Με την σκιαγράφηση του ρόλου του καθενός εκ των δώδεκα κατηγορούμενων, συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η αγόρευση της εισαγγελέως για τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που κάθονται στο «σκαμνί» για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και την επίθεση στους δύο φίλους του.
Η Κυριακή Κλιάμπα ανέλυσε τους ρόλους και τη συμμετοχή των υπολοίπων έξι κατηγορούμενων, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση είχε αναφερθεί στους πρώτους έξι – τονίζοντας ότι τη μοιραία νύχτα οι “12” ακολούθησαν ένα οργανωμένο σχέδιο, το οποίο γνώριζαν πολύ καλά, είχαν σκοπό να σκοτώσουν τα θύματά τους και να προκαλέσουν όση περισσότερη ζημιά.
Σχετικά με τον έβδομο κατηγορούμενο, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι «η εμμονή του στην άρνηση ήταν παροιμιώδης», όμως «αν και δεν το κατάλαβε, μας ομολόγησε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την βία, άλλωστε παραδέχθηκε ότι του φάνηκε ενδιαφέρον».
Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος, μόλις «πήρε το σύνθημα από τον αρχηγό έτρεξε για να συμβάλει και να βοηθήσει στην επίθεση», ενώ δεν έπεισε πως ήταν, απλώς, θεατής, όπως υποστήριξε στην απολογία του.
«Χέρια κουνιούνται, όπλα σηκώνονται στον αέρα και παρόλα αυτά ο κατηγορούμενος δεν είδε τίποτα. Όταν κάποιος συμμετέχει σε μάλωμα με όπλα, συμπληρώνει το παζλ των χτυπημάτων για να αφαιρέσει ζωές», είπε χαρακτηριστικά.
«Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, θάρρος και ένταση, φαίνεται να απομακρύνεται από το σημείο. Ένιωθε άτρωτος, ότι κανένας δε μπορεί να τον αγγίξει», σημείωσε.
Για τον όγδοο κατηγορούμενο, η κα. Κλιάμπα επεσήμανε ότι «μπορεί να μην έφτασε στο ‘πεδίο της μάχης’, αλλά η συνδρομή του στην δολοφονική επίθεση ήταν ουσιαστική και αυτό το ξέρει».
«Ήθελαν να συμμετάσχουν και ήξεραν εξαρχής ότι θα “μάλωναν”, όπως ήξερε ότι η επίθεση ήταν άγρια, μπορούσε να ακούσει τις κραυγές. Ο λόγος που έτρεξε και γύρισε είναι ότι κατάλαβε πως δεν μπορούσε να συμβάλει στη μεγάλη επιτυχία της βραδιάς. Έτρεξε σαν αθλητής του στίβου για να συμβάλει και αυτός στον στόχο τους και να συμμετάσχει στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε. Είδε κάποιον να κυνηγάει επί της Πλαστήρα και να επιστρέφει, όμως δεν κατάλαβε ποιος ήταν. Θέλησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν αντιλήφθηκε τον φίλο του που νωρίτερα έπιναν μπύρα μαζί στον σύνδεσμο», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.
Αναφορικά με τον ένατο κατηγορούμενο ο οποίος τη μοιραία νύχτα έφερε το μαχαίρι «καραμπιτ», η κα. Κλιάμπα τόνισε ότι δεν το επέλεξε τυχαία, καθώς ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα στον «εχθρό” που θα τους έμενε αξέχαστο.
«Κάνεις δεν πήγε για να μαλώσει, αποδεικνύεται ότι ακολούθησαν το σχέδιο», τόνισε, ενώ για τον κατηγορούμενο κατέληξε ότι «χτυπώντας και τα δύο θύματα έβαλε το δικό του λιθαράκι στο δολοφονικό σχέδιο».
«Η ηθική τους εξαντλείται στο πλαίσιο του συνδέσμου, αλλιώς δεν θα επέστρεφαν για τα επινίκια στο σύνδεσμο ούτε θα έψαχναν στο διαδίκτυο για τα κατορθώματά τους, να θαυμάσουν τις πράξεις τους, όπως έκανε κι αυτός. Για να αυτοχειροκροτηθούν πήγαν στον σύνδεσμο», συμπλήρωσε η εισαγγελική λειτουργός.
Για τον δέκατο κατηγορούμενο, ο οποίος χρησιμοποίησε το δρεπάνι στην δολοφονική επίθεση, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «η εντύπωση που μου έδωσε ήταν ότι αφηγούνταν ένα παραμύθι και ας τόνισε πολλές φορές ότι βρίσκεται ενώπιον μας για να μας πει την αλήθεια. Ήθελε να μας πείσει ότι κάνεις δεν τον είχε δει και δεν ήξερε τίποτα για το δρεπάνι. Θέλησε να μας πείσει ότι για μισή ώρα ακριβώς καθόταν στο αυτοκίνητο λες και ήταν καρφωμένος σε σωλήνα, γιατί αυτό συνέβαινε αν κάνουμε εικόνα όσα μας ανέφερε», πρόσθεσε.
Χτύπησε με το δρεπάνι και τα τρία θύματα
«Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι με πλήρη συναίσθηση χτύπησε με το δρεπάνι και τα τρία θύματα», τόνισε η κα. Κλιάμπα, σημειώνοντας ότι και αυτός υποστήριξε πως δεν είχε τον Άλκη ως εικόνα στο μυαλό του. «Ο Άλκης για όλους ήταν μια σκιά, αλλά δυστυχώς για όλους τους κατηγορούμενους είχε σάρκα και οστά και του αφαίρεσαν τη ζωή. Μάλλον δεν το θυμούνται γιατί ήταν αυτό που θέλουν να ξεχάσουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο Άλκης μετά το χτύπημα με το δρεπάνι προσπάθησε να τον αποτρέψει, έπιασε τη λαβή αλλά δεν είχε άλλη δύναμη. Κατάφερε να τον πλήξει με το δρεπάνι στον μηρό», ανέφερε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι το dna από το αίμα του Άλκη βρέθηκε στο δρεπάνι.
«Με βάση τα λεγόμενα του δέκατου κατηγορούμενου έχουμε άλλον έναν που θεωρεί ότι μας έχει πείσει ότι ήταν θεατής και αμέτοχος στον θάνατο του Άλκη», σημείωσε.
Το στυλιάρι είναι ποτισμένο με αίμα
Όσον αφορά τον εντέκατο κατηγορούμενο, η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε το στυλιάρι που έφερε μαζί του ως «ξύλο που σκοτώνει με το μέγεθος και το βάρος του».
«Γνώριζε πολύ καλά ότι δεν πήγαιναν απλά να κυνηγήσουν, πήγαιναν να επιτεθούν και να αφαιρέσουν ζωές, για αυτό έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένος και έφερε το κράνος», είπε, ενώ σημείωσε πως παρά τον ισχυρισμό του ότι χτύπησε μόνο τον φίλο του Άλκη, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του ότι οι κατηγορούμενοι χτυπούσαν με μανία τα θύματά τους.
«Το στυλιαρι που χρησιμοποίησε ήταν 1,17 μέτρα, όχι κάτι σαν σκουπόξυλο, ήταν χοντρό και βαρύ. Ένα στυλιαρι που είναι ποτισμένο με αίμα που καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια του και από τις δύο μεριές. Χτυπούσε αλύπητα και βάρβαρα και μαζί βαρουσαν και οι άλλοι για να αφαιρέσουν ζωές με άλλα όπλα. Ήξεραν που στοχεύουν και το αποτέλεσμα όλων των θυμάτων», ανέφερε.
«Είδε σίγουρα τον 10ο κατηγορούμενο να χτυπά τον Δ.Κ.. Δεν είδε όμως τίποτα σχετικά με τον Άλκη, δεν ήταν καν σκιά για αυτόν, αλλά αόρατος. Λησμόνησε όμως ότι υπάρχουν τα βίντεο και δεν πρόσεξε ότι φαίνεται καθαρά να φεύγει από το ύψος του σημείου που βρίσκεται αιμόφυρτος ο Άλκης. Ο ίδιος, έπειτα από τις συνεχείς και πιεστικές ερωτήσεις της Έδρας, είπε πως δεν γίνεται τα χτυπήματα του Άγγελου και του Άλκη να έχουν γίνει μόνο από έναν, και σε 1-2 δευτερόλεπτα, και επιβεβαίωσε πως χτυπούσαν κι άλλοι, πολύ, με όλη τους τη δύναμη και ανελέητα», είπε η κ. Κλιάμπα.
Καταλήγοντας στον δωδέκατο κατηγορούμενο, τον οδηγό του τρίτου αυτοκινήτου, η κα. Κλιάμπα τόνισε ότι μόνο τυχαία δε βρέθηκε στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, αλλά και στο πεδίο της μάχης, αφού γνώριζε πολύ καλά το σχέδιο και δέχθηκε να συμμετάσχει στην αποστολή θανάτου, όπως την χαρακτήρισε.
«Και ήθελε και συμμετείχε καθοριστικά στα επίμαχα που διαπράχθηκαν εκείνο το βράδυ», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως παρά τα όσα υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, «δε μπόρεσε να αντικρούσει τα πραγματικά στοιχεία και προδόθηκε από το gps του αυτοκινήτου του. Ο κατηγορούμενος είναι πολύ έξυπνος και φάνηκε από τις απαντήσεις του, αλλά και ιδιαίτερα σκληρός, δεν διέκρινα ούτε ένα λεπτό ίχνος μετάνοιάς. Όχι απλά δεν ήταν ο ταξιτζής της και ένας άλλος θεατής, αλλά είχε ενεργό και σημαντικό ρόλο στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν οδηγώντας το αυτοκίνητο που είχε τον βαρύ οπλισμό», κατέληξε η εισαγγελέας.
Η αγόρευση συνεχίζεται και μετά την ανάλυση των ρόλων και τη συμμετοχή των κατηγορουμένων, η κα Κλιάμπα θα καταλήξει στην κατάθεση της πρότασής της.