«Μπορείτε να δεχτείτε ότι αλήθεια λένε μόνο οι κατηγορούμενοι. Φυσικά και είστε ελεύθεροι να το κάνετε, όμως υπάρχει μια διαφορά. Όταν βγείτε από αυτήν την αίθουσα, να κοιμηθείτε ήσυχοι. Να ξέρετε ότι δεν αδικήσατε κανέναν».
Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ξεκίνησε την αγόρευσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ο έμπειρος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την οικογένεια του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού.
Η πολύκροτη δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ενώ στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης για να τοποθετηθούν επί του περιεχομένου της εισαγγελικής πρότασης, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει μέρες. Υπενθυμίζεται, ότι η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα εισηγήθηκε την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη, αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας των δύο φίλων του.
«Δεν είναι μια συνήθης δίκη» τόνισε ο κ. Κούγιας κατά την διάρκεια της αγόρευσής του, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη δίκη καθορίζει τις κοινωνικές συνθήκες συμπεριφοράς ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. «Η τιμή που μου έγινε από την οικογένεια Καμπανού, να τους εκπροσωπήσω είναι ηθική ανταμοιβή για ότι έχω πει και ότι έχω κάνει σε αυτόν τον αμαρτωλό χώρο. Πρόκειται για μια δίκη όχι ανθρωποκτονίας, αλλά μιας κοινωνίας. Η ευθύνη σας κύριοι και κυρίες δικαστές, είναι τεράστια απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
«Οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παραπλανήσουν την δικαιοσύνη»
Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, επεσήμανε πως δεν έχει συμβεί ποτέ στον κόσμο, δώδεκα νέα παιδιά να συμφωνήσουν να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. «Η ευθύνη σας προς τους κατηγορουμένους είναι η σημαντικότερη. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να αδικηθεί κάποιος, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσβάλλεις τους γονείς του θύματος. Το θύμα, δεν μπορεί να μιλήσει στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μπορεί να μας περιγράψει, όταν τον χτυπούσαν με μαχαίρια, δρεπάνια, στειλιάρια, τι ακριβώς συνέβαινε. Δεν μπορεί να περιγράψει τον τρόμο του, όταν είδε τους κατηγορουμένους να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο με τα χειρότερα όπλα. Δεν μπορεί να μας περιγράψει, πώς ήταν, όταν τα άλλα παιδιά τον άφησαν μόνο του για να τρέξουν να σωθούν. Δεν μπορεί να μας πει τις τελευταίες του σκέψεις, τι σκεφτόταν; Την αδερφή του; Τους γονείς του; Δεν μπορεί να μας τα περιγράψει αυτά».
«Υπάρχει έστω μια στιγμή που δάκρυσε κάποιος από τους κατηγορουμένους;» διερωτήθηκε ο κ. Κούγιας. «Είδατε ενα βλέμμα συμπόνιας στην οικογένεια του Άλκη ή στα υπόλοιπα θύματα; Ακούσατε ποτέ, έστω έναν να πει “τιμωρείστε μας, κατασφάξαμε ένα παιδί”;».
Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παραπλανήσουν την δικαιοσύνη και τους συγγενείς. «Θέλουν να σας εξευτελίσουν και να σας υποτιμήσουν. “Ήμουν εκεί αλλά δεν χτύπησα”, αυτό ακούσαμε. Ο Άλκης αυτοκτόνησε, αυτό μας είπαν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμπεριφορά τους και ο σεβασμός που έδειξαν. Τόσο στις απολογίες τους, όσο και στην εισαγγελική πρόταση. Η κάθε τους λέξη, η κάθε τους κίνηση που κάνουν είναι αξιολογήσιμη. Μιλάμε για κωμικοτραγική συμπεριφορά του δεύτερου κατηγορουμένου, ο οποίος μας είπε ότι με μια μαχαίρια σημάδεψε την αρτηρία του Άλκη με ένα σουγιαδάκι. Μας είπαν “έτσι πήγαμε να δείρουμε, να κυνηγήσουμε” και αυτός είναι ένας τρόπος διασκέδασης. Πήραν μαζί τους δρεπάνια, μαχαίρια, σιδερένια ρόπαλα με την λογική ότι θα έχουν και οι άλλοι. Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να καθορίσετε τις κοινωνικές συνθήκες; Οι οικογένειες και τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στα γήπεδα. Είμαι υποχρεωμένος να μην αφήσω να πέσει τίποτα κάτω».
Η αγόρευση βρίσκεται σε εξέλιξη.