Ο Ολυμπιακός διέσυρε τον Παναθηναϊκό στον τέταρτο και τελευταίο τελικό της φετινής Basket League. Ταυτόχρονα, διασύρθηκε και η ΕΡΤ για τον τρόπο που επέλεξε να (μην) καλύψει όσα πρωτοφανή έγιναν στο ΟΑΚΑ, χώρια τα όσα εξωφρενικά ακούστηκαν από τα μικρόφωνά της κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής μετάδοσης αλλά και των συνδέσεων που ακολούθησαν.
Ο τελευταίος και μεγαλύτερος διασυρμός που σχετίζεται με εκείνη τη βραδιά ήρθε με την απόφαση – έκτρωμα για μη αφαίρεση βαθμών από τον Παναθηναϊκό. Η μοναδική «δικαιολογία» την οποία θα μπορούσε να επικαλεστεί η αθλητική δικαστής του ΕΣΑΚΕ θα ήταν ότι παρακολουθούσε τη μετάδοση την ΕΡΤ και δεν διαπίστωσε κάτι τόσο τρομερό που να αιτιολογούσε τη διακοπή του αγώνα.
Αυτή η σαθρή, έστω, δικαιολογία δεν υφίσταται από τη στιγμή που η ίδια φέρεται να έχει αποκαλύψει ότι ήταν παρούσα στο ΟΑΚΑ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Όχι ότι χρειαζόταν να είναι κάποιος παρών προκειμένου να διαπιστώσει για ποιον λόγο και με ποιου την υπαιτιότητα διεκόπη οριστικά το ματς.
Καταρχάς είναι σαφές ότι οι διατυπώσεις στο φύλλο αγώνα ήταν λανθασμένες. Στο τέλος των παρατηρήσεων υπάρχουν οι υπογραφές των τριών διαιτητών. Κορομηλάς, Παπαπέτρου και Θεονάς έχουν μακρά πορεία στη διαιτησία η οποία βεβαίως ήταν ως το 2021 άρρηκτα συνδεδεμένη με τον περιβόητο «φάρο».
Ακόμη όμως κι αν ήταν χθεσινοί και με ελάχιστη εμπειρία στον χώρο, δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν βασικά άρθρα κανονισμών. Και στην περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν, δεν είναι δυνατόν να μη συμβουλευτούν κάποιον που γνωρίζει, ώστε να τους πει ότι το άρθρο 20 που επικαλούνται αφορά «γεγονότα στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων» και όχι στις εξέδρες και εντός αγωνιστικού χώρου».
Επειδή είμαι φύσει καλοπροαίρετος άνθρωπος (αν και η καλή προαίρεση γίνεται καπνός όταν μιλάμε για ελληνικό μπάσκετ και παρασκήνιο), δέχομαι ότι οι διαιτητές έκαναν ανθρώπινο λάθος στην επίκληση του άρθρου 20 – αντί του 25 που ήταν το σωστό – αλλά και στην αναγραφή του 0-20, αντί του σκορ της διακοπής (35-63).
Από τη στιγμή που αναγράφονται κάποια από τα «ανδραγαθήματα» των οπαδών του Παναθηναϊκού (με περίσσιο τακτ είναι η αλήθεια) όπως η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, η καταστροφή του τεχνικού εξοπλισμού της γραμματείας αλλά και το γεγονός πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος… αετός της νομικής επιστήμης προκειμένου να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές.
Ποινές για όσα πραγματικά έγιναν και τα οποία είδε όλη η Ελλάδα. Κυρίως μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα σάιτ, εφόσον η ΕΡΤ αρκέστηκε σε κάποια αφηρημένα γενικά πλάνα, όταν τελικά πήρε την απόφαση να συνδεθεί ξανά με το ΟΑΚΑ, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αναλυτικές παρατηρήσεις των διαιτητών στο φύλλο αγώνα, πώς προκύπτει το απίθανο «για επεισόδια που χαρακτηρίζονται δυσφημιστικά για το άθλημα και ο αγώνας δεν διακοπεί οριστικά λόγω των επεισοδίων αυτών» σύμφωνα με το οποίο επιβλήθηκε μονάχα τιμωρία έδρας; Αφού υπάρχει καταγεγραμμένη στο φ.α. είσοδος οπαδών και καταστροφή εξοπλισμού από αυτούς, για ποιον λόγο διεκόπη τελικά αν όχι εξαιτίας των επεισοδίων που καταγράφηκαν, έστω και φειδωλά;
Τι βάρυνε περισσότερο στην κρίση της δικαστού ώστε να αποφασίσει ότι ο αγώνας διακόπηκε όχι λόγω επεισοδίων αλλά επειδή ένα ρακούν μάσησε τα καλώδια και έκλεψε κάποια μηχανήματα από τη γραμματεία; Και πώς γίνεται να εκδίδεται μια απόφαση που βιάζει τη λογική αλλά και κάθε έννοια δικαιοσύνης επειδή ήταν λανθασμένος ο… λήγοντας στην επίκληση του άρθρου (20 αντί 25);
Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια σειρά λαθών, η ακολουθία της οποίας αποκλείει οτιδήποτε «ανθρώπινο». Διότι ακόμα κι αν οι τρεις πολύπειροι διαιτητές δεν ήξεραν και δεν ρώτησαν για το ποιο είναι το σωστό άρθρο και ποιες είναι οι σωστές διατυπώσεις στο φύλλο αγώνα για όσα έγιναν, ακόμα κι αν η αθλητική δικαστής παρασύρθηκε από την επίκληση λανθασμένου αριθμού άρθρου προκειμένου να αγνοήσει όλες τις άλλες αναφορές, δεν είναι δυνατόν μια τόσο σκανδαλώδης απόφαση να περάσει χωρίς την παρέμβαση κάποιου αθλητικού εισαγγελέα.
Κυρίως όμως, δεν είναι δυνατόν όλες οι εμπλεκόμενες αρχές να μην έχουν ξεκινήσουν διαδικασίες παραδειγματικής τιμωρίας όσων έκαναν λάθος. Το έκαναν οι διαιτητές της ΕΟΚ με τις διατυπώσεις τους; Το έκανε η αθλητική δικαστής του ΕΣΑΚΕ που αγνόησε την πραγματικότητα και μαζί το διεθνές ρεζιλίκι επειδή αντί του πέντε υπήρχε ένα μηδενικό στον αριθμό του άρθρου; Όλοι μαζί;
Όποια εκδοχή κι αν ισχύει, η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης μαρτυρά ότι όλα έγιναν όπως ακριβώς έπρεπε να γίνουν. Κορομηλάς, Παπαπέτρου και Θεονάς έπρεπε ήδη να θεωρούνται πρώην διαιτητές, έχοντας προλάβει να παραιτηθούν πριν τους καρατομήσει η ΕΟΚ. Ειδικά ο δεύτερος θα έπρεπε να έχει πάει σπίτι του μετά τα κατά συρροή εγκλήματα του δεύτερου τελικού, εκεί όπου κρατούσε το φανάρι στον Τηγάνη προκειμένου να αλλοιωθεί κάθε έννοια κανονισμού.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως με αυτή την απόφαση – έκτρωμα ουσιαστικά ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως. Ούτε που θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί από εδώ και πέρα μετά από τέτοιο δεδικασμένο. Αντιθέτως, μπορώ να φανταστώ με μεγάλη ευκολία ότι σε αυτές τις τέσσερις αγωνιστικές της τιμωρίας του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός δεν θα χρειαστεί να φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό…