περίπου στο 3% μακροχρόνια.
  • Τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα είναι περίπου στα 14 δισ. ευρώ, μεταξύ του 2018 και του 2060, εκ των οποίων τα 11,5 δισ. ευρώ, δεν αναμένεται να προέλθουν από τον τραπεζικό τομέα. Δεν προβλέπεται άλλη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση σε αυτή τη φάση.
  • η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% το 2018 και θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022. Εν συνεχεία, το πλεόνασμα αναμένεται να μειώνεται κατά 0,5% ετησίως, για να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2025.

Εξάλλου, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει σταδιακά μέρος από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει μερικώς τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της. Εκτιμάται έτσι ότι το ταμειακό απόθεμα από τα 24,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ έως το 2022.

Με βάση τις ανωτέρω υποθέσεις, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 188,6% το 2018, στο 169,9% το 2020, στο 136,6% το 2030 και στο 127% το 2060. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης προβλέπονται στο 21,8% του ΑΕΠ το 2018, προτού υποχωρήσουν στο 9,6% το 2020. Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου μετά το 2020, φτάνοντας το 28,1% το 2060. Αυτό είναι πάνω από το όριο που θεωρεί βιώσιμο το Eurogroup.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι «δεδομένων των υψηλών επιπέδων του χρέους προς το ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτού του σεναρίου».

Το «συντηρητικό» σενάριο

Εξάλλου, η Επιτροπή περιλαμβάνει στην έκθεσή της ένα «πιο συντηρητικό σενάριο, που θα αντανακλά λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον». Σε αυτό το σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως από το 2023 έως το 2060. Μακροπρόθεσμα θα κινηθεί έτσι στο 2,8% και όχι στο 3%, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να μειωθεί στο 1,5% από το 2023.

Επιπλέον, αναφέρει ότι σε αυτό το σενάριο, το χρέος θα «εκτοξευτεί» από το 2032, φτάνοντας στο 235% του ΑΕΠ το 2060. Οσο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες προβλέπεται ότι θα υπερβούν το 20% από το 2033 και θα εκτιναχθούν πάνω από το 50% το 2060.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και των μέτρων για το χρέος από τους πιστωτές θα αποτρέψει την επαλήθευση αυτού του σεναρίου.

Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα μέτρα για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα αυτά επαρκούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας στο βασικό σενάριο, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα συμμορφώνονται με το κατώτατο όριο του 20% μακροπρόθεσμα, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτωτική πορεία και θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2060».

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει τη δέσμευση του Eurogroup να επαναξιολογήσει την κατάσταση το 2032 για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το χρέος.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Παναθηναϊκός: Αγωνία για Ναν, αποκόμισε πρόβλημα στον αστράγαλο και θα υποβληθεί σε εξετάσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού παρά...

Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-1: Με λυτρωτή Μαντί Καμαρά στο 87′ διατήρησε παράδοση 9 ετών

Ο Παναιτωλικός έχασε πέναλτι και είχε καλύτερες ευκαιρίες από τον ΠΑΟΚ, αλλά οι Θεσσαλονικείς ήταν αυτοί που βρήκαν το χρυσό γκολ στο 87' με σκόρερ τον Μαντί Καμαρά για να διατηρήσουν απόλυτο 9 ετών κόντρα στους Αγρινιώτες

Μαν. Σίτι – Μαν. Γιουνάιτεντ 1-2: Επική ανατροπή στο 90′ και θρίαμβος για τον Αμορίμ στο πρώτο του ντέρμπι

Η Σίτι προηγούταν μέχρι το 88' αλλά ο Αμορίμ πίκρανε ξανά τον Γκουαρντιόλα και έγινε ο πρώτος προπονητής της Γιουνάιτεντ μετά από 38 χρόνια που νικά στο πρώτο του ντέρμπι του Μάντσεστερ

Η απάντηση του Γιώργου Μπαρτζώκα για την κατάσταση του Φαλ και το πότε έρχεται ο Μενσά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε για τη συσσωρευμένη κούραση της ομάδας του και απάντησε για το πότε αναμένεται ο Νέιθαν Μενσά αλλά και το πότε επιστρέφει ο Μουσταφά Φαλ

Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός 0-1: Σβηστό διπλό με το πρώτο του Ιωαννίδη απέναντι στην πρώην

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ελλιπή Λεβαδειακό με το πρώτο γκολ του Ιωαννίδη στη φετινή Super League, δίχως να ανησυχήσει καθόλου απέναντι στην επιθετική ανυπαρξία των γηπεδούχων

Πανιώνιος – Ολυμπιακός 78-84: Με εγγυητή νίκης τον ασταμάτητο Βεζένκοφ (hls)

Με 30άρα (11/13 σουτ) του ασταμάτητου Σάσα Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός πέρασε από τη Γλυφάδα επικρατώντας του μαχητικού Πανιωνίου και φορτσάρει για τα δύο must win παιχνίδια στη EuroLeague απέναντι σε Βίρτους και Άλμπα

Άρης – Πανσερραϊκός 1-0: Ο Σαμόρα τον λύτρωσε και ο Κουέστα τον έσωσε για το θετικό ξεκίνημα στην εποχή Ουζουνίδη

Οι Κίτρινοι κινδύνεψαν με νέα γκέλα στο ντεμπούτο του Μαρίνου Ουζουνίδη στον πάγκο τους αλλά ο... ξεχασμένος Άλβαρο Σαμόρα ήρθε από το πουθενά για να κρίνει το αποτέλεσμα στο άδειο Χαριλάου - Σπουδαία επέμβαση Κουέστα σε πλασέ του Μπετανκόρ από τη μικρή περιοχή στο 93'

Ήττες για Βίρτους και Αρμάνι πριν το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ αντίστοιχα

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς χάρηκε το διπλό της Βίρτους στη...

Λειψία – Άιντραχτ 2-1: Πήρε το τρίποντο με Οπεντά και έπιασε τους Αετούς στην 3η θέση

Πίσω της φαίνεται πως αφήνει το προηγούμενο κακό διάστημα...

Παναθηναϊκός: Αγωνία για Ναν, αποκόμισε πρόβλημα στον αστράγαλο και θα υποβληθεί σε εξετάσεις

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού παρά...

Λαύριο – Παναθηναϊκός 68-85: Ξέσπασε μετά τον διασυρμό και πριν τη διαβολοβδομάδα της EuroLeague

Ο Παναθηναϊκός τα βρήκε σκούρα για σχεδόν ένα ημίχρονο,...

Πετράκης: Δημιουργήσαμε περισσότερες ευκαιρίες, δικαιούμασταν παραπάνω πράγματα

Ο ΠΑΟΚ τα βρήκε σκούρα στο Αγρίνιο, θα μπορούσε να είχε...